сряда, 18 декември 2019 г.

ЧУДОВИЩЕ, ПОКАЖИ СИ ЛИЦЕТО….

Игор Яковенко
Адаптирана стенограма
Скъпи приятели, това е 50-тото, юбилейно издание на програмата „Послевкус“ (Аftertaste), в която ще поговорим за това как миналата седмица Русия отново разкри пред света и пред себе си своя троичен ипостас [1] – външен, вътрешен и адресирано за гражданите.
 1. Външният ипостас на Русия. Как Путин излъга в Париж и защо путинска Русия смята, че има право да убива „лошите“ хора по целия свят. Какво означава признаването на Русия за спонсор на тероризма.

В Париж, когато Меркел попита Путин защо той е организирал убийството на грузинския гражданин Зелимхан Хангошвили в Берлин, руският президент започна да обяснява, че жертвата не е грузинец (това, разбира се, променя нещата коренно), тогава той започна да лъже колко лош е Хангошвили (щом сте лош човек, може да бъдете убит) и как Русия е поискала той да бъде екстрадиран.
Лъжите на Путин бяха опровергани моментално. Според германския външен министър Хайко Маас, ФРГ не е получила официални искания от Москва по отношение на Хангошвили. В ефира на германския телевизионен канал ZDF министърът отбеляза, че сега обвиненията срещу убития е доста трудно да бъдат проверени.
Подобна откровена и нагла лъжа е описана от Булгаков [2] в повестта „Кучешко сърце“ [3]. Путин лъже като Шариков – герой на повестта, лъже открито, нагло, пред лицето на целия свят. Питат го защо крадеш, защо убиваш, защо свали „Боинг“-а, защо уби Немцов, Политковская, отрови Щекочихин и Скрипалови? Путин отговаря – „аз не живея сам в къщи, това е Зинка“. Той знае, че лъже. Всички знаят, че лъже и той знае, че всички знаят, че лъже.
Сенатът на САЩ одобри законопроект, признаващ Русия за „спонсор на тероризма“
Става дума за законопроект, който задължава ръководителя на Държавния департамент да определи дали Русия трябва да бъде призната за държава, която спонсорира тероризма.
Това, разбира се, е само дума, но тя казва много неща. Русия прилича на човек с криминално досие за убийство и изнасилване. Уж изглежда човек като другите човеци, но е по-добре да държиш децата си далеч от него.
Миналата седмица беше убит основателят на благотворителната организация „Бели каски“, на чиято сметка са спасените хиляди животи в Сирия, Джеймс Льо Мезуре (James Gustaf Edward Le Mesurier) [4]. Три дни преди смъртта му официалният говорител на Министерството на външните работи на Руската федерация, Мария Захарова, както обикновено, наговори всякакви гадни неща за него –  лош човек, британски шпионин, терорист. Три дни по-късно той почина, падна от балкон в Истанбул. Казват, че се е самоубил. Може би.
Може би никой не беше откраднал двата червонца (от „червонец“, парична единица в Руската империя и СССР до паричната реформа от 1947 г., произлиза от „червено злато“, злато с висока степен на чистота – бел.моя) на професор Преображенски. Може би самият той ги беше залепил някъде и като разсеян  професор беше забравил за това. Но когато Шариков живее в къщата, всички останали версии по някаква причина не се вземат предвид на първо място. Защото това е репутация ...
2. Вътрешният ипостас на Русия. Прилича на бандата на Гагиев [5], състояща се от командоси и прокурори и действаща под прикритието на „структура на ФСБ“, която убива в продължение на 9 години „в името на спасяването на руската държава“ и плаща на ръководителя на СКР (Следствен комитет на Русия – бел.моя)  Бастрикин по 1,2 милиона евро на месец, за да я „прикрива“.
За да разберем какво е Русия на Путин, трябва да се запознаем с бандата на Гагиев с творчески псевдоним „Джако“, който убива десетки хора в продължение на 9 години, действащи под прикритието на „структура на ФСБ", наброяваща над 70 души, включително специални сили, прокурори и съдия. Бандата на Джако оперира не само в Русия, но и в Германия. За да бъде „прикривана“ плаща на ръководителя на СКР Бастрикин по 1,2 милиона евро на месец. Джако е свързана с ръководители на организираната престъпна група в Тамбов, които от своя страна са бизнес партньори на приятели на Путин. Бандата граби и извършва поръчкови убийства „в името на спасяването на руската държава“.
Доскоро като модел за вътрешното устройство на путинска Русия можеше да служи цапковската организирана престъпна група (ОПГ) [6], която тероризираше няколко района на Краснодарския край в продължение на почти четвърт век, Днес това е бандата на Джако. Важно е да се разбере, че това не е отклонение от нормата, а самата норма.
Ако за света основното в Русия на Путин е, че това е терористична държава, то от гледна точка на вътрешното си устройство, това е мафиотска държава, живееща според закона на омертата. А друг закон в Русия няма.
3. Ипостасът на Русия за нас. Троловете на Пригожин  от медийната група това лято „Патриот“  и ЧВК Е.Н.О.Т. [7] получиха стотици хиляди рубли, за да попречат на московчани да участват в изборите за Московската градска дума, а властите преследват „Мемориал“ и Хелзинкската група.
На света, на САЩ, Европа, Китай …., като цяло, не му пука какво се случва вътре в Русия, как тя е устроена вътре в себе си, за тях най-важната характеристика е, че Русия на Путин е терористична държава. За нас, живеещите в нея обаче, е важно, че това е държава на мафията. Но още по- важно е лицето, което режимът на Путин обръща всеки ден към нас, неговите граждани всеки ден. А това е лице на чудовище, хибрид между фашизъм и сталинизъм.
В Руския музей към чая ти дават шоколадови бонбони с образа на Сталин върху опаковката.

