неделя, 11 октомври 2020 г.

НЕ ПО-ВИСОКО ОТ ОБУВКИТЕ, ГОСПОДИН ТОМОВ...

 На  09.10.2020 г. в  сайта „Консерваторъ“ е публикуван материала на Лъчезар Томов, PhD на тема „Развитието на епидемията в България март-октомври 2020. Качествен анализ на сценарии за следващите месеци“ (става дума за епидемията от COVID-19 – бел.моя). Авторът е главен асистент в департамент „Информатика“ на НБУ-София, повече от 10 години е работил в софтуерната индустрия, а като математик и програмист е участвал в проекти на Центъра за анализ и управление на рисковете. 


Да се коментира разпространението на SARS-CoV-2 в България от журналисти, математици и прочие непрофесионалисти стана изключително модерно, но и вредно. Тук ще напомня  че един от консултантите на Националния оперативен щаб за епидемията – професор Николай Витанов е математик, физик и ръководител на направление „Механика на флуидите в Института по механика“ – БАН, както и, че нито една от прогнозите му за развитие на епидемията до момента не се е сбъднала.

Публикацията на г-н Томов е илюстрирана с многобройни аналитични графики, основани на данните за броя на заразени, хоспитализации, починали и т.н. от COVID-19, които авторът нарича „основни показатели“ за развитието на епидемията, и които прецизно е анализирал от математико-статистическа гледна точка. Тях няма да ги коментирам по две причини: първо не съм специалист по математика и статистика и второ – наблюдението се основава на манипулативните данни за епидемията, представяни от Министерството на здравеопазването, по препоръка на ….Световната здравна организация (СЗО). Няколко думи по този повод. В медицината е известно, че за да се постави/потвърди диагнозата, на което и да е  заразно заболяване е необходимо наличие на: а) определени, специфични симптоми (клинична картина); б) специфични клинично-лабораторни, микробиологични, рентгенологични и др. показатели и в) епидемиологични данни, а при смърт – и на патологоанатомично потвърждаване на причината за леталния изход. За съжаление в Приложение 1 на Заповед № РД-01-473/14.08.2020 г. на министъра на здравеопазването медицинската наука е пренебрегната, а в доказателствената част е сведена до наличие или не на положителен PCR тест. Както правилно иронизира ситуацията блогърът Ел Мюрид: „Тази година, Нобеловата награда в медицината трябва да бъде присъдена на гения, създал изобретението на века – неизвестната преди формула „безсимптомен болен“ (вж. публикацията ми от 27.09. т.г. – бел.моя). Интересно е защо СЗО забрани аутопсиите? Толкова за манипулативните данни, върху които се основават математическите анализи и прогнози на г-н Томов.

Поради изложените по-горе причини, ще коментирам заключителната част на статията, която по мое мнение е ярко политически оцветена, да не кажа поръчкова.

Г-н Томов твърди (извинявам се за дългия цитат – бел.моя): „В България се борят две сили – тези на разума и на свободната воля. Разумът утвърждава предпазливостта, отговорността, стремежът да се потуши епидемията (вирусът не е отслабнал, не е станал по-безопасен, а вероятно е по-заразен), свободната воля казва „трябва да се научим да живеем с него“, или в превод „дори да починат десетки хиляди, свободата е по-важна“. В помощ на втората сила има няколко медицински лица, разпространяващи откровено фалшиви новини – „кара се като летен грип“, „маските не помагат“, „всички ще го прекарат, неизбежно е“. В комбинация с телевизиите, които им дават поле, в което те да говорят без дебати с другата страна това води до ситуация, в която 40% от хората не вярват във вируса, а убеждението им се сменя едва в интензивното отделение“.

Това за разума и добрата воля ми звучи поетично, г-н Томов. Само дето просто не е вярно, за да не употребя малко по-силен израз. За „добрия разум“ Вие представяте действията на Националния оперативен щаб (НОЩ) – общият хирург Мутафчийски, епидемиолога на ГЕРБ Ангел Кунчев, шефът  на НЦЗПБ Кантарджиев (специалист по микози), припяващите им началстващи лекари от „Пирогов“ и „Александровска“ (случайно ли хирургът Ангелов стана здравен министър?) и денонощно, а в началото и среднощно тиражиращите ги СМИ – телевизии, преса, сайтове. Пол Крейг Робъртс с основание нарича последните преститутки – от „преса“ и „проститутки“. Те не са гласът на разума, а гласът на политическото говорене и насаждане на страх в интерес на една политическа партия. Апропо, потърсете мнението на споменатите по-горе лица за китайския вирус малко преди да бъде издадена заповедта за създаване на НОЩ. Интересни неща ще прочетете. Не е вярна, по-скоро е клеветническа тезата Ви, че за „привържениците на свободна воля“ „свободата е по-важна от броя на починалите“. Грешите, г-н Томов. Доц. Мангъров, д-р Антония Първанова и д-р Георги Тодоров, които по Вашата дефиниция са „представители на втората сила“, не „разпространяват откровено фалшиви новини“, а обикновени медицински истини, особено доцента, чийто съзнателен медицински живот е преминал в лечение на заразни болести, а не в създаване на изкуствени математически модели за управление на кризи. Надявам се грешката Ви да е случайна и да се дължи на манипулираните данни, които представя българските медицински власти, от които не става ясно нито критериите за извършване на PCR тестовете, нито за причините за смъртта на хоспитализираните пациенти и т.н., но върху които Вие градите прогнозите и тезите си. А ако не е така и греша – още по-жалко за Вас. Съжалявам, че не можем да се срещнем лице в лице, за да видя с какви математически и статистически аргументи ще опровергаете моето твърдение, че хората умират не по причина  SARS-CoV-2, а поради наличие на тежки хронични заболявания. Или както звучи един израз от черния хумор: „умират не от, а с PCR (+) тест.

Клеветническо е и твърдението Ви, г-н Томов, че „телевизиите дават поле за изява“ на доц. Мангъров, д-р Антония Първанова и д-р Георги Тодоров. Напротив, нито БНТ1, нито Нова ТВ, нито bTV са им фенове. Те тиражират представителите на „разума“ по Вашите думи, които сеят само и единствено лъжи и страх. Слава Богу, че днес не ги виждаме толкова често, колкото през март-април т.г. Липсата им обаче е заменена от по-перфиден метод за насаждане на страх – тиражиране във всички новинарски емисии на телевизиите и в останалите СМИ на „страхотиите“, които се случват с COVID-19 по света

Трудно ми е да повярвам, г-н Томов и на прогнозите Ви са, че „при текущите мерки ще има ускоряване на новите случаи на ден, тъй като РЗИ няма да могат да покрият всички нови случаи в хилядите училища и няма да карантинират всички контактни лица поради натиск от правителството да не се пречи на икономиката“. Първо не се налага да се „покрият всички нови случаи в училищата“, както това не се е налагало и не се е правило при грипни епидемии. Второ – правителството не оказва никакъв „натиск“, защото се страхува от икономическите последствия. Политиката му през пролетта доведе българската икономика до катастрофа, чиито последствия не зная кога ще бъдат ликвидирани. Не съм специалист, но мисля, че това няма да  стане с раздаване на пари от джипката, вземане на „изгодни заеми“, които правнуците ми ще трябва да връщат, размахване по родопските поляни на кредитна оценка на Moody's и Online заседания на Министерски съвет, провеждани от „явочни“ квартири в страната, поради притеснения от всенародната любов. Напротив. В борбата с COVID-19 правителството е възприело нова, путинска тактика – за децентрализация на натиска! С него вече ще се занимават областните и общински управи, за да може, при следващи икономически и здравни гафове да има друг виновник, а Борисов и некадърниците от Министерския съвет и НОЩ да бъдат отново в бяло! Защото те само са съветвали. Досежно хоспитализациите, ще Ви кажа право в очите. По отношение на COVID-19 те са ненужни за голям процент от PCR (+) българи, вкл. и за тези, потърсили помощ, но иначе са добър начин за източване на Националната здравноосигурителна каса. „Натиск върху болничната система“ в България е нямало, няма и няма да има, г-н Томов. Разбира се, той съществува в глава като Вашата, апропо и на професорът от БАН, а преди време – и в тази на днешния здравен министър. И слава Богу, че българинът има здраво чувство на разум и бързо схвана целта на пропагандата на НОЩ.

Не се наемам да напиша глупост като Вашата, цитирам: „развитието на епидемията в България показа как комбинацията от късмет и здрав разум при ограничени средства могат да наредят страната сред отличниците по справяне (до 1.06) и как комбинацията от късмет и медийна пропаганда могат да увеличат смъртността до степен ….“ Г-н Томов, в България (според официалната информация) смъртността от COVID-19 винаги е била по-висока и преди 01.06 и след това. И не само спрямо Кралство Швеция. Не разбрах и каква е връзката между смъртността  в България и тази в кралството, което е, цитирам: „с 50% повече население“. Доколкото ми е известно показателят за смъртност, във всички източници, които го  следят е стандартизиран на 1 млн души население. Но все пак аз съм, за разлика от Вас, статистик-лаик.

     А защо отново намесвате, злите демони на „свободната воля“ ми е пределно ясно..

      Г-н Томов, в първите години след 1989 г. в България имаше един ексцентричен политик – Венцеслав Димитров. Спомням си как изхвърли през прозорците на Народното събрание некадърен проект за бюджет на страната. Май че беше по време на финансовия министър Димитър Костов.

     Това бих направил и аз с хартиения вариант на Вашата писаница. И накрая! Поставяте си много амбициозна цел, цитирам: „ще продължим да следим и прогнозираме развитието на епидемията и да създадем по-добри модели с прогностични възможности..“ Налага се да ви припомня края на приказката за художника и обущаря, който критикувал картината му: „Не по-високо от обувките“….

      P.S. Уважаеми дами и господа, статията можете да прочетете на адрес: https://conservative.bg/author/ltomov/ 

     P.S. от 12.10.2020 г. Тезата ми, че новата тактика на Борисов и НОЩ е копие на тази на Путин – цялата отговорност за карантинните мерки да падне върху местните структури на властта се потвърждава от Кантарджи Мазньо - щеф на НЦЗПБ в „24 часа“ (виж картинката).

         Послепис от 21.10.2020

         Ако лицето Томов беше писало само в Комерсантъ - как да е! Ама реши да се изявява и в други медии. Барабар със съмишленика си! Резил!




 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар