понеделник, 25 март 2019 г.

Личното става очевидно. Епохата на личния живот отминава*

Последният доклад, публикуван от авторитетния аналитичен институт Future Today (FTI), е изненадващ: голяма част от това, което смятаме за научна фантастика, вече се оказва реалност.
Експерти от FTI са идентифицирали 315 различни тенденции, които ще определят нашето бъдеще, но вече са видими: изкуствен интелект, киберсигурност, биотехнология и геном ... Една част от доклада е посветена на биометрията и нейните перспективи в съвременния свят. Самото изброяване на нови проекти в тази област е впечатляващо: китайската разработка Megvii (Face++) по създаването на технология за разпознаване на лица, която е достатъчно безопасна, за да се използва за финансови транзакции, японската разработка на NEC за 3D сканиране на лица за идентификация, която ще бъде въведена още на Олимпийските игрив Токио през 2020 г. Обикновените потребители също имат своите радости: системата за идентификация на лицето от Amazon при отваряне на врати, отключване на смартфони чрез лицево разпознаване (система за iPhone X на Applе).
Гласовото разпознаване също не изостава: Nuance Communications, съвместно с автомобилни производители, работи по подходяща технология за автомобили (системата трябва да е в състояние да определи дали водачът е пиян или се е разболял). А изследователи от университета Карнеги са измислили уникална система, която позволява ... да пресъздаде лицето на някого чрез  глас! Целта на тези разработки е борба с пранкери и анонимни обаждания.
„В областта на биометрията днес се провеждат активни изследвания, – казва Владимир Кишинец, координатор на Руската асоциация на футуролозите – а  най-популярната насока на търсене е разпознаването на лица. Но има и други, не по-малко обещаващи. Например, аз отдавна се интересувам от технологията на човешката „биодинамична“ идентификация, грубо казано „походка”. Движението на ръцете, цялата динамика на тялото е трудно да се прикрие или да се изкопира. Наскоро разговарях с нашите специалисти и те потвърдиха, че в тази област се провеждат активни търсения. Друг въпрос е, че реалните технически решения все още не са намерени“.
Много от тези „фантастични“ неща вече са факт. Автомобилният производител KIA дебютира на международна технологична изложба CES-2019 със системата READ, която адаптира интериора на автомобила към емоционалното състояние на шофьора (използвайки данни от анализа на изражението на лицето, пулса и електрическата активност на кожата на дланите или пръстите).
ДНК отдавна е „адаптирана“ за идентифициране на хора. Наскоро полицейски служители в САЩ качиха в база данни информация за ДНК, намерена на мястото на убийство през 1992 г. Оказа се, че ДНК на предполагаемия убиец съвпада с ДНК на една американка, която е качила данните си за генеалогично изследване! Скоро брат й бе арестуван за убийство ...
Какво ни очаква? Какви са рисковете?
Според Ейми Уеб от FTI е възможен следния песимистичен сценарий: светът в бъдеще е разделен на зони, защитени с биометрична идентификация; властта контролира гражданите чрез генетични бази данни; корпорациите натрупват нашите биологични данни с устройствата, които носим ... Или сценария за т.нар. „биометричен камуфлаж"? Тези, които са загрижени за своя личен живот, ще трябва да използват различни методи на прикриване в бъдеще …. А богатите ще могат да плащат, за да останат анонимни.
Струва се да се замислим върху това!
„Огонёк“ помоли ръководителя на обществена организация Privacy International (Обединеното кралство) Саймън Дейвис за коментар относно неприкосновеността на личния живот. Експертът е сигурен: твърдението, че социалните медии и новите технологии „убиват” личния живот, е частично вярно. Всъщност големите корпорации атакуват личния ни живот, но също така е вярно, че хората никога не са били по-загрижени за тази заплаха, отколкото са днес. Що се отнася до биометричните данни, ситуацията е неясна. Според Дейвис навлизаме в ера, когато технологията е буквално „вградена” в нашето тяло. „Възможно е, – казва той – чрез носими устройства, например имплантите, които контролират нашето здраве и биометрични данни, да ни превърнат в киборги. Съществува реална опасност населението на света просто да приеме, че живее в технологична екосистема, където всичко е известно за всички“.
Между другото, не трябва да мислим, че става въпрос само за Запада. Неотдавна, ръководителят на Роскомнадзор Александър Жаров предложи да се осигури „информирано съгласие” на потребителите на биометрична идентификация, с което да се защитят малолетните от събирането на такава информация за тях.
„Тук не може да има две мнения: „ерата на неприкосновеността на личния живот” приключва, ако вече не е приключила – смята Владимир Кишинец – и скоро целият свят ще бъде абсолютно прозрачен. Отдавна по данни на мобилните мрежи, е възможно да се определят маршрутите на движение на хората, да се проследяват техните покупки чрез банкови карти, да се научава от какво се интересуват в Интернет и др. Достъпът до тази информация е въпрос на технология и законодателство. Друг е въпросът – това  лошо ли е? Благодарение на развитието на технологията, много сериозни престъпления се разкриват и предотвратяват, а днес престъпниците се идентифицират успешно в тълпата. Всъщност ние сме изправени пред проблема за морала и законността“.
Какво, от кого и защо човек има право и може да се скрие?
Въпросите са вечни, новите технологии само ги осветяват.
Във всеки случай всички трябва да се научим да живеем с тази нова „прозрачност“
*- Кирил Журенков, сп. „Огонёк“, бр.11, 25.03.2019, стр. 4

Няма коментари:

Публикуване на коментар