събота, 18 април 2020 г.

ЗА СРАВНЕНИЯТА.

Икономическите загуби от Първата световна война са сравними с икономическите загуби от пандемията Covid-19
От блога на Роман Попков,18.04.2020
На малката снимка - авторът.
 Авторът е журналист, бивш ръководител на Московското отделения на Национал-болшевишката партия, осъден за хулиганство  (по чл.213 от Наказателния кодекс на Руската федерация) и изтърпял наказанието в Бутирския затвор през 2006–2008 г.
Все по-често се срещат сравнения на настоящата коронавирусна криза с Първата световна война. Тогава човечеството също понася огромни изпитания и при това също с изключително ниска мотивация. Началото на войната прилича на взрив на декларативна съзнателност, но след това в окопите се възцарява униние и тъга. Окопна война и самоизолация в бетонни клетки. И с месеци чакаш нещо да прилети на главата ти, или да не прилети. А врагът е невидим. И единственото спасение е и ти да бъдеш невидим за него. И нарастваща тиха ярост срещу правителствата, заради всичките им действия и цялото им бездействие.
Тогава, преди 103 години, в окопите все по-често една мисъл започна да броди във въшлясалите войнишки глави: „Защо ли не пратим по дяволите всичките тези царе и кайзери“ и едно желание – да се откъснат от света, в който причина за войната е, че „едната страна е сериозно обидена на другата“.
И днес се сблъскваме със скандални мисли – и за „смъртността, както при грип“, и за спуснатата отгоре „коронапаника“.
Мнозина ще се задъхат от възмущение: „Как може да сравнявате кървавите полета на Вердюн с уютната самоизолация в прегръдка на хладилник и лаптоп!"
Не, ние просто сравняваме икономическите и инфраструктурни загуби от Първата световна война и тези, причинени от Covid-19.
Ясно е едно: в хората, преживели истинска война или истински затвор, всички тези днешни „страдания“ ще предизвикат горчив смях.
Само че светът не се състои от калени ветерани от войните или от бивши затворници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар