четвъртък, 12 декември 2019 г.

НЕ СЪМ КОНСПИРОЛОГ.....

Не съм конспиролог, но събитията на Балканите ми навяват спомени за исторически събития от преди 100-на години – за „съюзници-разбойници“ и …….


„Аз чувам още възклицанието на сръбския министър Веснич, в което се четеше триумф: „Най-сетне! Те са в нашите ръце!“ Това беше през оная сутрин на 30 юни 1913 г.. когато пристигна в Париж новината, че българските части атакували сърбите. И понеже българите бяха атакували първи – а те бяха заставени да го направят, единственият път да се спасят беше да нападнат те, преди да бъдат напад­нати от своите противници – и понеже бяха атакували без предупреждение, те останаха отговорни пред света. БЪЛГАРИЯ, през всичките политически и военни събития, които се нижеха на Балканите от декември 1911 г. до края на юни 1913 г., ИМАШЕ САМО ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ГРЕШКА, но тази грешка беше НЕПРОСТИМА: тя БЕШЕ СТАНАЛА ЗА МНОГО КЪСО ВРЕМЕ МНОГО СИЛНА и МНОГО БЪРЗО ГО БЕШЕ ПОКАЗАЛА…“
Анри Пози (1879-1946), френски политик, дипломат и публицист, работил за френските и английските тайни служби на Балканите и в Източна Европа. Книгата му „Войната се връща“ (1934) е издадена на български през  2010 г. от „Сиела“.
Послепис: Днес може и да не сме много силни във военно отношение, но имаме доста по авторитетно присъствие в НАТО и ЕС от данайците, за западните ни съседи да не говоря. Едновременно с това и за разлика от 2013 г., днес в България изобилстват съвременните Киряк СТЕФЧОВЦИ. От всички политически цветове!
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар