вторник, 24 декември 2019 г.

ГЛОБАЛНАТА ГРЕТА

Как проблемната тийнейджърка стана световен проблем.
Списание „Огонёк“, бр.50, 23.12.2019, стр. 20
Надя Кнудсен, Копенхаген
Човекът на годината според класацията на списание Time, лауреатката на алтернативната Нобелова награда, 16-т годишната шведска активистка промени отношението на връстниците си и възрастните не само по отношение на екологията, но и по отношение на политиката. Как се случи и кой има интерес  от това.
Какво е борбата с климата – хуманитарна мобилизация или тежка конфронтация? Двуседмичната вълна от протести на активисти на движението „Extinction Rebellion“ (Бунтът на изчезващите; създадено във Великобритания през ноември 2018 г.) в столиците на ЕС през октомври, показа, че вторият отговор е като че ли по-точен. Основната новина на акцията, предназначена да подтикне властите към ефективни мерки срещу изменението на климата, не беше мащабът на протеста, а неговият стил – организаторите, разчитайки на ненасилие, вместо на мирни шествия, прибягнаха до „гражданско неподчинение". А именно: те блокираха магистралите и транспортните възли, протестираха пред сградите на парламенти и правителства.
Всичко това моментално попадна в информационния новинарски обмен. Телевизионните компании се превърнаха броячи – в първия ден полицията задържа 276 активисти в Лондон, където хиляди демонстранти блокираха пет моста през Темза; 90 - в Амстердам (тук беше блокирана основна магистрала); няма данни в Берлин, където над 2 хиляди бойци срещу изчезването се бяха барикадирани с мебели изнесени от къщите им,  на Потсдам Плац, но се виждаше как полицията маха белезници от протестантите, с които те се бяха приковали към маси и дивани.
Основна роля в защитата на климата, която днес все повече се превръща в борбата с несъгласните и става все по-яростна  има Грета Тунберг. Факт е, че преди Грета еколозите само спореха или мечтаеха, а сега настъпват.
Името на 16-годишна шведка с трогателни плитчици е повече от година е в устите на всички – като знаме. Пред нея се отчитат президенти и канцлери; речите й се звучат в парламентите по света; тя засвети на Световния икономически форум (WEF) в Давос, да не говорим за безбройните форуми за климата, включително този, който ООН събра през септември в Ню Йорк.
През 2019 г. тя събра куп награди – от такива за деца до такива  за  възрастни (тийнейджър никога не е ставал човек на годината на Time). Дори не е ясно как се размина с Нобеловата награда за мир – не е тайна, че сред 301 номинирани кандидати за изминалата година тя беше фаворит. Въпреки че, може би въпросът е отложен само за година-две ... И така, какво промени Грета за година и половина в своята борба?
По розови листенца
Пътят към знаменитостта на непознатото шведско момиче е впечатляващ. Днес, когато знаем какви върхове е постигнало, си струва да се вгледаме в детайлите.
За Грета Тунберг заговориха на 20 август 2018 г., когато 15-годишна ученичка с плитчици започна протестна стачка, скромно клекнала до стената на Риксдага (шведския парламент) в Стокхолм. Сам по себе си този ход не беше лош: деветокласничка отказва да ходи на училище, докато политиците не насочат вниманието си към засушаването и горските пожари в Швеция. Но изпълнението се  оказа дори по-силно от идеята: поставяйки в дясно от себе си  картонен банер с ръчно изписан лозунг на малко разбирания шведски език „Skolstrejk for klimatet“ (Училищна стачка в защита на климата), Грета създаде всъщност икона. Това се изясни по-късно, когато нейната снимка обиколи световните медии.
Тази първа стачка на Грета беше насрочена 21 дни преди парламентарните избори. Но ден преди гласуването (8 септември) момичето каза, че няма да спре. И тя премина към нов формат на протест – веднъж седмично, в петък (оттук и името Fridays for Future), тя призова връстниците да се присъединят към протеста. Целта бе да се привлече вниманието към нежеланието на политиците да се справят сериозно с последиците от изменението на климата в планетарен мащаб. Идеята се оказа триумфална: до ноември връстници от всички континенти започнаха да пропускат училищните уроци в името на благородна цел. Първият от възрастните, който оцени силата на Грета беше Арнолд Шварценегер (бившият губернатор на обгърната в пламъци Калифорния), който я покани на конференция за климата. Но колко сериозно беше всичко това, стана ясно през декември: на световната среща на върха за климата в Катовице (Полша) генералният секретар на ООН Антонио Гутереш се срещна с госпожица Тунберг.
Следваше (през януари 2019 г.) WEF в Давос, след това срещи в ЕС, с президента на Франция, номинацията за Нобелова награда, наградата „Жена на годината“ (от шведите), „специалната телевизионна награда“ (от Германия), комплименти от Роберто Манчини (треньорът на италианския национален отбор по футбол се оказа отявлен еколог), бившият президент на САЩ Обама и Далай Лама, наградата „Свобода на словото“ (от Норвегия), среща с папата. Френското списание Vogue постави снимката й на заглавната си страница и я определи една от 15-те „най-влиятелни жени в света“. А британското Magazine Prospect я включи в списъка на „най-забележителните мислители“.
Всичко това се случи преди срещата на върха в Ню Йорк и преди алтернативната Нобелова награда за мир „За алтернативната подкрепа за живот“, връчена с мотива, че „с протеста си Грета вдъхнови милиони за борба с глобалното затопляне“. Ученичката от просперираща Швеция получи тази награда в сериозна компания – заедно с активистката за правата на човека Аминату Хайдар от Мароко, която премина през затвор и изтезания, адвокатът Го Джиангмей, който защитава правата на жените в Китай, представителят на индианците яномамо Дави Копенава, борец за тропическите гори на Бразилия от името на местното население. Лауреатите получиха и 1 милион шведски крони, което показа колко сериозно е предизвикателството – борбата за климата оттук нататък!
Хорът на похвалите беше такъв, че всяка критика в се удавяше в него. Обаче там, където има икона, има и иконоборци. И десния политик Йими Окесон, който беше известен в родината на Грета, се опита да охлади феновете на екокръстоносците. Депутатът и лидер на крайно дясната партия Шведски демократи определи „феномена Грета“ по следния начин: „Тя е продукт на родителите си, много умело развърнат PR“. Той вероятно имаше предвид книга, наречена „The Manufacturing of Greta Thunberg“.
Рубикон
Между другото, това не е първата и не е последната книга за нея. Родителите й бяха първите, които писаха за Грета (в навечерието на стачката на 2018 г.) и издадоха книга в Швеция, наречена „Сцени от цяло на сърцето“: майката трогателно разказа как дъщеря й става непоколебима активистка и как психическото състояние на момичето я е накарало нея, майката да се замисли за здравето на планетата. През 2019 г. книгата, допълнена с 90 страници история на постиженията на Грета, е преиздадена. През 2020 г. тя ще бъде издадена на английски език, но под името „Нашият дом гори“. Заедно, между другото, със събраните речи (!) на героинята от трибуните на различни парламенти, форуми, срещи на върха и др. – общо 22 на брой. Отбелязано е, че тези изказвания са прости и разбираеми по начина, по който описват проблемите, пред които са изправени мнозина. За това вече говорят климатолозите, но само младата шведка подчертава бездействието на силните. Понякога в много сурова форма, като например на срещата на върха на 23 септември в Ню Йорк, където тя злобно и почти ридаейки и крещеше на държавните глави, че са „откраднали нейното детство и мечти за бъдещето“. И заплаши: „Не можете да избегнете възмездието. Светът вече се е събудил и е готов за действие, независимо дали го искате или не! “
Това изказване ще бъде наречено нейния „Рубикон“. Скандинавските медии отбелязаха новата й тактика („Грета сее паника, променяйки образа на сладко момиче в образ на неконтролируем тийнейджър“), а в социалните мрежи стотици хиляди потребители изразиха раздразнението си и нарекоха причината – двойни стандарти. Ето един пример –  някой Ханс Бодо в интервю с репортери на големия датски вестник B.T.metro обяснява: „Грета преиграва, когато избухне в истерия. И дори не си пише речите сама, което е видимо. Тя не прави нищо просто така ... Е, не можеш, застъпвайки се за екология, да се разкарваш по света. Не отиде с велосипед до папата в Италия. А колко струва круизът на яхтата на принца Монако? Да, плаване на кораб със слънчеви панели и електрически турбини в продължение на две седмици, за да стигнеш до срещата на върха на ООН за климата в Ню Йорк, изоставяйки самолета, е много яко. А след това петима членове на екипажа летяха до там със самолет, за да върнат яхтата обратно в Монако. Това не е ли двоен морал? “
Тук дяволът е в детайлите и някои започнаха да се вглеждат в тях. Въпросът е не само в това, че след образцово-екологичния преход през Атлантическия океан към САЩ, вторият екипаж на яхтата пристигна със самолет. Както американските журналисти изясниха, собственикът на яхтата, принц Пиер Касираги, има значителен дял в Air Monaco. И ако принцът може да отговори на неприятни въпроси от пресата, че „той не е дошъл в Ню Йорк като адвокат по климата, а за да доведе Грета“, то от самата активистка се очаква отговор по същество. И този въпрос не е единственият.
