събота, 2 март 2019 г.

„Подцених Русия“: признание на бившия държавен секретар на САЩ*

Бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт се извини на екс-кандидата за президент от Републиканската партия сенатор Мит Ромни за това, че е е подценила Русия. Дамата е известна с отрицателното си отношение към РФ и лично към Путин и многократно е правила резки изявления по негов адрес.
По време на предизборната кампания през 2012 т. опасенията на Ромни, че най-големият противник на Вашингтон е Москва, предизвикваха смях сред съперниците му и кандидата на демократите Барак Обама. По време на предизборните дебати той упрекваше Ромни за схващанията му относно геополитическите заплахи, издигайки тезиса, че „Студената война е завършила преди 20 години“. Олбрайт, държавен секретар (1997-2001 г.) при Бил Клинтън, бе сред привържениците на Обама. Според „Newsweek“, преди време тя е признала своята грешка и е поднесла извиненията си на Ромни. По време на слушания в Комитета по разузнаване в Палатата на представителите, Олбрайт е признала, че Владимир Путин „добре е разиграл лошите карти, които е държал в ръцете си“.Newsweek“ отбелязва, че в навечерието на срещата на НАТО във Великобритания през 2014 г. тя вече е твърдяла, че само „единството в алианса“ може да бъде надеждна преграда пред Москва. В статия за списание „Foreign Policy“ Олбрайт пише: „Когато бях държавен секретар ние поддържахме основополагащия документ Русия-НАТО и създаването на Съвета Русия-НАТО. Лично съм казвала на президента Елцин, че при желание на Москва и изпълнение на определени изисквания, те биха могли да станат членове на алианса. За съжаление Владимир Путин избра друг път. През ноември 2013 г., когато беше обявена срещата на НАТО в Уелс, никой не можеше да предположи, че тема на тази среща ще бъдат действията на Русия в Украйна“. Днес основният въпрос е, как алианса ще реагира на „нарушенията на международните норми и принципи“, отбелязва списанието.
 Мадлин Олбрайт е дъщеря на емигранти от Чехословакия. Баща й Йозеф Кербел е дипломат, част от местния политически елит и добър познат на президента Бенеш. Като дете Мадлин известно време учи в Белград, където Кербел е посланик. В края на 40-те години семейството на бъдещия държавен секретар първоначално емигрира във Великобритания, а по-късно в САЩ
В Колумбийския университет, Олбрайт изучава международни отношения и руски език и пише реферат върху съветското участие в „Пражката пролет“  през 1968 г.
Бившият министър на външните работи на Полша Адам Ротфелд (през 2005 г. – бел.моя) смята, че характерът и бъдещият политически път на  Олбрайт  са формирани в нейната младост, когато семейството й се оказва между воденичните камъни на сталинския и нацисткия режим. За „Газета.Ru Ротфелд казва: „Следата, която Олбрайт остави в американската външна политика е предопределена от нейния жизнен опит. Тя има принос за по-доброто разбиране от страна на САЩ на централноевропейските ценности и принципи, но не от теоретична гледна точка, а от гледна точка на практиката“. През 1997 г., вече държавен секретар тя е главен проводник на американската външна политика в Босна и Херцеговина и в Близкия Изток.  Времето е доста сложно, а САЩ и Русия са от двете страни на барикадата по отношение на кризата в бивша Югославия. Фактът, че по това време Олбрайт е на кормилото на американската дипломация формира и нейното отрицателно отношение към Русия. В нейната сянка остава предшественикът й Уорън Кристофър (1993-1997).
*-Публикувано в отдел „Политика“, „Газета.Ru“ на 01.03. 2019 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар