събота, 24 октомври 2020 г.

НА КОГО ДА ВЯРВАМ?

 

22.10.2020, БНТ1, „Още от деня“, водеща Надя ОБРЕТЕНОВА

Проф. Петко САЛЧЕВ – управител на НЗОК


„Взето е по принцип решение на Надзорния съвет на НЗОК – от ноември няма да се плащат класическите полимеразни PCR тестове, ще се плащат бързите тестове по направленията на личните лекари, специалистите ще им помагат да установяват дали даденият пациент е заразен или не с Ковид, като ще бъде с обикновени направления към лабораториите, с които ние имаме договор, и ако се установи, че даденият пациент е реално заразен с Ковид инфекцията, тогава РЗИ ще пусне истинския PCR тест направлението за допълнително потвърждаване на резултата“.

Д-р Недялко КАЛЪЧЕВ – управител и едноличен собственик на капитала на Медико-диагностична лаборатория-ЦИБАЛАБ ЕООД


Бързите антигенни тестове са идеално средство за бърза диагностика на пациенти с клиника... и няма никакъв смисъл да се повтаря те. Тук подходът отново бива СГРЕШЕН. Положителният бърз тест си е положителен и там няма какво толкова да се повтаря. Ясно, че този пациент има коронавирусна инфекция. В този случай не е нужно да се хвърлят излишни пари и резултатът да се препотвърждава с PCR тест“.

Коментарите оставям на читателите

Имам два кратки въпроса:

1.Колко пациенти е обслужил д-р Петко САЛЧЕВ, вкл. със заразни заболявания след като се е дипломирал като лекар (1987 г.), като се има предвид, че от 1989 г. е на работа в Катедра „Социална медицина и здравен мениджмънт“ към МУ – София?

2.Защо проф. Кантарджиев –  НЦЗПБ и член на НОЩ близо 10 месеца след първия случай на COVID-19 в България не е предприел мерки за лицензиране не лабораторията на Центъра, която извършва PCR  по ISO 15189:2012 [1]? В медиите (mediapool.bg, 22.10.2020 г.) професорът твърди че НЦЗПБ (и още 17 лаборатории) разполага с лиценз по ISO17025, който по думите муавтоматично“ ги прави да отговарят „на другите подстандарти, които са за медицинска дейност, за контролни лаборатории и това го правим не по повод на Covid-19, а повече от 10-15 години. Това е много сложна система за контрол на качеството и отговаряме на тези условия“. По същата тема д-р Недялко КАЛЪЧЕВ твърди почти обратното: „България е единствената държава в ЕС без акредитация по този стандарт, що се отнася до тестове за коронавирус. Доскоро бяхме само ние и румънците, сега останахме само ние. Иначе в страната ни има две лаборатории, които са акредитирани, но за осъществяване на други проби. Една от тях е във Военномедицинска академия“. Кой от двамата е прав?

БЕЛЕЖКА:

[1] – ISO 15189 e базиран на два стандарта – ISO 17025 и ISO 9001. Въвеждането и поддържането на система за управление от медицинските лаборатории и последващото й оценяване за съответствието с изискванията на стандарта осигурява доверие за предлаганите услуги относно: договорености за искания за изследване; подготовка на пациента и идентифициране на пациентите; вземане на проби; транспорт, съхранение, обработка и проверка на клинични проби; докладване и тълкуване на резултатите;  консултации за осигуряване на безопасността на персонала и спазване на медицинската етика и морал в лабораторната работа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар