неделя, 26 април 2020 г.

ЗА ПОЧИНАЛИТЕ – ИЛИ СТАТИСТИКА, ИЛИ НИЩО

С ДРУГИ ДУМИ – МОИТЕ 5 СТОТИНКИ ЗА БОРБАТА СРЕЩУ SARS-COV-2
д-р инж. Климент Ангелов, главен асистент в Техническия университет – София, София, 5.04.2020 г.
 За начало ще подчертая, че за нас, хората, смъртта е нежелана и не трябва да се причинява по никакъв начин. Макар, че тя е неизбежна за всеки от нас, човечеството, в случаите, когато тя напада масирано и натрапчиво, не трябва да остава пасивен наблюдател, а е длъжно да направи всичко възможно, за да ѝ противодейства. Защото, все пак, за нас е важно да останат повече живи ....
Целта на настоящия анализ е да се определи степента на заплаха от застигналата ни в началото на 2020 г. пандемия, причинена от вируса SARS-CoV-2, разглеждайки смъртта като бинарно еднозначен фактор, който не подлежи на субективна оценка. Човек може да бъде или е жив, или починал.
…….
ИЗВОДИ:
1.Не се намери вариант, при който общата смъртност при развитие на заразата от вируса SARS-CoV-2 през 2020 г. в България, дори и при изключително неблагоприятния сценарий, повтарящ интензивността на тази зараза в Италия, да се намира открояващ се извън нормалното разпределение на смъртните случаи за периода на усредняване 2000–2018 г.
2.Случаи със смъртност, подобна на хипотетично разгледаната в настоящия анализ за заразата от вируса SARS-CoV-2 в България, са наблюдавани през 2003 г., 2012 г., 2015 г. и 2017 г.
3.В периода 2000–2018 г., при данните за смъртността, които са използвани за построяването на настоящите референтни нормалните разпределения, не е обявявано извънредно положение в държавата и не са разглеждани, и третирани като при наличие на заплаха от сериозна степен при конкретните епизодични инфекциозни заболявания.
4.Отчитайки всички отразени аспекти при настоящия анализ може да се обобщи, че вирусът SARS-CoV-2 не представлява особено голяма заплаха за България и той не притежава значително по-голям капацитет в сравнение с преминалите в периода 2000–2018 г. заразни болести.
5.Като облекчаващо обстоятелство при протичането на заразата с вируса SARS-CoV-2 в България може да се отбележи фактът, че той се разгръща в по-късните месеци (февруари–май), през които, както е видно от направения анализ, следва, че интензивността му започва да намалява.
6.Може да се очаква относително намаляване на смъртността през летните месеци, тъй като заразата с вируса SARS-CoV-2 би катализирала известно количество смъртни случаи при хора с по-лабилно здравословно състояние, които в противен случай биха починали следствие на евентуалните тежки летни жеги.
7.След приключване на календарната година е целесъобразно да се направи цялостен подобен анализ за периода от цяла година, който да покаже дали има съществени отклонения на смъртността през 2020 г. спрямо някоя от другите обхванати в настоящия анализ.
Авторът, в качеството си на немедицинско лице, разглежда наличните данни и прави своите изводи въз основа на прилагането на математическа обработка. Всички разсъждения по темата в нейния медицински аспект е необходимо да се направят от медицински лица със съответната специалност. Авторът на настоящата разработка смята, че в този момент е задължително да се спазват издадените разпоредби за справяне с кризата, свързана с вируса SARS-CoV-2, защото по този начин няма да се допусне натоварване на медицинското обслужване, от което в голяма степен зависи крайния резултат в борбата с настоящата пандемия.
P.S.
1.Пропуснал съм подробния математико-статистически анализ д-р инж. Ангелов. При поискване, ще ви го предоставя на лични.
2.Не съм съгласен с опасенията му за претоварване на системата за медицинско обслужване, защото от началото на въведеното извънредно положение, въпреки нарастване на броя на заразените, НОЩ не е посочил нито един факт за това

Няма коментари:

Публикуване на коментар