четвъртък, 12 март 2020 г.

БОРБАТА ЗА ВЛАСТ В БКП (БСП) НЕ Е ОТ ВЧЕРА




Откакто партията съществува, борбата за власт се води с какви ли не средства, „от благородни по-благородни“. Панта рей,….но нищо не се изменя!
„Нас някога събра ни окоп,
а сега раздели ни кресло."
Георги Свежин (1922-2001)
СТЕНОГРАФСКИЯ ПРОТОКОЛ
на заседанието на Пленума на ЦК на БКП във връзка с антипартийната дейност на група партийни членове, състояло се на 3 март 1961 г.
(извадки)
ПРЕДС. ТОДОР ЖИВКОВ: Другари, на настоящето заседание на Централния комитет се предлага дневен ред от две точки:
1.Доклад на др. Димитър Димов за създалата се в последно време антипартийна фракционна група в София и Пловдив.
...
Има ли други предложения по дневния ред? ...
Моля членовете на ЦК да гласуват с вдигане на ръка. Против - няма. Има думата др. Димитър Димов...
ДИМИТЪР ДИМОВ: Другарки и другари, на вас са раздадени документите - Решението на ЦК и писмото до партийните комитети и
След получаването на материалите от ДС Политбюро назначи една комисия, която да провери всички факти, всички материали във връзка с тези разкрития, да направи проверка на фактите, да разпита замесените в тази група и да направи предложение за изводи. Трябва да кажем, че Политбюро в началото още реши да не организира съдебен процес. Счете се, че ние имаме достатъчно партийни средства, за да демаскираме тази група и да посочим последствията от нейната дейност върху живота на нашата Партия. По решение на Политбюро от наказаните партийни членове само един беше задържан от органите на ДС - главният ръководител на групата Никола Куфарджиев. Следствието от органите на ДС протече съвършено нормално, можем да кажем при домашна обстановка, ние лично проверихме това... Нито един факт, установен по-рано от ДС, не беше опроверган. Замесените в тази група много естествено не дадоха онази политическа оценка на своята дейност, която следваше ЦК, Политбюро да им даде, не защото не виждаха свята дейност, но не им изнасяше. Това се отнася и до дейността на другите двама, включени в решението на Политбюро - Йонко Панов и Добри Терпешев...
……
Затова с пълно право Политбюро реши да удари твърдо с партийни средства ядрото на тази антипартийна група. Политбюро реши да бъдат изключени от партията Куфарджиев, Дашин, Георги Милев, Варон, Проданов, Гатев и Дионисиев от Пловдив и Йонко Панов и Добри Терпешев като хора, които обединяват разложилите се елементи по кафенетата и които служат не на Партията, а на врага...
Сега не стига месото, не стига сирене и други неща. Това се дължи на известни икономически причини. Политбюро и правителството с последните решения изправят тия слабости и ще дадат тласък на животновъдството у нас. Не в кафенетата се решават тези въпроси, не със злоезичие, а с поставяне в Партията на въпроса за нашите слабости ние можем да ги изправим...
ПРЕДС. ТОДОР ЖИВКОВ: Тогава да пристъпим към разисквания. Кой желае думата? Има думата др. Звездов.
ТОДОР ЗВЕЗДОВ: ...Може би много от другарите, присъствуващи тук, знаят какво представляват тези трима герои, които хвърлят петно на нашата славна Пловдивска организация. Това са едни долни хора, за които сега, като се съобщи на партийните организации, ще се получи буря от негодувание, а сигурно и критика, че сме ги търпели и сме ги издигали (оживление). Иван Дионисиев – разложен тип, четири пъти се е женил, една жена се самоуби заради него. Обра Промкомбината, но въпреки всичко беше издигнат за началник на управление "Промишленост" при Окръжния народен съвет. (Оживление).
Христо Проданов – също. Илия Гатев – един неврастеник. Това са, другари, действително едни типове. Аз например за Христо Проданов (има брат убит като партизанин) колко съм направил, за да го спасявам и вкарвам в релсите. Той е един болен епилептик. Ето виждате какво страхотно двуличие има у този престъпен елемент по отношение на нашата Партия...
………
ПРЕДС. ТОДОР ЖИВКОВ: Да приключим по този въпрос.
Другари, аз най-напред искам да разясня ролята и заслугата на Държавна сигурност за разкриване на тази антипартийна, фракционна, ревизионистическа, а бих казал и хулиганска група, тъй като освен псувни, за които се каза, има и гуляи с жени и т.н., и т.н...
