четвъртък, 18 март 2021 г.

ПРИЧИНА ЗА ВСЯКА СЪПРОТИВА Е ВЪЗМУЩЕНИЕТО

 

Стефан Хесел


Позволяват си да твърдят, че държавата не е в състояние повече да финансира тези граждански мерки. Но как е възможно да няма средства за поддържането и развитието на завоеванията днес, когато производството на богатства значително се е увеличило от времето на Освобождението – времето на разорена Европа?

Дали обяснението не е в това, че властта на парите, с която Съпротивата така всеотдайно се бореше, никога не е била толкова голяма, безочлива и егоистична, никога не е имала такова влияние, включително и в най-висшите сфери на държавата? Сега приватизираните банки се грижат преди всичко за своите дивиденти и за прекомерно високите заплати на своите ръководители, а не за всеобщия интерес. Пропастта между най-бедните и най-богатите никога не е била така голяма, а ламтежът за пари и конкуренцията – никога така поощрявани.

Основна причина да се организира Съпротивата бе възмущението. Ние, ветераните от съпротивителните движения и от бойните сили на Свободна Франция, призоваваме младите поколения да съживят и предадат нататък наследството на Съпротивата и нейните идеали. Ние им казваме: поемете щафетата, възмутете се! Политическите, икономическите, интелектуалните водачи и цялото общество не трябва да абдикират, нито да се влияят от сегашната международна диктатура на финансовите пазари, която заплашва мира и демокрацията.

Пожелавам на всички, на всеки един от вас да намери своята причина за възмущение. Безценна е подобна нагласа. Когато нещо ви възмущава, както аз бях възмутен от нацизма, тогава ставате борци, силни и отдадени на своята кауза. Включвате се в процеса на историята и той следва течението си благодарение на всеки от вас.

А това течение води към повече справедливост, към повече свобода, но не безконтролната свобода на лисицата в кокошарника.

Правата, очертани от Всеобщата декларация през 1948 г., са за всички.

АКО СРЕЩНЕТЕ НЯКОЙ, КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ТЯХ, СЪЖАЛЕТЕ ГО, ПОМОГНЕТЕ МУ ДА СИ ГИ ИЗВОЮВА.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар