понеделник, 31 януари 2022 г.

БЕЛЕЖКИ НА НАИВНИКА

 


Алекс Синодов, 31.01.2022

След руската инвазия в Грузия през 2008 г., бях озадачен от няколко наивни въпроса, за които изглежда никой друг не се сеща. Или поне аз не съм чул някой да ги споменава.

Поведението на путинска Русия става все по-агресивно от година на  година. Оставям настрана въпроса за субективните и обективни причини за подобно поведение и ще се фокусирам върху последствията. Колективният Запад рано или късно ще  загуби търпение и ще премине от симулиране на съпротива срещу агресията към решителен отговор. Изваждам от скоби и ядрената война в близко бъдеще, защото в този случай няма да е необходимо да верифицирам написаното тук.

Става дума за възобновяване на пълномащабната надпревара във въоръжаването. Страните открито се оттеглят от съответните договори (както Тръмп вече направи с договорите за открито небе и ракетите със среден обсег; или тайно, както направи Путин със споразумението за неизползване и отказ от производството на химически бойни агенти), вкл. от договорите за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия и разширяват производството на съществуващи и разработването на нови, според  възможностите на всяка от страните. Ще повторя още веднъж – според техните възможности. Банално е, но силата на съвременната армия се определя от мощта на икономиката на държавата. Да погледнем списъка на ООН за  икономическата мощ през 2019 г. според БВП (в милиарди долари):

   САЩ — 21 433;

    Китай — 14 343;

    Япония — 5 082;

    Германия — 3 861;

    Индия — 2891;

    Великобритания — 2 826;

    Франция — 2 716;

    Италия — 2 004;

    Бразилия — 1 848;

    Канада — 1 741;

    Русия — 1 693.

НАТО включва 6 държави от първите десет, всяка от които има по-мощна икономика от Русия. Япония и Бразилия са в отделен списък на главните съюзници извън НАТО. Остават само Китай и Индия. Последната, доколкото знам, никога не е изразявала желание да стане военен съюзник на Русия, а що се отнася до Китай, инициативата той да се види сред страните, задължени да заемат страната на Русия в случай на война, остава чисто руска мечта и досега е довела до подписването на необвързващи, декларативни договори с неясна перспектива.

Има и такъв фактор като технологична осигуреност на икономиката. Значителна част от приходите на руската икономика са тези от продажбата на суровини, които се използват за закупуване или „цап-царап“ на западни технологии, без които успехът на руската версия на надпреварата във въоръжаването ще се сведе до постиженията на студио „Союзмултфилм“. Технологичният напредък на Съединените щати, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада, както заедно, така и поотделно, ми се струват по-значим.

Сега си представете, че в разгръщаща се пълномащабна надпревара във въоръжаването подобна на тази от 50-те и 60-те години на 20-ти век. Русия харчи NN процента от БВП за отбранителната си промишленост, а всяка от страните от НАТО NN/2 процента. Тук няма да показвам изчисленията – всеки може да вземе калкулатор и да го направи сам за няколко минути.

Освен това оставям без внимание факта, че през последните няколко години руската икономика изостава все повече от първите десет, а санкциите, въпреки че ще засегнат всички страни, ще засегнат много по-силно Русия.

Опитайте се да нарисувате две колонки. Първата с военните разходи на Руската федерация, втората с комбинираните военни разходи на САЩ, Великобритания и Франция, като държави притежаващи ядрени оръжия. Оставям настрана останалите държави от НАТО. Може да оставим настрана и Франция като ненадежден партньор, и да вземем предвид само САЩ и Обединеното кралство. Сега да сравним височината на колонките за година, две години, три години и т.н. Перспективите са спиращи дъха, нали?

Исках да напиша, че такива картинки могат да рисуват в Кремъл, но се замислих. Не знам. Може би вече са се отучили? В този случай ми става ясно поведението им. Но ако не е така, това че смятат, че днес имат шанс за успех, заплашва да се превърне в много близко бъдеще  в чиста халюцинация.

Ще остане обаче заплахата от взривяване на собствените ракети и бомби на територията на Руската федерация. И тогава „ ние ще отидем в Рая", а те бавно и мъчително ще умират от радиация.

Чудя се дали Путин ще редактира изявлението си по подобен начин?

P.S. Под „Рая“ на Путин, вероятно трябва да имаме предвид подземния бункер, в който непрекъснато се страхува да не закъснее да влезе, заради намаляване на полетното време ва ракетите на НАТО.

Няма коментари:

Публикуване на коментар