Що значи Добри Терпешев? Той също е влязъл в нашата партия по погрешка. Това е един съвършено безпринципен човек. Когато стана конфликтът с Югославия през 1948 г., Добри Терпешев най-демонстративно хвърли ордените, които е получил, и прави цяла демонстрация. Сега обаче ги поздравява, сега смята китайската линия за права. Утре на 180 градуса ще се обърне. Разбира се, друг е Йонко Панов.Той е опасен елемент и тяхното място не е в София.
ОБАЖДАТ СЕ: Правилно, др. Живков!
ТОДОР ЖИВКОВ: И тези няколко десетки души трябва да се пратят на работа, да им се отнемат големите пенсии, ордени и звания и да отидат в провинцията на работа. Не можем да търпим в столицата, в сърцето на нашата страна такива разложили се елементи. Това трябва да бъде урок за тези елементи, които са против или са стъпили на техния път...
Които от другарите членове на ЦК са съгласни с решението на Политбюро и наказанията на провинилите се партийни членове, фигуриращи в решението на Политбюро за антипартийната група, моля да гласуват с вдигане на ръка.
Против? - Няма.
15 минути почивка
Източник: в-к „ДУМА“, по ЦПА, on 1, а.е. 5
ЗАПОВЕД
на министъра на вътрешните работи на Н.Р.България
Съдържание: Относно изселване на лица щ 84 София, 29.IV.1961 год.
На основание чл. 14 от Указа на Народната милиция, буква "а",
ЗАПОВЯДВАМ:
По предложение на началник Столично управление МВР да бъдат изселени от гр. София и установят на нови местожителства заедно с членовете на семействата им следните лица
1.        НИКОЛА СТОЯНОВ КУФАРДЖИЕВ..., съпруга - Лиляна Христова Куфарджиева, дъщери - Ани и Катюша Да се заселят в с. Пърнево Толбухински окръг и работи като заведующ ферма към ДЗС - Каблешково.
2.        БЕНЖАМЕН ИЗРАЕЛ ВАРОН..., съпруга - Галина Антонова Варон, дъщери - Антоанета и Раймонда Да се заселят в с. Рогозина, Толбухински окръг и работи като счетоводител в ДЗС - Рогозина.
3.        ВЕСЕЛИН МИХАЙЛОВ ДАШИН..., съпруга - Надежда Константинова Дашин, дъщери - Лиляна и Евгения. Да се заселят в с. Мечка, Русенски окръг и работи като главен домакин на филиала при ДЗС-Русе, находящ се в същото село.
4.        ГЕОРГИ ВЛАДИМИРОВ МИЛЕВ..., съпруга - Люба Иванова Милева, дъщеря - Победа, син - Владимир и Смилиан. Да се заселят в с. Селановци, Врачански окръг, и работи като завеждащ ферма в ДЗС - същото село.
5.        ДОБРИ КОЛЕВ ТЕРПЕШЕВ..., съпруга - Марийка Георгиева. Да се заселят в с. Козлодуй, Врачански окръг.
6.        ЙОНКО ПАНОВ ЙОНОВ..., съпруга - Пенка Антова Панова, син Емилиан, дъщеря Деляна. Да се заселят в с. Слатина, Ловешки окръг.
……..
За министър: подпис не се чете
29.IV.1961 год.
Източник: в-к „ДУМА“, по Разширено електронно издание на сборника "Държавна сигурност - административни, принудителни и наказателни мерки" на Комисията по досиетата, 2014 г. 
Съдбата на някои от изказалите се на заседанието на Пленума на ЦК на БКП, състояло се на 3 март 1961 г.
Тодор Звездов – бивш първи секретар на ОК на БКП (до 1962 година), изключен от партията за фракционна дейност. За участие в аферата „Първенецко шушукане” на 10 април 1972 г. е интерниран в Разградско.
Няколко думи за аферата. На споменатата дата във винарската изба на с. Първенец, Пловдивско се събират около 50 души по повод 65-ия рожден ден на Тодор Кордовски (бивш политзатворник, АБПФК), пет години от пенсионирането и пет години от удостояването му със званието „Герой на социалистическия труд”. Присъстват Антон Югов, Атанас Костов (бивш кмет на Пловдив), Симо Георгиев (член на ОК на БКП в Пловдив), генерал-майор Никола Грънчаров (партизанин от отряд „Антон Иванов“, АБПФК, бивш командир на 7 мсд, известен сред военните в ямболско като „дядо Грънди“), Славчо Гилин, Коста Чекаларов и др. Аферата е разкрита от Дража Вълчева (любовница на Тодор Живков) и първи секретар на ОК на БКП в гр. Пловдив. Живков се разправя набързо с участниците.
Източник: Стефан Северин, Любовницата на Тато Дража Вълчева съсипа живота на 34 мъже и техните фамилии!, https://blitz.bg/article/38232,12.05.2014  и мои спомени (през 1972 г. бях последна година студент в Пловдив, а моя колежка живееше в кооперацията на Тодор Звездов. Две години по-късно в елховския полк съм слушал градските легенди за дядо Грънди. Когато Живков го извикал, генералът искрено се разкаял за приказките си с думите: „По-добре ……. да бях ял др. Живков, а не да ги приказвам тези неща…“).

Няма коментари:

Публикуване на коментар