Коя е Грета?
Един от първите, който публикува материали за лидера на екологичния протест в самото начало на дългия й път, беше скандинавският кореспондент на ДПA Щефен Трумпф, когото често срещах в Международния пресцентър в Копенхаген. Ето откъс от нашия разговор.
„За първи път интервюирах Грета Тунберг през септември 2018 г. в Стокхолм и, знаете ли, тя беше съвсем различна. Много срамежливо момиче, не говори много. Беше ясно: не се чувстваше комфортно, не обичаше да бъде на в центъра на вниманието, може да се каже, че изглеждаше асоциално. Попитах я тогава: как успявате да не ходите на училище пред очите на всички, като протестирате пред парламента, защото в Швеция образованието е задължително, на което Грета отговори: „Да, в Швеция училищно образование е задължително, това е вярно, но аз вече завърших 9 клас и все още не съм решила къде да продължа по-нататък. Аз съм изправена пред избор. Най-вероятно ще взема sabbatar (свободна година)“ ...
Вторият въпрос, който й зададох беше за семейството. Оказа се, че тя има заможни и известни родители: баща й беше от актьорската династия, самият той актьор, майка й –  оперна певица, покорявала сцените по света, сега пише книги, активист на движението за толерантност. Накратко, момичето е израснало в богато семейство и с връзки и в онези области, които определят модата в съвременния свят - в изкуството, киното, науката, бизнеса. Стана ми ясно: детството на Грета е било привилегировано.
Семейство Тунберг, крайната вляво  - Биата, сестрата на Грета
И трето. Не можех да не обърна внимание на факта, че докато разговаряхме тя често се смущаваше, изчервяваше се, не беше веднага готова да отговори, дълго време съставяше изреченията си ... За човек, който говори така, силните й речи изглеждат „твърде добре“. Иначе казано, ясно е, че са били писани от някого ... "
Така значи! Оказва се, че докато е протестирала пред парламента самата Грета не е пропускала уроци (което нейните последователи с ентусиазъм правят) и никой не е откраднал детството й, което е било съвсем безоблачно. Така че причината за асоциалността й е аутизма, заболяване, което известно време беше крито, но Грета трябваше сама да говори за него във Фейсбук след срива в ООН. Както и за sabbatar, всъщност академичен отпуск, разходван за протестната й дейност.
И идеята за „училищна протестна стачка" не е нейна. Авторът е известен - шведски активист, лидерът на зеленото младежко движение на име Бо Торен, който открива Грета по нейните статии в социалните мрежи, обръщайки внимание на манията и постоянството, което е много характерно за тийнейджърите с тази диагноза, отбелязват по-късно лекарите. Тези качества бяха определили както избора на Бо Торен, така и от обществената кариера на Грета, още повече, че семейството й имаше опит от участие, при това доста успешни, в различни протестни движения.
Що се отнася до самия Бо, той обяснява в интервю за датския вестник Jyllands Posten. „Стана ми ясно, че младите хора трябва да бъдат мобилизирани за борба за околната среда, защото от тях зависи да борбата срещу последиците от глобалното затопляне. Гръбнакът на еко движението беше създаден в началото на 2018 г. – гимназисти, студенти, млади учители, само 10-на - 15 души. Те контактуваха основно в мрежата и там се натъкнаха на статия на Грета – упоритостта й ги впечатли. А самата идея за училищна стачка дойде след телевизионна история за стрелба в училище във Флорида – някакъв политик призова за бойкот на часовете, докато властите не гарантират безопасност за учениците. Тогава  си помислих: „От това се нуждаем!“ Организирана училищна стачка, бойкот на уроците от първия ден след летните ваканции до 9 септември, когато започват редовни парламентарни избори. Харесаха идеята ми, но никой не искаше да не ходи на училище, за да отиде пред парламента и да започне седяща стачка пред камерите. Вече бяхме опитали протестни демонстрации, статии в пресата, но това не повлия на умовете на хората или мотивацията на политиците към действие. И тогава се сетих за Грета Тунберг, решихме да заложим на нейната упоритост и нетърпение “.
