неделя, 24 октомври 2021 г.

ОТНАЧАЛО COVID, СЛЕД ТОВА ДЕПРЕСИЯ

 

Бележки към статията на Хана Шултхайс

В българските средства за масова информация преобладават погребалните новини относно COVID-19, оплюването на т.нар. „антиваксъри” и прочие страшилки за народонаселението. Предназначени най-вече за политически цели. За година и половина, не съм открил в печатните и електронни СМИ нито един линк към българско научно издание, от което да се информирам за нашенски проучвания върху болестта – епидемиологични, клинични, параклинични, психологични и прочие…

Нещо, което с пословичната немска пунктуалност е направила Хана Шултхайс в Die Zeit. Позволявам си да посоча линкове към всички упоменати в статията, научни материали (владеещите чужди езици могат да си ги прочетат):

1.Plos Medicine: Taquet et al., 2021

2.Globalisation and Health: Kunzler et al., 2021.

3.The Lancet: Santomauro et al., 2021

4.Lancet psychiatry: Taquet et al. 2021

5.Der Nervenarzt: Kampfhammer, 2016

6.Journal of Internal General Medicine: Tarsitani et al., 2021

7.The New England Journal of Medicine: Lee MH et al. 2021

 Целта на тези бележки не е да коментирам т.нар. „дълъг Ковид”(постковиден синдром) с неговите проявления – чувството, че не си напълно здрав, затруднено дишане, постоянна умора, болки в гърдите и мускулите, когнитивни проблеми и т.н. Нито  паническите атаки, отчаянието или апатията при преболедувалите. Не че нямам мнение по въпроса, особено за причините за психологическите последствия, а защото се стремя да спазвам принципа от анекдота за художника и обущаря – „не по-високо от обувките, обущарю!”

На любознателните читатели, желая приятно, и надявам се ползотворно четене.

На българските журналисти и една част от медицинските „учени” не пожелавам нищо. Те си знаят защо. Апропо, имам обосновани предположения, че и това знаят!

Няма коментари:

Публикуване на коментар