неделя, 14 юли 2019 г.

ЕВОЛЮЦИЯТА НА РУСКИТЕ ТРОЛОВЕ

„Когато руският медиен мениджър Александър Малкевич [1] пристигна във Вашингтон миналото лято, за да пусне новинарски сайт USA Really, който е свързан с печално известната руска фабрика за тролове, намесила се в президентските избори в САЩ през 2016 г., той не беше посрещнат топло. 

Часове след пристигането му, Малкевич беше изгонен от офиса си в близост до Белия дом (...), а Facebook и Twitter блокираха достъпа до сайта. По време на друго посещение във Вашингтон по време на междинните избори в САЩ през 2018 г. той бе задържан и разпитан още на летище „Дълес”, а и на следващия месец бе добавен към американския санкционен списък за опит да се намеси в изборите. И това не го спря. Макар че Малкевич изглежда по-скоро войниче-играчка, отколкото информационен войн. Любителските му посещения в САЩ през изминалата година обаче дават представа за оскъдния, но постоянно променящ се характер на руските хакерски операции за влияние в целия свят, а усилията, им се простират и до Африка, ”съобщава Foreign Policy.
 „Миналата седмица Bloomberg съобщи, че двама служители на Малкевич са били задържани в Либия през май - те са обвинени, че се опитват да повлияят на изборите в страната. Властите (...) обвиниха двамата мъже, че се опитват да организират среща със Саиф ал Ислам Кадафи, син на Муамар Кадафи, който бе свален през 2011 г. след четири десетилетия на управление. Съобщава се, че Саиф ал Ислам, който е издирван от Международния наказателен съд по обвинения в престъпления срещу човечеството, поддържа контакти с Москва и има подкрепата на представителя на Владимир Путин за Близкия изток Михаил Богданов”, напомня изданието.
 „В интервю за Foreign Policy тази седмица Малкевич потвърди, че мъжете са се срещнали със сина на Кадафи, но отрече да са се опитвали да се намесят в политиката на разкъсваната от междуособици страна. Според него мъжете са провеждали проучване по проекта „дълбоката държава” в Съединените щати”, се казва в статията.
„Малкевич е може би само един от огромния брой играчи, участващи в руския „концерт на хаоса ", казва Алина Полякова, експерт по руската политическа война в Института Брукингс.. Според нея за западните наблюдатели, живели в държави с върховенство на закона, взаимно сдържане и баланс на властите, е трудно да разберат как работи Москва, особено в областта на стратегическото фрийлансърство [2], което се осъществява както в Русия, така и в нейните операции в чужбина”, се отбелязва статията.
„Политическата структура на Русия често се описва като вертикална, в която цялата власт се движи от горе надолу. Но задълбоченото проучване на руската намеса в чужбина през последните години показа, че тази система всъщност е по-дифузна, отколкото се смяташе досега. Докато крайните цели (подкопаване на западните демокрации, борба за природни ресурси, демонстриране на власт и др.) се определя от Кремъл, текущото управление често на политическата  намеса се извършва от широка мрежа от опортюнисти, някои от които са по-способни от останалите ”, посочва Foreign Policy.
„Хаосът и стратегията не са взаимно изключващи се неща", казва Полякова.
 „(...) Тъй като играчи като Малкевич са само един пиксел в общата картина на руската намеса, е трудно да да се намери точния баланс при оценката на възможностите на Москва", се отбелязва в статията. От друга страна, обхватът на усилията на Кремъл много често е невероятно широк – от съмнително изглеждащи новинарски сайтове като US Really в САЩ, до опит за преврат в Черна гора, казва Полякова (...).
 „Дейността на Малкевич през последните години може да хвърли светлина върху тези усилия", пише авторката на публикации Ейми Маккинън. „Въпреки ограничения си успех в Съединените щати, у дома в Русия, Малкевич е повишен от заместник-началник до началник на Комисията за медиите на Обществената камара. Той напусна САЩ През тази пролет Малкевич напусна US Really, макар че изданието продължава да работи и стартира Фондацията за защита на националните ценности. (...) Фондацията бързо попадна в международните заглавия, когато Bloomberg съобщи, че двама от нейните служители са арестувани в Либия. Прогресиращата кариера на Малкевич отразява по-широкия руски подход, който започва като ситуативен, а след това, с течение на времето, се подобрява, казва Лий Фостър, старши анализатор по проблемите за информационните операции в компанията за киберсигурност на FireEye ". (...) ".
 „Новият фокус на Малкевич върху Африка (...) също се вписва в по-широката картина на разширяващата се дейности на Русия на континента. От 2015 г. Русия е подписала над 20 нови споразумения за военно сътрудничество с африканските държави. Много от тези дейности бяха ръководени от Евгени Пригожин, близък съратник на Путин [3]. (...) Малкевич категорично отрече връзките си с Пригожин, макар че в интервю миналата година той призна, че началните пари за US Really в САЩ наистина са от Руската федерална информационна агенция, за която се предполага, че се финансира от Пригожин В интервю за Foreign Policy през февруари Малкевич казва, че работата на US Really е била временно
прекъсната заради кибернетична атака на американските военни в Интернет по време на междинните избори в САЩ миналата година.
 „Двамата мъже, задържани в Либия – Максим Шугалей и преводачът му Самер Хасан Сейфан – са работили там около шест седмици и са арестувани през май от либийските власти. Третият човек, Александър Прокофиев, избягва ареста и успява да се върне в Москва. В борбата между проправителствените формирования и силите, работещи за генерал Халиф Хафтар, Русия ухажва всички страни в конфликта, опитвайки се да заеме позиция за  достъп до Либия, без значение кой ще спечели. (...)"
 „….разследването, проведено от ВВС тази година, показа, че група руски агенти са предлагали пари на поне шест кандидати за президентските избори в Мадагаскар през 2018 г. Сред тях е Шугалей, един от служителите на Малкевич, който по-късно е арестуван в Либия. (...) В Интернет има малко информация за Шугалей, а много руски новинарски сайтове го наричат ​​социолог. Изглежда, че той е най-известен с това, че физически е изял няколко документа по време на заседание на избирателната комисия, за да гарантира, че няма да отидат в съда, след като се е кандидатирал за Законодателното събрание на Санкт Петербург от дясната Либерално-демократическа партия на Русия [4] .
„Фостър от FireEye подчертава, че самият факт, че Малкевич е насочил вниманието си към Африка, не означава, че Русия е загубила интерес към политическото маневриране в Съединените щати. (...) Фостър смята, че би било погрешно да се очаква, че Русия просто ще повтори тактиката, която е използвала през 2016 г. „Това би означавало, че не са научили нищо за изминалото време", казва той.
Бележки:
[1] – Александър Ал. Малкевич (р.1975 г.) — руски журналист, телевизионен водещ, специалист по връзки с обществеността и политическите избирателни технологии, президент на Фонда за защита на националните ценности.
[2] – от фрийлансър, от англ. free-lance (буквално „свободно копие“ – в смисъл, че може да бъде наето). Думата е  използвана за първи път през 1820 г. от сър Уолтър Скот, който описва в своя рицарски роман „Айвънхоу“ средновековен войн-наемник. През втората половина на 19 век, двете думи се сливат и терминът започва да се използва в преносен, а не в буквален смисъл в сферата на журналистиката, като определение за журналист на свободна практика. Днес терминът се употребява за всички независими специалисти, които се ангажират само за извършването на определен проект и сами решават кога, колко, как и за кого да работят. С развитието на Интернет технологиите тази възможност все по-реална и достъпна.
[3] – руски бизнесмен (състоянието му с оценява на 7,14 млрд.рубли), ресторантьор и собственик на кетърингова компания, която се занимава с изхранването на висшия държавен апарат на Русия (от там и прякорът му – „готвачът на Путин), руски СМИ го свързват със собственика  частната военна компания „Вагнер” – Дмитрий Уткин, известна с намесите си в ЦАР, Донбас, Луганск..
 [4] – партията на Владимир Жириновски


Няма коментари:

Публикуване на коментар