сряда, 11 март 2020 г.

ВЗРИВЪТ НА КИТАЙСКИЯ ВИРУС-УБИЕЦ ЩЕ УГАСНЕ САМ В ТЕЧЕНИЕ НА ГОДИНАТА

 Интервю с полковника от резерва д-р Михаил Василевич СУПОТНИЦКИЙ в „Комсомолская правда“, 05.02.2020 г. (със съкращения)
Авторът  е 63 годишен. Завършил е военния факултет на Томския медицински институт през 1979 г. Микробиолог, кандидат на биологичните науки. От 1979 до 2006 г. работи в научно-изследователски учреждения на Министерството на отбраната на СССР и РФ. Участвал е в създаването на ваксини срещу особено опасни инфекции. Автор е на книгите „Микроорганизми, токсини и епидемии“, „Очерци по история на чумата“, „Речник на генетичните термини“, „Еволюционна патология“, „Биологичната война. Въведение в епидемиологията на изкуствените епидемични процеси и биологичните поражения“, „Сенките във ваксинологията“.
-Михаил Василевич, що за напаст е китайския коронавирус? Нима идва края на света?
-Ще поживеем още! Имам чувството, че сценарият на днешната  мелодрама е взет от филма „Чума“, заснет през 1992-а по романа на Албер Камю Представите на днешното население и на някои лекари се формират не от скучните учебници, от киното….
-Защо е тази световна паника. Кому е изгодна? Нефтът поевтинява, а борсите „треска ги тресе“...
-Страхът от епидемии отдавна е станал мощен инструмент за управление на хората и обществените процеси. Още в Стария завет Господ наказва човеците за прегрешения със страшен мор. Епидемиите винаги са били враг на човечеството и са причинявали смъртта на повече хора отколкото войните. Не зная кому днес е нужна тази паника. Не е изключено да е свързана с вътрешнополитически проблеми в Китай.
-Истерията около коронавируса съвпадна с обсъждането на кадрови промени в ключови провинции и райони на Китай..
-Възможно е, плашилото да е пуснато отвън, за да се създаде в КН хаос… Сега се развръща многосериен сюжет за ужасния коронавирус, което е изгодно за мнозина. Например за телевизонерите. Предавания от типа „всички ще умрем“ винаги се „радват“ на голяма аудитория. Сред печелившите са учените, които обещават да създадат суперваксина. Продавачите на лекарства..
……
-А какво конкретно може да събуди спящия вирус?
-Изменението на климата, намесата на човека в природните екосистеми, достигане на човешката популация до някакво критично равнище, когато вирусът просто не може да не попадне в нея…Килърът „предпочита китайците
-Казват, че новия вирус е мутирал мигновено и е започнал да се предава от човек на човек
-Глупости! Вирусът предизвиква взривове сред хората не защото е „мутирал“, а защото се е формирал механизъм за предаването от някакъв него резервоар към възприемчива човешка популация. Защо му е да мутира? Първо, хората не са негов първичен резервоар, и следователно не са му нужни за съществуването И второ, всяка мутация е травма за вируса. В организацията на вирусната частица всичко е плод на милиони години еволюция. Изглежда, че причините за масовите пневмонии при заразяване с коронавирус не е в генома на вируса, а в генома на самите китайци. Още в началото на ХХ век в Манджурия е забелязано, че при китайските ловци на монголски мармоти (Marmota sibirica, тарбагани, сурки, дребни бозайници от семейство Катерицови – бел. Н .К.) заразени с причинителя на чумата от порязване при дране на животните, чумата бързо преминава от кожна в белодробна форма.
-Сиреч, китайците генетически са по-предразположени към определени заболявания, например същата тази пневмония, от която днес умират заразени с коронавируса?
-Да. Но това не значи, че руснаците и европейците са защитени от риск за заразяване.
- А може би става дума за биологично оръжие? Известно е, че в Ухан се намира научен институт по вирусология, в който има лаборатория от четвърто ниво, в която се изучават най-страшните патогенни микроорганизми. Има версия, че 2019-nCoV е разработен в тази лаборатория и случайно, поради грешка на персонала се е „оказал навън“.
-Лабораториите от четвърто ниво са от най-висок клас за биобезопасност, осигуряван с инженерни системи. Лабораторията е в отделно здание Работата с причинителите на инфекциозни болести се извършва в специални боксове, въздухът се филтрира на входа и и изхода на лабораторията. Има и още много други мерки за безопасност. Как може „вирусът да се окаже навън“? И къде ще отиде? Разстоянието до пазара е голямо. Аз мисля, че подобни сериозни обвинения трябва да се доказват с факти, а не с измислици.  
-И още една версия – вирусът е създаден в секретните лаборатории на Пентагона, тъй като Щатите са решили да нанесат удар по икономиката на Китай. През 2002-2003 година заради атипичната пневмония, също причинена от коронавирус, Поднебесната загуби 2% от БВП. Днес загубите могат да бъда по-големи.
-Красива версия. Но са нужни доказателства. И преди всичко трябва да познаваме епидемичните характеристики вируса 2019-nCoV. А засега виждаме хора с маски, които бягат, такива вече са ни показвали когато „раздуваха“ псевдо-пандемията от свински грип през 2009 г.  Мисля че става дума за информационна, а не за биологична диверсия.
-Михаил Василевич, как оценявате мерките в КНР за борба с епидемията? Налице е безпрецедентна в историята карантина на десетки милиони
- Китайците правят всичко, което трябва и което не трябва. Първият резултат е паниката в китайските градове, която постепенно стана глобална. Най-доброто средство за борба с коронавируса е сапунът.
-Как да се предпазим в Русия от коварния вирус?
-Ще перифразирам известната фраза на  Булгаков по повод московчани, изпортени от квартирните проблеми: „Вирус като вирус, телевизиите само го изпортиха“. ….
-Има ли надежда за ваксина, и колко скоро можем да очакваме нейната поява?
-Ваксина ще бъде създадена, не се съмнявайте, макар че ефективността на това мероприятие е съмнителна. Но ще се отделят много пари. Технологията е отработена. Ще създадат някакъв препарат, който ще предизвиква създаване на антитела при мишки, след това ще го изпробват на доброволци, след това ще измерят температурата на доброволците и ще съобщят, че ваксината е напълно безопасна. След месец ще определят антителата и ще обявят, че е създадена най-добрата ваксина в света.
-А след това?
-Епидемията в Китай ще свърши и за ваксината ще забравят. Да не би да е за първи път?
-Вашата прогноза за взривът на загадъчния вирус 2019-nCoV?
-Взривът ще загасне до края на тази година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар