събота, 2 май 2020 г.

КРАТКА ХРОНОЛОГИЯ НА „КОВИДНИТЕ” СЪБИТИЯ ПО СВЕТА И У НАС


ПО СВЕТА
09.11.2015
В списанието „Nature Мedicine[1] се появява статията „A SARS-like cluster of circulating bat coronaviruses shows potential for human emergence” с автори: Vineet D Menachery, Boyd L Yount Jr, Kari Debbink, Sudhakar Agnihothram, Lisa E Gralinski, Jessica A Plante, Rachel L Graham, Trevor Scobey, Xing-Yi Ge, Eric F Donaldson, Scott H Randell, Antonio Lanzavecchia, Wayne A Marasco,  Zhengli-Li Shi [2] & Ralph S Baric [1].
У НАС
„Уче́ните” глави от БАН, Медицинските университети и ВМА явно не разполагат или не са прочели статията.
**
ПО СВЕТА
06.12.2019 година
The Lancet (ежеседмично рецензирано медицинско научно списание) съобщава, че първите симптоми на заболяването причинено от COVID са се проявили при първия пациент в Ухан на 01.12.
Към края на декември New England Journal of Medicine съобщава, че според болниците в Ухан е регистриран експоненциален ръст на заболели, които не могат да бъдат свързани с местния пазар за морски дарове.
23.01.2020 г.
Китайските власти съобщават за първи стъпки по въвеждане на карантина в Ухан. Между другото, по повод Китайската нова година милиони граждани са го посетили и напуснали.
У НАС
26.01.2020 г.
Според повечето експерти (потвърждава се тезата ми, че „уче́ните” глави от БАН, Медицинските университети и ВМА или не разполагат или не четат чужди научни списания – бел моя) се касае за по-леко протичаща вирусна инфекция в сравнение с тази от 2002-ра година. Случаите са по-леки и независимо от нарастващия брой на заболелите - смъртността е по-ниска. Рискът за България е почти нулев и умерен за тези, които пътуват по целия свят. Коронавирусите са познати още от 1930 г., но основно от ветеринарите, защото причиняват доста заболявания при животните, включително нашите кучета и котки боледуват от коронавируси… По-късно вече са познати и при човека и сравнително бързо време те са причинявали много леки заболявания при хората, затова не са били интерес за медицината до 2002 г., когато избухва епидемия от ТОРС, известен като SARS, и се установява, че той се причинява от коронавирус. Тогава за периода 2002-2003 г. заболяват 8 000 души.”
Доц. д-р Райничка Михайлова-Гарнизова, д.м., началник на Втора клиника по инфекциозни заболявания на ВМА пред „Денят започва с Георги Любенов”, БНТ 1.
**
ПО СВЕТА
февруари 2020 г.
Колектив под ръководството на Shi Zhengli, публикуват в Nature Medicine статията „Епидемична пневмония, свързана с нов коронавирус с вероятен произход от прилепи“, а в друга публикация на същия колектив се съобщава, че SARS-CoV2 е от същото семейство като SARS.
23.02.2020 г.
Заради COVID-19 в 11 общини в Северна Италия е въведена е пълна карантина. Спрени са полетите до Китай.
У НАС
февруари 2020 г.
По данни на НСИ, България е посетена от 631 китайски граждани, а 364 българи  посещават К.Китай
26.02.2020 г.
Със заповед № Р-37 на министър-председателят Бойко Борисов е създаден Национален оперативен щаб, койтода организира, координира и наблюдава всички действия на компетентните органи във връзка с предотвратяване на разпространението на COVID-19, както и да събира, обобщава и анализира цялата информация за развитието на ситуацията,свързана с разпространяването на COVID-19,  и да информира медиите и обществеността.”
29.02.2020 г.
„Коронавирусът е инфекция, която по нищо не се различава от останалите остри респираторни заболявания и далеч по-опасен е грип тип Б, който в момента идва, отколкото коронавируса”
Генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м., председател на НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ пред  Жени Марчева в предаването „Тази събота” на bТV.
13.03.2020 г.
Въвеждане на извънредно положение в Р България заради COVID-19.
14.03.2020
„..Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история… Предстоят ни времена на изпитания. Ще се загубят човешки животи и то на тези, които обичаме. Тези, които са ни отгледали и тези, които се радват на нашите успехи. Ние не бива да ги разочароваме в нашето безхаберие..”
Генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м., председател на НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ по време на брифинг в Министерския съвет..
БЕЛЕЖКИ:
[1]-месечно рецензирано медицинско списание, публикуване на изследователски статии, рецензии, новини и коментари в биомедицинската област, включително както основни изследвания, така и клинични изследвания в ранна фаза, обхващащи всички аспекти на медицината.
[2]-Ши Дженгли (или Джънгли) е вирусолог, завършила университета в Ухан, защитила докторат в Монпелие, Франция, в момента завежда Лаборатория за специални патогени и биобезопасност в Уханския Институт по вирусология.
[3]-ръководител на цитираното изследване, от години предупреждава, че нововъзникващите коронавируси представляват значителна и глобална заплаха за здравето, по-специално защото те могат да прескочат, без предупреждение, от животни в човешката популация и са склонни да се разпространяват бързо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар