вторник, 10 март 2020 г.

В ЩАБА ЗА КОРОНАВИРУСА ДА НЕ СЕ ДЪРЖАТ ПАНИКЬОРСКИ

Д-р Георги ТОДОРОВ, 09.03.2020
Първо е грижата за медицинския персонал - да се осигурят маски и очила за тях. После да се осигурят места за прегледи на хора със симптоми, да се обясни на хората, че не всеки, който кашлюка, е с коронавирус.
Да се определят местата за лечение на хората в средно тежко и тежко състояние.
Да се обясни, особено на възрастните хора, че следва най-много да ги пазим, да не се събират в големи групи и да покажем, че сме готови да се погрижим за тях.
Да се види с какви апарати за механично асистирана вентилация разполагаме за изпълнение на клинична процедура 3.1 в болниците - това е номерът на механичната вентилация в НРД 2020.
Да се обясни, че това не е особено опасна инфекция - ООИ. Не е!!!
А и в щаба да не се държат по този паникьорски начин!
Да се отворят училищата и да се позволи на хората да са в нормалния си ритъм на живот. Инфекцията е капкова и няма сила, която да я спре, но има мерки за ограничаването й, само че не и такива като в Габрово и Плевен.
Всички заповеди са неадекватни - затварят се отделения в болница, инфекциозните са пълни с хора без особени индикации за хоспитализация! А медиите са се побъркали! Томислав Дончев бе в бТВ - какво разбира? И се роди шедьовърът, че паниката щяла да доведе до по-висока заразяемост с коронавирус. Слушайте доц. Мангъров редовно, той е инфекционист през последните 40 години! (доц. д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София - бел. ред.)
Не можем да спрем разпространението - но можем да предпазим хората максимално, без паникьорски и рестриктивни мерки!
Епидемия няма и няма да има.
Епидемия е, когато има заболели независимо от тежестта на симптомите 200/10 000 души. Този критерий не беше изпълнен и за парагрип Б тип „Виктория“, признанието го има на сайта на РЗИ - Русе, РЗИ - Варна, и РЗИ - Бургас, но щабът (без д-р Кунчев) си скри невежеството зад това тъпо решение.
Истерията в Италия също е много обезпокоителна! 5300 със симптоми, от тях починали 330. Да обяснят защо при еталон 200/10 000, респективно инфектирани, обявяват епидемия при 5000/16 милиона. Критерият е на СЗО, не е на д-р Тодоров.
И сега една графика:

Видно е, че един носител предава на 2.5 нови, това прави КОВИД-19 точно като грипа! Най-заразно е морбили и там контактните на контактните също предават. Прогнозата ми е, че математически ще протече според популацията на страната по-леко от грип А като последствия и мерки трябва да се вземат, но не и като ООИ и спиране на правата и доходите на хората.
И да се спрат глупостите да се поставя под карантина в болница всеки контактен.
Това за морбили не се прави. Варицелите са в домовете под карантина, а коронавирусът - в болницата.
И още нещо - да се изследват хората с бързи тестове. Досега имаме 3 бързи теста като предложение и нито един не е въведен от страх да няма положителен резултат, което да доведе до карантина на лабораторията и убиване на бизнеса й!
И още нещо: Наредба №1 на МЗ - стандарт по клинична лаборатория, по отношение на имунологичните методи е разделила на пресяващи с висока акуратност тестове и референтни потвърдителни на първите положителни, такъв е и РТ-ПСР. Толкова е просто!

Няма коментари:

Публикуване на коментар