вторник, 23 юни 2020 г.

ЧЕТЕТЕ СТАРИ ВЕСТНИЦИ

Мила БЪЧВАРОВА,  Нагази 
ни грипен вирус „УХАН ’95”
(в-к „ТРУД”, бр. 273, 05.10. 1996 г., събота, от стр.1 и 4)
„Труд”- страница 1
От серологичните проби на 9 болни вчера в Лабораторията по грип беше изолиран китайския вирус „Ухан ’95”. Той е мутант на познатия от миналата година вирус „Йоханесбург” и вероятно грипът в страната през есенно-зимния сезон ще се дължи на него, каза за „Труд” шефката на лабораторията доц. Росица Коцева [1]. Според нея още е рано да се говори за епи­демия. Но само за седмица бро­ят на разболелите се от дихателни инфекции е на­раснал с близо 2000. През изминалите седем дни ме­дицинска помощ в столич­ните поликлиники са по­търсили 7307 души. Епидемиолозите прогнозират, че ако инфекцията продъл­жи да се разпространява с този темп, до няколко дни може да пламне грипна епидемия.
Вирусът „Ухан ’95“ в мо­мента върлува в Китай, Сингапур, Хонконг и САЩ. Той се предава по въздушно-капков път и симптоми­те му са висока температу­ра, кашлица, хрема и мус­кулни болки. Медиците препоръчват хората с та­кива оплаквания веднага да се консултират със спе­циалисти. Ако лечението не започне навреме, възможно е заболяването да прерасне в бронхопневмо­ния. Последната грипна епидемия в страната беше обявена през януари т.г. Тогава от остри възпале­ния на дихателните пъти­ща, включително и грип, се разболяваха по 10 000 ду­ши дневно.
Внесени са пригодени към новия вирус „Ухан ’95“ ваксини. Това са „Ваксигрип“ и „Инфлувак“. Столичното ХЕИ разкри на бул. „Ал. Стамболийски“ 39 имунизационен кабинет. „Ин­флувак“ в него се продава срещу 992 лв, а „Ваксигрип“ - 1083 лв. За поставянето им се плащат 92 лв. (по данни на БНБ на 04.10.1996 г.  U$ 1 се е разменял срещу 221.81 лв - бел. Николай Колев ).
Бележка:
[1]-доц. Коцева е родена в с. Търнак. Завършила е гимназия в Бяла Слатина и Висш медицински институт - София.
Снимката е от 2011 г.
 Работи в Отдела по вирусология от 1969 г. Завежда Лабораторията по грип и остри респираторни заболявания от 1985 г. От 2001 г. е начело и на Отдела по вирусология при Националния център по заразни и паразитни болести (бел. - Николай Колев).

2 коментара:

  1. От 2001 г. е начело и на Отдела по вирусология при Националния център по заразни и паразитни болести. Написано през 1995! Бахти и пророците!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чукча не читател, чукча писател.
      Това е бележка на автора, в сегашно време, от вчера...

      Изтриване