четвъртък, 18 март 2021 г.

ТРОМБОЗА СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ ИЛИ ЗАРАДИ ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНИТЕ ХАПЧЕТА – МОГАТ ЛИ ДА СЕ СРАВНЯТ?

 

Предполага се, че ваксинацията с ваксината на  AstraZeneca причинява опасни кръвни съсиреци в мозъка. Този страничен ефект е известен от години и при употребата на противозачатъчни хапчета. Преглед на това кое е еднакво и кое различно.

Нина Вебер, 17.03. 2021 г., Der Spiegel

Авторката е родена през 1976 г. в Хамбург. Следвала е биохимия в Хамбургския университет. Била е редактор в Premiere Fernsehen GmbH в Мюнхен, издателската група Handelsblatt във Франкфурт на Майн и в Gruner + Jahr в Хамбург. От 2010 г. е редактор в Der Spiegel  ONLINE в научно-здравния отдел.

„Когато използвате (...) рискът от развитие на кръвен съсирек е по-висок, отколкото ако не използвате такъв. В редки случаи кръвният съсирек може да запуши кръвоносните съдове и да причини сериозни проблеми“. Не, това изречение не се отнася за ваксинацията на AstraZeneca срещу К-19. Можете да го намерите в листовката с лекарства, които много често се предписват и приемат в Германия – противозачатъчни хапчета. Подозрението, че ваксината на AstraZeneca може да увеличи риска от появата на кръвни съсиреци, насочи вниманието към една стара тема, че противозачатъчните хапчета увеличават риска от образуване на кръвни съсиреци и че някои от по-новите хапчета, които се появиха на пазара по-късно, са по-опасни в това отношение от по-старите препарати.

Не всички хапчета и не всички съсиреци си приличат

Институтът „Паул Ерлих“ (PEI), който отговаря за ваксините, съобщава за шест случая, при които ваксинираните жени са претърпели малко след ваксинацията така наречената тромбоза на мозъчните синуси. Освен това при тези жени е установен дефицит на тромбоцити. При един мъж е настъпил мозъчен кръвоизлив, дължащ се на липса на кръвни тромбоцити. Три от описаните случаи са завършили фатално.

Към днешна дата в Германия са приложени около 1,6 милиона дози от ваксината AstraZeneca. Така че става дума за няколко случая на милион ваксинирани. Тромбозата на мозъчните синуси е много рядка. Според PEI статистически би се очаквало да има само един такъв случай през 14-те дни след ваксинацията. В тази връзка се изследва възможна връзка с ваксинацията.

Рискът от развитие на съсирек поради противозачатъчните хапчета е значително по-висок – но тези събития не са толкова опасни, колкото тромбозата на мозъчните синуси. Поради тази причина директното сравнение на числата няма смисъл. Или поне не е толкова важно. Въпреки че няма съмнение, че хапчето увеличава риска от съсирек, в момента ваксината се изследва, за да се определи дали има връзка. Засега тази връзка е само подозрение.

Като се има предвид това, има значение какви противозачатъчни хапчета се приемат. Така наречените мини хапчета, които съдържат само прогестин, не увеличават риска от съсиреци. Комбинираните препарати с естроген и гестаген, от друга страна, повишават риска от венозна тромбоемболия или VTE за кратко. Технически терминът означава – във вената се е образувал кръвен съсирек, който или блокира дълбока вена на крака, или попада в друг съд с кръвообращението и го блокирал частично или напълно. Ако съсирекът запуши големи вени в белите дробове, се развива белодробна емболия, която може да бъде фатална.

В сърцето съсиреците могат да причинят инфаркт, а в мозъка инсулт. Но в по-голямата част от случаите VТЕ са по-малко опасни от описаната по-горе тромбоза на мозъчните синуси. Според Федералният институт за лекарства и медицински изделия VТЕ са фатални само „в отделни случаи“.

Бременността увеличава риска от тромбоза повече, отколкото хапчетата. На всеки 10 000 раждания има пет до дванадесет тромбоемболии при бременни жени и три до седем случая през първите шест седмици след раждането.

Венозна тромбоемболия при жени – сравнение на числата.

Ежегодната честота на венозната тромбоемболия (на 10 000) е както следва:

1. При две жени, които не са бременни и които не използват хормонална контрацепция;

2.При пет до седем жени, използващи комбинирано хапче, съдържащо или левоноргестрел, или норгестимат, или норетистерон;

 3.При девет до дванадесет жети, ако приемат комбинирано хапче с гестоден, дезогестрел или дроспиренонм

4.При шест до дванадесет жени, ако приемат комбинирано хапче с етоногестрел или норелгестромин; 

5.При осем до единадесет жени, ако  приемат комбинирани препарати с диеногест и етинилестрадиол

Няма коментари:

Публикуване на коментар