събота, 27 март 2021 г.

УКРИВАНЕТО НА ИСТИНАТА ЗА ВОЙНАТА, ПЕТ РЕПЛИКИ

 Игор Чубайс, 26.03.2021 г.

Авторът, роден 1947 г. е руски философ и социолог, доктор на науките. Има по-малък брат – Анатолий Чубайс, известен руски политик и държавник. Двамата братя не общуват поради разлики в политическите възгледи.

Отново ще засекретят документите за Великата отечествена война. Върнете ни истината за нашата история.

От кого крият истината.

Войната приключи преди 75 години, Третият райх отдавна е победен и свален. Това означава, че истината за войната е скрита от нас – от победителите, от наследниците на победителите, от участниците в парадите на победата, от участниците в марша на „безсмъртния полк“. Дори малкото оцелели ветерани нямат право да знаят истината. Укриването на истината за нашето минало е обида за целия народ, това е и обида за ветераните, което сега се приравнява на оправдаването на нацизма. Мислите ли, че Шойгу ще бъде изправен пред съд?

Защо крият истината.

Истината се крие в „архивния ГУЛАГ“, защото ако бъде разкрита, официалната митология на Втората световна война ще се разпадне на пух и прах. Няма да има и следа от неосталинската приказка, че „целият съветски народ като един човек се е вдигнал да защитава съветската родина ..., а от тезата „нашият войник спаси света от нацизма“ няма да остане и следа.

Най-старшото, почти отишло си поколение защити страната, но нито те, нито техните наследници – ние днешните - не успяха да изтръгнат истината за войната от цензурата. С изключение на две или три книги – Н. Никулин (Николай Николаевич, 1923-2009, руски изкуствовед, професор, писател-мемоарист, през 1975 г. излиза книгата му „Спомени за войната“ – бел. моя), В. Астафиев, (Виктор Петрович, 1924-2001, руски есеист, драматург и сценарист – бел. моя) всичко написано е полуистина или откровен мит.

Митът за ВОВ и Конституционния съд.

В отделен член, руската конституция категорично  забранява създаването на държавна идеология. Но днес информационното пространство с името „Отечествена война“ се превърна в сакрална територия. За Власов – не бива, за Локотската република (появява се през есента на 1941 г. на територията на Орелска, днес Брянска област, когато Червената армия е принудена да отстъпи под натиска на настъпващият Вермахт със столица гр. Локот, на нейна територия е сформирана РОНА, руска освободителна народна армия – бел.моя) – абсолютно невъзможно, за блокадата (?!) снабдяваща Ленинград по „Пътя на живота“ – не, за Сталин и Хитлер – не и т.н. Не се допускат свободни дискусии. Но това е по същество държавна идеология, а гарант на конституцията е президентът. И така, нека мълчим, да се правим, че не сме забелязали и всичко е наред? Не, забелязахме и изразихме несъгласието си и настояваме да се върнем към конституционните норми!

Пряко към президента.

Преди година Владимир Путин публично заяви, че скоро всички фалшификатори на нашата история, всички, които грубо изкривяват истината за Втората световна война, ще останат с пръст в устата. Отваряме всички архиви за Втората световна война!

Военните архиви са напълно или почти напълно отворени в Германия, САЩ, Великобритания, Франция, Италия, балтийските страни и Украйна. Защо президентът на Руската федерация не спазва думата си? Кой започна обратния процес, архивите отново да са затворени?! Но президентът, както е прието в такива случаи, няма да чуе въпроса, въпреки че има все повече и повече въпроси! И ситуацията става все по-неприемлива!

Какви са доказателствата и до какво води затварянето на архивите.

Всяка силна система е винаги отворена. Само силно и следователно истинско правителство насърчава гражданската дискусия, отвореността на информацията, свободната конкуренция на концепциите. Теоретичната конкуренция и борбата на различни школи и учения са основният двигател на социалния прогрес.

Напротив, стагнацията, затвореността и забраната за политическа и научна конкуренция са знак за слабост и път към гарантирано поражение.

Върнете ни истината за нашата история!

Няма коментари:

Публикуване на коментар