вторник, 30 март 2021 г.

КОРПОРАЦИЯ НА УБИЙЦИТЕ

С подобна „анамнеза“ изпълнителите няма да останат дълго на този свят.

Алекс Синодов, 29.03.2021

Оригиналната илюстрация към публикация на Синодов

През 2021 г. Омск почина ръководителят на отделението на болницата, в което лежеше Навални (55-годишният Сергей Максимишин умира от сърдечна недостатъчност, докато е на работа – бел.моя)

В Омск почина известният лекар Рустам Агишев (от 2001 г. завежда отделението по травматология на същата болница – бел.моя). През декември 2020 г. той получи инсулт и не успя да се възстанови. Лекарят е на 63 години.

През тридесетте години в Съединените щати съществува организацията Murder Іnc. (Корпорация Убийци) – аналог на настоящия екип от отровители на ФСС (Федералната служба за сигурност – бел. моя), с тази разлика, че тя не е част от държавата. Тя работи автономно, а мафията е тази, която й дава поръчки. В продължение на няколко години убийците оставят след себе си няколко дузини трупове, но не са заловени. От добре познатите изпълнители на поръчки ще посоча „холандецът Шулц“ [1]. Въпреки фактът, че заповедите са изпълнявани без излишни въпроси, членовете й се превръщат в проблем – през годините, използвайки откъслечна информация, прокуратурата в Ню Йорк успява да си състави картинка с разпознаваеми очертания. Ето защо убийците стават опасни за поръчителите.

Прокуратурата се добира до веригата Франк Костело [2], Алберто Анастасия (Лудия шапкар) [3] и Луис Лепке [4],  ръководителят на Murder Іnc.

Когато „замирисва на изгорено”, а Томас Дюи [5],  наскоро изпратил самия Лъки Лучано в затвора, започва да работи по Лепке, Костело и другите от „Кантората“ решават да се отърват от Лепке. Предупреден, той преминава в нелегалност. От там го измъква Анастасия, с примамката, че е „сключил споразумение“ с ФБР и вече може да се предаде на властите и да получи само „седмичка“ (жарг. срок затвор – бел. моя).

Лепке повярва и сяда на електрическия стол. А с него   още шестима. Няколко други убийци имат по-голям късмет – просто са осъдени и хвърлени в затвора. И с Murder Іnc. е приключено. А с главния свидетел, асистентът на Лепке на име Кид Туист [6], който знае твърде много за връзката на корпорацията с Анастасия, се случват разни неща преди началото на процеса. В стаята, в която е сам, охраняван от четирима полицаи. Според тях, докато дремели на столовете, Кид се опитал да избяга – през прозореца на шестия етаж. Без парашут. Както се казва – „случва се“...

Анастасия живее още 17 години. Най-накрая е застрелян в бръснарница с пура в устата. Само Франк Костело, оцелял при покушение, умира от естествена смърт – ставайки прототип на Дон Корлеоне от филма „Кръстникът“.

Не зная дали служителите на сегашната кремълска „Murder Іnc.” се чувстват спокойни и уверени. Докато не бъде сменена властта в Русия, относителното им спокойствие е гарантирано, освен ако, разбира се, съвестта им не ги замъчи (шегувам се). Но само относително. Те нарушиха едно от най-важните правила на „Кантората“ - „Не позволявай да те разкрият“.

След като Путин призна публично, че тези хора са следили Навални преди и по време на отравянето му, Billingcat [7] публикува доказателства, че в резултат на „следенето“ са загинали още трима души. 

С такава „анамнеза“ изпълнителите не остават дълго на този свят. 

А още по-незавидна е съдбата на техните доброволни помощници.

Бележки:

[1] – Артур Флегенхаймер с прякор „холандецът Шулц“, безмилостен убиец, официално обявен за враг №1 на американския народ в средата на 20-те години на ХХ век по време на сухия режим.

[2] – Франческо Кастиля (1891-1973), американски гангстер от италиански произход, глава на Коза Ностра в Ню Йорк, един от най-влиятелните мафиоти в историята на САЩ.

[3] – Умберто Анастасия (1902-1957), американски мафиот от италиански произход и наемен убиец, принадлежи към едно от петте мафиотски семейства, контролиращи Ню Йорк.

[4] – Луис Бухалтер, известен още като Луис Лепке или Лепке Бухалтер, (1897-1944), американски мафиот и ръководител на Murder Inc., през 30-те години на миналия век е  един от водещите рекетьори в Ню Йорк.

[5] –  Томас Едмънд (1902-1971), бивш прокурор на Ню Йорк, 51-я губернатор на щата (1943—1955)

[6] – Абрахам  Релес (1906-1941), с прякор Кид Туист, еврейски мафиот от Murder Inc.

[7] – уебсайт за разследваща журналистика, основан от британския журналист и бивш блогър Елиът Хигинс през юли 2014 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар