петък, 28 януари 2022 г.

ЧЕТИРИ ДЪРЖАВИ, КОИТО НЕ ПРЕДАДОХА СВОИТЕ ЕВРЕИ НА НАЦИСТИТЕ

 


(със съкращения)

Автор Мария СЛИВИНА (на малката снимка)

Авторката дълго време работи като учител по руски език и литература. Обича активния туризъм, ходя на туризъм. Има разнообразни интереси. Привърженик е на хуманната педагогика.

Източник: IsraLove (https://isralove.org/load/14-1-0-2470?utm_source=copy)

…..

Повечето европейски държави, по един или друг начин контролирани от нацистите, безропотно се съгласиха да депортират на своите еврейски поданици, но имаше някои изключения. В Европа се намериха четири 4 държави, които не се съгласиха да депортират своите еврейски граждани, което направи възможно намаляването на броя на невинните жертви на Холокоста с десетки хиляди животи.

ДАНИЯ7220 евреи и 680 техни нееврейски родственици.

НОРВЕГИЯ – около 1000.

ФИНЛАНДИЯ – около 200 (толкова живеят в страната до началото на Втората световна война).

БЪЛГАРИЯ

Хората на тази страна се смятат за народ-праведник.. Наистина през цялата война нито един еврейски гражданин на България не е изпратен в Германия за унищожаване. И това е въпреки факта, че от 1940 г. ръководството на страната променило своя курс, много близо до фашисткия. Постепенно са приети закони, които усложняваха живота на еврейското малцинство, така че изглеждаше, че няма да има особени проблеми с депортирането на последното за унищожаване. Нацистите и техните български съучастници обаче не се съобразяват с настроението на обикновените българи. След появата на информация за предстоящото начало на депортацията започват вълнения сред гражданите на страната. Много политически партии и представители на църквата се присъединяват към протестите. 43 депутати от Народното събрание, водени от зам.-председателя Димитър Пешев, подписаха искане за отмяна на депортацията. Нещата стигат дотам, че самият цар Борис III на среща с германския посланик заявява, че няма да позволи депортирането на евреите. Това спасява живота на 50 000 души.

Няма коментари:

Публикуване на коментар