понеделник, 22 юни 2020 г.

НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО

Епидемия, безредици, репресии: това, което преживяваме сега, се е случило преди 200 години
Титьо Лекок
На малката снимка - Титьо Лекок
      Авторката, родена през 1980 г. в Париж (Франция), е журналистка на свободна практика, есеистка и романистка, специалистка по уеб култура. Текстът е публикуван в Slate.fr –  онлайн списание за анализи, анкети и коментари на текущи събития в областта на обществото, икономиката, политиката и др.
„……
С една дума, през  1832 г., за да бъдем точни, през март в Париж е регистрирана първата жертва на това заболяване (холера – бел.моя). В началото вестниците се шегуват с болестта. Никой не я приема достатъчно сериозно. Но броят на смъртните случаи започна да расте с всеки изминал ден. В големи градове като Париж или Марсилия ситуацията продължава да се влошава.
…….
Лекарите не знаят как да лекуват болестта и дават противоречиви препоръки. След това, тъй като болестта засяга предимно бедните, тя започва да разглежда като вид наказание за пиянството им, мръсотията, безбожието….
…..
Що се отнася до епидемията, от март до септември 1832 г. в Париж са регистрирани 18 500 смъртни случая от холера, а в цяла Франция – 100 хиляди. Историкът Матилда Ларер (род. 1970 г. в Париж, историк, специалист по революционните движения във Франция през ХІХ век. – бел. моя) разказва че правителството, след като не платило нищо на студентите по медицина, които помагали по време на епидемията, решило да връчи на лекарите медали вместо обещана парична премия. „Това да ви напомня нещо?” пита Лекок.
…….
Какво се случва след юни 1832 г.? Основната част от епидемията във Франция отминава, но пандемията от холера продължава да избухва периодично в продължение на двадесет години.
…….
Правителството ограничава свободата на печата и засилва репресивния апарат срещу бунтовници и други демонстранти. Това продължава до революцията от 1848 г., която слага край на управлението на Луи Филип и довежда до нов режим – Втората република. Наполеон III бързо я превзема и превръща във Втора империя …. (със значителни съкращения – бел.моя).
Това да ви напомня на нещо, питам аз?

Няма коментари:

Публикуване на коментар