сряда, 26 август 2020 г.

Експерт в областта на специалните служби: „Сигурен съм, че Путин лично е дал заповед за отравянето на Навални“

 В интервю за списание Stern Волфганг Крийгер, немски историк, професор в Марбургския университет и един от водещите експерти в областта на разузнаването, обяснява кой би могъл да поръча отравянето на Навални и каква стратегия се крие зад опитът за убийство.

Експертът смята, „че лично Путин е дал заповед за покушението. Абсолютно немислимо е подобно нещо да се извърши без негово разрешение. В противен случай това би означавало, че Путин не контролира собствените си специални служби. А ако това е така, той би трябвало  да се страхува от агентите си и да не спи добре през нощта. Самият Путин е професионалист в областта на специалните служби и никога не би позволил подобни самоволни действия. В този случай идеята, че неговите специални служби могат да действат по собствена инициатива, е абсолютно нелепа.”

Разсъждавайки защо опитът за отравяне на Навални е извършен точно сега, Крийгер заявява: „Беларус даде решаващ тласък  за това решение. Навални открито заяви, че протестите в Беларус са надежда и за Русия. Той призова руснаците да последват примера на своите съседи, да излязат на улиците и да свалят режима. Путин се страхува от подобно развитие на ситуацията. Той не иска да го позволи при никакви обстоятелства. (...) Освен това през септември са насрочени регионални избори в Русия. Отравянето на Навални е кампания за сплашване.”

По мнението на експерта „Навални е само брънка в цялата игра, макар и много важна. Този вид опит за убийство на опозиционер винаги е сигнал за нещо. Ако човек трябва да  бъде елиминиран, той просто може да бъде застрелян. Но това не беше направено. Избран бе метод, с който може да се демонстрира пред целия свят, че Кремъл е навсякъде, че Кремъл наблюдава всички. И хората, които се противопоставят на Кремъл, живеят в опасност. Това е посланието на този опит за покушение.”

„Може би за някои смъртта на Навални да се смята за подходяща. Не това беше основната цел.  Решаващо бе желанието да се демонстрира силата на режима. Например, публикуването на доклада на ФСС, в който се описва по минути наблюдението над Навални. (...) В това, че Путин използва отрова срещу опозицията няма нищо ново.  Но никой в ​​чужбина не може да каже, че Путин е виновен. Липсват писмени доказателства и такива вероятно не съществуват, защото подобни заповеди обикновено се дават устно.“

„По същата причина Путин театрално позволи Навални да бъде транспортиран в Германия” – смята Крийгер. „Това е послание към Запада – вижте, аз съм толкова могъщ и силен, че дори мога да ви позволя да докажете факта, че Навални е отровен. Това е част от неговата стратегия. Моят режим е толкова стабилен, че аз мога да си позволя решението, Навални да напусне страната. Това е посланието на Путин към нас.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар