неделя, 23 януари 2022 г.

КОЛЦОВСКИЯТ ИНЦИДЕНТ

 


(със съкращения)

Александър НЕМЕЦ

……..

В неделя, 16 януари 2022 г., отново обсъдих настоящата ситуация с моите украински приятели (те също са редовни читатели на публикациите ми в Kаспаров.ru).

Неочаквано ми беше зададен въпросът: защо Западът все още не смята Путин и путинския режим като отговорни за появата и разпространението на коронавируса? Да, точно това е въпросът. Украинците в Америка са образован народ, имат изчерпателна информация и пропагандата на Путин не им действа.

Трябва да отбележа, че голяма част от моите украински приятели работят в американската медицинска система (около 20% от работещите в нея по един или друг начин) [1] и през последните две години участваха в борбата с коронавируса, така че са професионално запознати с проблемите на вирусологията. Алексей, който зададе въпроса, е квалифициран рентгенолог, който се е занимавал със стотици пациенти.

Моят отговор бе приблизително такъв:

Вие, както и аз, добре знаете, че източникът на глобалната пандемия най-вероятно трябва да се смята (с вероятност поне 80%) известният инцидент (взрив и пожар) в „Колцово – градът на науката“ (южно предградие на Новосибирск), в Центъра по вирусология „Вектор“ на 16 септември 2019 г. [1] Оттук и коронавирусът – през първите месеци се наричаше „извън болнична пневмония“ в Руската федерация – „излезе на разходка“ в Сибир и Поволжието, което наложи през ноември 2019 г. до въвеждането на карантина в училищата и болниците в няколко големи града. По същото време (през ноември 2019 г.) коронавирусът се „премести“ от Русия в Китай (Ухан) и Западна Европа (главно в Северна Италия) и през 2020 г. се разпространи в целия свят. През 2020-21 г. публикувах около дузина статии в Кasparov.ru по тази тема.

Разговорът беше кратък и нямах време да добавя няколко ключови фрази, което правя сега:

От самото начало на пандемията, около 20 януари 2020 г., медиите и висшите власти в Америка (администрацията на Тръмп и след това администрацията на Байдън) надигнаха истински вой за „китайския вирус“ и „отговорността на Китай“. Някои отидоха по-далеч! Например, в начало на февруари 2020 г. Wall Street Journal (WSJ) публикува колонка на редактора „Комунистическият вирус“. По своя тон публикацията не се различаваше много от статиите на прословутия „Völkischer Beobachter” (официоз на Германската социалдемократическа и работническа парния на А.Х.) „за интригите на световното еврейство”. И самият Тръмп – „любимецът“ на WSJ - говори много пъти в същия дух.

В продължение на две години бяха проведени множество проучвания с участието на водещи световни вирусолози в Ухан и извън Ухан. В резултат на това версията „Ухан“ за произхода на коронавируса избледня. Въпреки че все още не се е сринала напълно.

…….

Бележки:

[1]-На 31.08.1994 г., в рамките на инициативата „Партньорство за мир“, военномедицински делегации от Източна Европа посетихме Медицинския център на Сухопътни войски „Уолтър Рийд“. Българската делегация беше съпровождана от украинец, полковник от медицинската служба на Сухопътни войски и професор по УНГ болести.

[2]-На 16.09.2019 г. в сайта NGS.RU (Новосибирск онлайн) е публикувана следната информация, цитирам: „През 1999 г. Валентин Евстигнеев, ръководител на отдела за биологична защита на Министерството на отбраната на Русия, съобщи, че на „Вектор“, в края на 80-те години (на ХХ век – Н.К.) започва да се гледа като на „индустриална база за производство на офанзивни биологични агенти“. Предполага се, че разработените от „Вектор“ щамове на едра шарка, туларемия, чума, антракс и ебола ще бъдат поставени в бойните глави на ракетите. Тази работа е прекратена през 1992 г., малко след разпадането на СССР“ (лично аз се съмнявам – Н.К.).

Няма коментари:

Публикуване на коментар