вторник, 31 март 2020 г.

САМО ФАКТИ. ХРОНОЛОГИЯ НА ВИРУСНАТА БОМБА СЪС ЗАБАВЕНО ДЕЙСТВИЕ

Джим Герайти, 24 март 2020
https://www.nationalreview.com/the-morning-jolt/chinas-devastating-lies/ (тук статията може да бъде прочетена в оригинал).
2019 година
6 декември: The Lancet (ежеседмично рецензирано общомедицинско научно списание, основано през 1823 г.) съобщава, че първите симптоми (на заболяването причинено от COVID) са се проявили при първия пациент в Ухан на 01.12. След пет дни съпругата  му, която не е посещавала пазар проявява симптоми на пневмония и е приета на болнично лечение.
21 декември:  Лекарите в Ухан започват да отбелязват клъстер от случаи с пневмония, дължаща се на неизвестен причинител.
25 декември: Медицински персонал от две болници в Ухан е карантиниран по подозрения, че са се заразили с пневмония.
Към края на декември New England Journal of Medicine съобщава, че според болниците в Ухан е регистриран експоненциален ръст на заболели, които не могат да бъдат свързани с местния пазар за морски дарове.
 30 декември: Д-р Ли Вънлян е изпратил съобщение до други лекари, в което ги предупреждава за възможен взрив от заболявания, напомнящи ТОРС.
31 декември: Градската комисия по здравеопазване в Ухан заявява: „Не са установени случаи на предаване на заболяването от човек на човек и за заразяване на медицински персонал.“
Три седмици по-късно Китай се свързва със Световната здравна организация.
Тао Лина, експертка в областта на здравеопазването и бивша сътрудничка на Шанхайския център за контрол и профилактика на болестите заявява пред  South China Morning Post: „Мисля, че можем да се справим със заразяването на неговия първоначален стадий, имайки предвид нашата система за контрол на болестите и нашата медицинска система.“
2020 година
1 януари: Бюрото за обществена сигурност привиква д-р Ли Вънлян, обвинявайки го в разпространение на слухове. След два дни докторът подписва заявление в милицията, в което признава своята грешка и обещава да не извършва в бъдеще противоправни действия.  По същия повод са арестувани още седем души, чиято съдба не е известна.
На 1 януари от „Службата по здравеопазване“ в провинция Хубей звънят на сътрудник на компанията свързана с генно инженерство  и му заповядва да се прекратят изследванията върху новия вирус и да унищожи всички съществуващи образци.“ Според New York Times, по данни на телефонните компании в Китай, в този ден 175 000 души са напуснали Ухан.
По данни на фирмата OAG, 21 държави имат преки авиовръзки с Ухан. През първото тримесечие на 2019 г. в САЩ са пристигнали 13 267 пътници от Ухан, средно около 4 442 на месец.
2 януари: Изследване в Ухан открива връзка с пазара на морски дарове в града само при 27 от 41 пациенти. В края на месеца изследването потвърждава, че има доказателства за предаване на 2019-nCoV от човек на човек, и че съществува опасност вирусът да придобие способност за по-ефективно предаване от човек на човек.
Уханският институт по вирусология завършва картата на генома на вируса. Правителството на КНР не съобщава за това още една седмица. институт
3 януари: Китайското правителство предприема мерки за прекратяване на разпространението на каквато и да е информация за вируса. Примерно около месец след първите случаи в Ухан, Робърт Редфийлд, директор на Центъра за контрол и профилактика на болестите, получава предварителните  отчети за новия коронавирус. Уведомен е Съвета за национална сигурност при президента. Здравните власти  в Ухан продължават да твърдят, че предварителните изследвания не доказват предаване на вируса от човек на човек и че няма заразен медицински персонал.
4 януари: Хо Пак Люн от Хонконгския университет за наука и технологии предупреждава, че градът е длъжен да внедри най-строг мониторинг на новата вирусна пневмония, която е поразила десетки китайци и най-вероятно се предава от човек на човек.
5 януари: Здравните власти  в Ухан продължават да твърдят, че предварителните изследвания не доказват предаване на вируса от човек на човек и че няма заразен медицински персонал.
6 януари: New York Times публикува първата статия за вируса, в която се съобщава за 59 души в Ухан, които са заболели от нещо подобно на пневмония. В статията е цитирано мнението на Ван Линфа, експерт по инфекциозни болести от Медицинското училище в Сингапур, който изразява съжаление от отказа на китайските учени да обсъждат проблема с взрива от заболявания в Ухан. Но предупреждава, че не е необходимо да преминавам в режим на паника.
Центърът за контрол на заболяванията (ЦКЗ) обявява посещенията на Китай за опасни, но от най-ниска степен. Пътуващите за страната са предупреждавани да избягват живи и мъртви животни и контактите с хора.
ЦКЗ предлага на Китай да помогне със специалисти, но китайското правителство отказва. Независимо от това в групата на СЗО, която трябва да пристигне в Китай на 16 февруари са включени двама американски експерта.
8 януари: Китайските власти съобщават, че са изолирали новия вирус, но продължават да твърдят, а след тях и световните СМИ, че липсват доказателства за това, че вирусът лесно се предава от човек на човек и че при заразяването не са регистрирани смъртни случаи.
В официално становище на СЗО се казва:  „Идентификацията на новия вирус за толкова кратко време показва нарасналите възможности на Китай да се справя с нови епидемични взривове  …СЗО не препоръчва някакви конкретни мерки, които да се спазват от посетителите на Китай… Не се препоръчват ограничения на пътуванията до Китай и ограничаване на търговските връзки“.
10 януари: д-р Ли Вънлян вдига температура и е приет на болнично лечение на 12 януари.  Поради влошаване на състоянието му е приведен в интензивно отделение.
New York Times цитира поредното заявление на здравните власти в Ухан, които продължават да отричан предаването на вируса от човек на човек.
11 януари: Според градската комисия в Ухан  съобщава, че при медицинското изследване на 739 контактни, вкл. 419 медици не са установени признаци на заболяване. Съобщава се също, че от 3 януари 2020 г. няма регистрирани нови случаи, както и че при необяснимите случаи на заразяване с пневмония явно има връзка с пазара за морски дарове в града, но че предаването на заразата от човек на човек не е доказано.
Открита е регионална конференция на партийните лидери в провинция Хубей, в която влиза и Ухан. Тя продължава 4 дни, но на нея и дума не се обелва за коронавируса.
13 януари: В Тайланд е изолиран коронавирус при 61 годишна китайка, пристигнала в страната от Ухан. Болната не е била на пазара за морски дарове в града, но е посещавала по-малки пазари за мъртви и живи животни в Ухан.
14 януари: Здравните власти в Ухан продължават да настояват на своето – няма данни да се предава от човек на човек.
СЗО повтаря тяхната оценка.
15 януари: Япония съобщава за първи случай на коронавирус. Министерството на здравеопазването заявява, че заболелия не е посещавал никакви пазари в Ухан, но е имал контакт с неизвестен китайски пациент с пневмония.
Здравните власти в Ухан започват да го увъртат, казвайки, че не може да се  изключат единични случаи на предаване от човек на човек, но рисковете са незначителни.
17 януари: ЦКЗ и Департаментът (министерството) на вътрешната сигурност на СОЩ обявяват, че пътници от Ухан ще бъдат проверявани за наличие на симптоми за заразяване с коронавирус на летищата в  Сан-Франциско, Ню-Йорк и Лос-Анджелис, на които кацат най-много самолети от Ухан.
Градската комисия по здравеопазване в Ухан съобщава, че са проследени 763 случая на близки контактни със заболели, като при 665 наблюдението е прекратено, тъй като при тях не е открито заразяване.
18 януари: Секретарят (министъра) на Департамента (министерството) на здравеопазването Алекс Азар за първи път обсъжда с Тръмп въпросите за коронавируса. Неназовани източници съобщават на Washington Post , че президентът е прекъснал разговора, за да получи информация по отношение на електронните цигари.
Властите в Ухан разрешават на 40 000 семейства да проведат новогодишни банкети.
19 януари: Китайската национална комисия по здравеопазването – вирусът може да бъде спрян и контролиран. СЗО – няма достатъчно данни за достоверни изводи относно начините за предаване на вируса (от човек на човек), за неговите клинични проявления, за степента на разпространение…. Не е ясен и произхода му.
20 януари: Здравните власти в Ухан в ежедневното си комюнике за мониторинга на заболяването за последен път отричат предаването на вируса от човек на човек.
Националната комисия по здравеопазване на Китай  съобщава, че при два случая в провинция Гуандун е установено предаване на вируса от човек на човек, както и за заразяването на медицинския персонал, който е контактувал с тях.
Wuhan Evening News, най-големия вестник в Ухан за първи път от 5 януари, съобщава за вируса на първа страница.
21 януари: ЦКЗ обявил за първия заразен с коронавирус в Snohomish County, щат Вашингтон, който шест дни преди това се е върнал от Китай.
Към този момент милиони китайци вече са напуснали Ухан, разпространявайки вируса в страната и в чужбина.
22 януари: Генералният директор на СЗО продължава да хвали КНР, председателя Си и министър председателя Ли и мерките, които са предприели срещу заразата.
Делегацията на СЗО в Ухан прави извода, че новите набори за тестване на национално равнище свидетелстват за това, че вирусът в Ухан се предава от човек на човек и че трябва да се обръща особено внимание на хигиената на ръцете, безопасността на хранителните продукти и при възможност да се избягват масови мероприятия.
На заседанието на Извънредния комитет на СЗО се изказват различни мнения относно епидемията, но единодушно се решава, че събитието в Ухан не е повод за използване на процедурата PHEIC (декларация на СЗО за извънредна ситуация).
Президентът Тръмп в интервю за CNBC на Международния икономически форум в Давос: „У нас всичко е под контрол“.
23 януари: Китайските власти съобщават за първи стъпки по въвеждане на карантина в Ухан. Между другото, по повод Китайската нова година милиони граждани са го посетили и напуснали.
Нови случаи на заразени в Сингапур и Виетнам.
24 януари: Виетнам съобщава за предаване на вируса на човек от човек, Япония, Южна Корея и САЩ – за втори случаи на заразени. Вторият случай в САЩ е в Чикаго. В следващите дни се регистрират новозаразени в Лос Анджелис и Аризона.
1 февруари: Тестовете на д-р Вънлян са положителни. След шест дни докторът умира.
4 февруари: Кметът на Флоренция призова жителите на Италия да прегърнат китайците  и да ги поддържат в борбата им с коронавируса.  Член на Associazione Unione Giovani Italo Cinesi (италианска общност за дружба и сътрудничество между Италия и Китай) , издигна призив за уважение към болните с коронавирус по време на многолюден митинг: „Аз не съм ВИРУС! Аз съм ЧОВЕК! Изхвърли ПРЕДРАЗСЪДЪЦИТЕ си!“
P.S.Нашенските МЕДИЦИНСКИ ЕКСПЕРТИ ни убеждаваха, че епидемията в Ухан НЕ ЗАПЛАШВА България (27 януари 2020 г., БНТ1), или че ГРИП Б е ПО-ОПАСЕН от COVID-19 (29 февруари 2020 г.,bTV)?

Няма коментари:

Публикуване на коментар