понеделник, 15 юли 2019 г.

Русия се въоръжава. А Германия се държи така, все едно, че нищо не се случва.

„След три седмици изтича срокът на Договорът за унищожаване на ракетите със среден и по-малък обсег на действие (РСМОД). Русия разработва нови ракети със среден обсег, които да могат да се използват при война, включително в Европа“, пише германският вестник „Die Welt“. „Приемането на второ „двойно решение” [1] от НАТО е малко вероятно. 
На малката снимка - Михаил Горбачов и Роналд Рейгън подписват Договора за унищожаване на РСМОД
В статия за научното списание „Sirius” Хайнрих Браус, който някога е играл важна роля в определянето на стратегическия курс на НАТО, и Йоаким Краузе, директор на Института за политика по сигурността в Университета в Кил, си задават въпроса за целта на Русия относно разработването на нов клас ракети със среден обсег. Според двамата експерти: „Москва иска да придобие способност за господстващо положение при ескалацията на регионален конфликт в Европа”. Какво означава това? Според експертите ядрените ракети със среден обсег не са крайно средство за защита на Русия. По-скоро те са неотменима част от сценария за нападение”, пише журналистът Клеменс Вергин.
 Изчислено е, че с помощта на бързо настъпление с използването на конвенционални оръжия Русия може да овладее нови територии в Източна Европа или в Черноморския регион, които впоследствие да задържи чрез заплахи от ограничено използване на ядрено оръжие по отделни региони. „Русия, както твърди Хайнрих Браус в разговор с Welt am Sonntag, се подготвя за регионални войни в Европа, които има намерение да спечели с помощта на заплахи от използването на ядрено оръжие” [2], се казва в статията.
В същото време, отбелязва Вергин, въпреки факта, че срокът на действие на Договора за РСМОД изтича след три седмици, в Германия дори не са започнали политически дебати по темата.
„Трудно е да си представим, че е възможно „ двойно решение” на НАТО,  с което алиансът реагира на разполагането на съветските ракетни системи SS-20 в края на 70-те години на миналия век”, пише Вергин.
„Несъобразяването с действителността от страна германското правителство е безотговорно и опасно. По същия начин могат да бъдат оценени и противоречивите изявления на Тръмп за НАТО”, пише журналистът. „В крайна сметка, ако желанието и способността на алианса да реагира адекватно на евентуално нападение се поставя под въпрос, това само ще вдъхнови кремълският играч, който играе „va banque” [3]. И това прави войната на Русия срещу една европейска държава твърде вероятна”, заключава Вергин.
БЕЛЕЖКИ:
[1] – под „двойно решение” се разбира решението на НАТО от 12 декември 1979 г. за разполагането на американските крилати ракети GLCM и „Пършинг II“ (стратегически ядрени оръжия) в Европа, наречено „политика на две писти“, което цели засилване на позицията на Запада в преговорите за ядрено разоръжаване. По същият начин алиансът реагира и през 1983-84 г., в отговор на разполагането от Варшавския договор на ракетите със среден обсег на действие SS-20 в Европа.
[2] – реакциите на НАТО през 1956 г. (унгарските събития) и 1968 г. (нахлуването на Варшавския договор в ЧССР) правят съжденията на Браус твърде реалистични.
[3] – много рискована игра на принципа или всичко или нищо.


Няма коментари:

Публикуване на коментар