В началото на август Бо Торен отива в Стокхолм, за да се срещне с бащата на Грета Сванте Тунберг, който трябваше да бъде убеждаван дълго. Но в крайна сметка родителите се съгласиха на участието на Грета в парламентарното заседание. Според Бо Торен той е имал „блестяща идея, а Грета е имала своята мания“ и идея и мания „са се намерили“: „Въпреки че не разчитах на такъв успех. Виждате ли, нормален човек просто не може да издържи 21 дни седяща стачка пред Риксдага. Нейната особеност беше в диагнозата, синдромът на Аспергер – вид аутизъм, който й помага как да се абстрахира от хората, и в същото време я прави упорита."
Климатът утре
Настоящите признания на Грета – повече от година след началото на обществената й кариера – изглежда премахват несъответствията на парадната версия за изкачването с версиите на онези, които дълбаят в задния план. И защо всъщност да търсим двойни стандарти, след като самата тя разказва за синдрома на Аспергер (Грета го нарича „дар") и за климатолога Кевин Андерсън от Университета в Упсала, с когото семейството на Тунберг отдавна е познато и който се конституира като експерт на движението Fridays for Future и около една свободна година от училище, която трябваше да се вземе, за да се вдигнат млади хора на екологичен кръстоносен поход, който я издигна до такива висоти ...
Но не са ли твърде късни признанията? И щеше ли да я има тази вълна, ако всичко това беше прозвучало в началото на „феномена Грета“ преди повече от година? Сега малко хора се замислят за този обрат на събитията, опитвайки се да дешифрират самия сценарий – в края на краищата той също не е напълно прочетен. Например самата скандинавската преса от есента на 2019 г. намеква, че мисията на Грета приключва. В колонката на главния редактор на Jyllands-Posten пише: „Не е ли време политиците по света да приглушат ентусиазма си към Грета Тунберг и да признаят, че самите те са подхранвали явление, с което не могат да се справят? Грета сее паника с изказванията си, а проблемите с климата са твърде сериозни, за да се разчитат на чувства. "
Въпреки това, независимо какво е второто или третото дъно в „феномена Грета“, вече се забелязва сериозен ефект -  до края на 2019 г. екологичната тема обикаля страни и континенти. Чрез думите на новия си председател Урсула фон дер Лайен Европейската комисия обяви подготовката на „Зелено споразумение“, което съществено променя индустриалния, финансовия и политическия курс на ЕС към екологичните приоритети. Договореностите за Протокола от Киото ще изтекат в 2020 г. и в света ще има големи екологични търговии за квотите за емисии на въглероден диоксид, за дизелови двигатели за автомобили, за конкретни производствени стандарти и данъци за въздушния транспорт. Не е ясно къде тези спорове, умножени от младежките протести на последователите на Грета, ще разтърсят света, но двата основни замърсители (САЩ и Китай) се преструват, че тези дискусии не ги засягат. В Скандинавия обаче се нагърбват с увеличени задължения да изоставят въглеводородите за производство на енергия –  Финландия до 2035 г., Швеция до 2045 г., Норвегия и Дания до 2050 г.
На такъв кръстопът борбата за намаляване на емисиите и намаляване на градусите на планетата престава да бъде борба само за климата. На риск са подложени общите правила, по които ще живеем утре и по които поколенията ще се  сменят едно с друго. Както каза един от критиците на Грета Тунберг, на карта е поставено съществуването на самото потребителско общество, което доскоро се смяташе за основно постижение на човечеството. Младежта от проспериращия Запад, на която потребителското общество е дадено по рождение, може би му е дошло до гуша от него. Но може ли това да е причина да налагаш своето мнение си на съседите си по земното кълбо?

Няма коментари:

Публикуване на коментар