Дядо ти е разстрелян, а цялото семейство на баба ти е умряло по време на „Гладомор“-а в Украйна, и баба ти е оцеляла по чудо – искаш ли чай с Сталин? Андрей Норкин, който напусна гнездото по НТВ, се възмущаваше, че е забранено да се пеят възхвали на Сталин в Дома на актьора. Имам много лоши предчувствия за предстоящата 2020 г., защото в годината на 75-годишнината от Победата, сталинизмът вероятно ще обхване страната напълно. 
Фашистките режими винаги са използвали бойни отряди за борба с другомислещите. Това лято тролове от на Пригожин от медийната група „Патриот“ и ЧВК E.Н.O.T. [7]. получиха стотици хиляди рубли, за да попречат на московчани да участват в изборите за Московската градска дума. За операцията „Лайномет“ [8] – фекална атака срещу събиращите подписи за Собол, са получени 130 хиляди рубли – разписката е в редакцията на „Новая газета“. Служител на ЧВК E.Н.O.T. Игор Мангушев е получил 300 хиляди рубли за набор от мероприятия „Любов", насочени срещу Собол. 

Публикува е и разписката „Нова“. Бившият служител в централата на Собол, Арсений Шепеленко е получил 850 хиляди рубли за предателство и клевета.
 На челата на всички тези хора са отпечатани десетки членове от Наказателния кодекс на Руската федерация – от хулиганство и клевета до възпрепятстване на избирателните права на гражданите. Но те всички са на свобода. А директорът на ФБК (Фонд за борба с корупцията, създаден от Навални – бел.моя) Иван Жданов излизайки от следствения арест отново бе арестуван. И за да няма кой да отстоява правата на хората, в момента се унищожава движението за човешки права в Русия. Движението „За правата на човека“ на Лев Пономарев вече е елиминирано, а Хелзинкската група и Мемориалът се унищожават чрез задушаване с прекомерни глоби и блокиране на финансирането ...

Такъв е резултатът от 20 годишното управление на Путин. За света - терористична държава. По устройство на властта – мафиотска държава. По духа и атмосферата, които преобладават в страната – хибрид между сталинизъм и фашизъм. Ето такова чудовище сме си отгледали ...
Бележки:
[1] – от гр. същност
[2] – Mихаил Афанасиевич (1891-1940) – руски писател и драматург. У нас е популярен с пиесата „Дните на семейство Турбини“ (поставена на сцената на Театъра на армията през 1977 г.) и „Бяг“ (1971 г., по пиесата на Булгаков „Бялата гвардия“).
[3] – Повестта на Булгаков „Кучешко сърце“ (написана през 1925 г.) е публикувана за първи път през 1968 г. едновременно в списанията „Грани“ (Франкфурт) и „Студент“ (Лондон), а в СССР – едва през 1987 г. Повестта осмива живота в следреволюционна Русия - през 1920 г. професор Филип Филипович Преображенски прибира от улицата куче, на което впоследствие присаждат човешки органи. В началото на повестта кучето няма име, след което е наречено Шарик –  прякор, който е получен от едно непознато момиче, което по-късно е на крачка да се омъжи за вече станалия човек Полиграф Полиграфович Шариков.
[4] – Джеймс Густаф Eдуард (1971-2019) британски военнослужещ от резерва, общественик, главен изпълнителен директор на благотворителната организация „Mayday Rescue Foundation“, основател и спонсор на организацията „Сирийска гражданска отбрана“, известна като „Бели каски“. На 11.11.2019 г. загива при неизяснени обстоятелства в Истанбул.
[5] – Банда за поръчкови убийства, организирана от осетинците Аслан Гагиев, по прякор „Джако“ и съименника му Олег Гагиев –  служител на контраразузнаването в Южна Осетия с прякор „Малкия“. Щаб-квартирата на Джако е в Москва.
[6] – основана през 80-те години на миналия век от баща и син Виктор Цапок и Николай Цапок
[7] – Частна военна команда „Обединени народни общностни партньорства“, лидерът на организацията Роман Теленкевич и няколко участници, са обвинени в бандитизъм, изнудвания, грабежи и кражби на територията на Източна Украйна,  Сирия и Крим, като разследването смята, че  са действали по нареждане на предполагаемите им уредници от ФСБ.
[8] – фабрика за изготвяне на фалшиви подписки за издигането на кандидатурата на Любов Собол – кандидат на опозицията срещу кандидатите на Путин, с което да й попречат да бъде регистрирана за депутат в Московската държавна дума.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар