вторник, 2 юни 2020 г.

СЛЕД СТО ГОДИНИ ……

„БЪДЕЩЕТО НА БАЛКАНИТЕ
Работнически вестник,
Уводна статия, 19 ноември 1915 г.
Цитат по книгата на д-р Никола Петков (виж снимката), стр. 54, (правописът е осъвременен): Русия, която първоначално искаше създаването на Сан-Стефанска България, отпосле, още в Берлинския конгрес, доброволно отстъпи от тоя план и срещу други компенсации допусна, щото България да бъде разпокъсана. Но и когато искаше Сан-Стефанска България, Русия изхождаше не от желание да създаде една голяма и силна държава на Балканите, а с твърдото намерение да тури ръка на но­вата балканска държава и тъй да се доближи до Цариград.
Русия беше и е и днес решителен враг на ед­на силна и независима България. Първо, защото то­гава България би изместила Русия в ролята й на християнски покровител на Балканите и, второ, защото една силна и независима България би била най-голямата преграда на руските завоевателни планове на Балканите. Затова, същата тая Русия, която съз­даде проекта за Сан-Стефанска България, по-късно, в 1886 година, се обяви против Съединението на Южна със Северна България, а в 1913 година тласна Румъния в гърба на България, за да осуети нейните национални стремежи.
Русия най-голямата европейска държава със своите азиатски владения достига близо 200 милиона жители, се стреми с всички сили да обладае Черно море и из­хода му, Проливите. Ако Русия би излязла победи­телка от днешното голямо кърваво състезание, участта на Балканите би била решена — те щяха да станат част от руската империя.
Победата на централните сили води към създаване нова голяма икономическа област в Средна Европа.“
Не са ли това пророчески думи и реалистично преценяване на бъдещата стопанска и икономическа политика на европейските държави? ….


РУСОФИЛИТЕ СРЕЩУ ЛАКЕИТЕ
Александър Симов
в-к „ДУМА”
събота, 13 Септември 2014, брой 212
Цитат: „Русия винаги е била единствената държава в този студен и безмилостен свят, която ни се е притичвала на помощ. Не го направиха други, а тя, Русия. Заради това тези, които искат да помнят, са се нарекли русофили. Това не е желание да целуваш ботуша на друга държава, а да помниш откъде са тръгнали твоите собствени корени …(курсивът мой).

Няма коментари:

Публикуване на коментар