неделя, 5 април 2020 г.

ПОКОЛОНЕИЕТО НА „НЕУКИТЕ“ (ОТКЪС)

Александър НЕНОВ, 03.04.2020,  www.trio.bg

…….
Поколението на „неуките“ потребители въоръжени със социалните мрежи ще създава напрежение и в следващите години. Това  често са хора с образование, но неуки. Те смятат, че след като са завършили финанси, са експерти и по вирусология. След като са станали адвокати,  знаят всичко. След като са лекари, знаят най-добре кой закон е неправилен. След като са архитекти, разбират от екология. След като са програмисти, занаят как се строят сгради. Тези хора са по-опасни и от неграмотните, защото  могат да повлияят върху маса от потребители, които да им повярват, тъй като те са авторитети в областта си. А социалните мрежи правят така, че мнението им да започне да тежи и в други сфери, в които те са напълно неуки.
В това поколение добавяме и милениумитевечно обидените, хора разчитащи предимно на емоции,  вместо на разум. Такива, които вярват, че е по-добре да живееш спрямо чувствата си, отколкото според разума си. Те също използват оръжието наречено социални мрежи.
Над 3 милиарда потребители в целия свят ежедневно оказват натиск – върху медиите, върху политиците, върху приятелите си, познатите си, роднините си… Така всички ние неусетно сме поставени в ситуация на страх, паника, агресия и недоволство.
Това няма да е краят. Това е само началото и все по-често човечеството ще реагира пресилено на всяка една дребна заплаха. Неща,  срещу които нашите баби и дядовци са се изправяли с гордо вдигнати глави, днешното поколение ще бори с коментари и разярени иконки пред екрана. След което недоволно ще заспи,  притискано от страх, примесен с паник-атаки и собственото си усещане за безсмислие. И така до другия ден, когато ще се опита да осмисли деня си, борейки пожарите на другия край на света с коментари, лайкове и иконки…

Няма коментари:

Публикуване на коментар