четвъртък, 20 август 2020 г.

СПОМЕНИ

 

Разсъждавайки върху PCR тестовете за откриване на SASR-CoV-2 в България, се сетих за едно събитие с малко повече от четвърт вековна давност – 44-я медицински конгрес на 7-мо медицинско командване на САЩ в Европа от 09 до 13.05.1993 г. Конгресът се проведе в хотел „Sauerland Stern Hotel” във Вилинген (курортен немски град, разположен на север от Франкфурт на Майн).

Един от докладите на единственото пленарно заседание на 10.05 бе посветен на СПИН – „Проблеми със Синдрома на придобитата имунна недостатъчност във въоръжените сили на САЩ”.

Американските колеги споделиха своя  опит от масовия скрининг на военнослужещи за носителство на HIV – няколко десетки милиона теста за период от 10 години. Бяха категорични, че това не е допринесло за намаляване на броя на заболелите от СПИН военнослужещи, което е наложило здравната политика да се преориентира към:

1. пропаганда на индивидуалните предпазни мерки при полови контакти;

2. прилагане на строг контрол върху набирането и преливането на кръв и извършването на медицински и зъболекарски кръвни манипулации и т.н.

В непубликуваната  ми автобиография съм записал, че докладът беше от „изключителна полза за сверяване на „СПИН епидемиологичния часовник” на ръководния състав от военно-медицинската служба на БА [1].”

БЕЛЕЖКА:

[1] -  Младите хора, прочели този текст, трябва да знаят, че през онези години в медицинските кръгове (вкл. и цивилните) можеха да се чуят доста „екзотични идеи” за профилактика на СПИН – от  задължително изследване за НIV на всички завръщащи се от чужбина до принудително изолиране на всички заразоносители (нещо като „спинозориуми” по аналогия с местата за изолиране и лечение на болните от проказа – бел.моя)  и т.н.

P.S. По данни на Worldometers.info/ corona (August 20, 2020, 06:53 GMT) в България до момента са направени 351 879 теста, а откритите лица, носители на SASR nCoV-2 са 14 820, или 4,21% от всички тествани лица. Не зная колко струва направата на един PCR тест. За пресмятане на разходите съм приел цена от 100 лв., за колкото услугата се предлага при тестване по желание. Изчислих, че себестойността за откриване на едно PCR(+) лице е 2 428 лв.

Каква е епидемиологичната полза от подобни разходи за спиране на пандемията не се наемам да коментирам, макар и да имам мнение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар