вторник, 18 август 2020 г.

НИЩО НОВО В АРСЕНАЛА НА ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ

 Вместо послепис:

Следващият текст е от проучване на Дъглас Селвадж [1] и Кристофър Неринг [2], озаглавено: „Димящият пищов“: Дезинформацията на КГБ за СПИН”. Публикувам го със значителни съкращения. Аналогията със SARS-nCoV-2 през 2020 г. и Human immunodeficiency virus преди четвърт век е очевадна! Без значение на коя(и) тайна(и) служба(и) принадлежи днешната „пандемия COVID-19”. Пък нека някои ме смятат за изкуфял конспиролог.

Резултатите от нашето проучване бяха обобщени, актуализирани, преведени на английски и оформени в две статии от Дъглас Селвадж, които предстои да бъдат публикувани в „Списание за Студената война“(първата вероятно през есента на 2019 г.).

Най-ранният документ, който Кристофър Неринг  намери по отношение на кампанията на КГБ за дезинформация за СПИН беше открит в българските архиви. Това е първото архивно доказателство, което потвърждава, че КГБ е започнал мероприятията за дезинформация.

Телеграма №. 2955/7 септември 1985 г. от КГБ до българската Държавна сигурност. Източник: Комисия за  разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, фонд 9, опис 4, арх.ед. 663, стр. 208-209

КГБ уведомява българските си колеги от Държавна сигурност:

„Ние провеждаме комплекс от (активни – авт.) мероприятия във връзка с появата през последните години в САЩ на ново и опасно заболяване „Синдром на придобитата имунна недостатъчност – СПИН“… и последвалото му широко мащабно разпространение в други страни, включително тези в Западна Европа. Целта на тези мероприятия е да се създаде изгодно за нас убеждение в чужбина, че болестта е резултат от излезли извън контрол секретни експерименти с нов тип биологично оръжие на тайните служби на САЩ и Пентагона.

Би било желателно, ако можете да се включите в реализирането на посочените мероприятия чрез вашите възможности сред партийните, парламентарните, обществено-политическите и журналистически кръгове в западните и развиващите се страни чрез осигуряване на публикации в буржоазния печат на следните тезиси:

1. Появявайки се за първи път в края на 70-те години в Ню Йорк, към 1985 г. СПИН се превърна в в една от най-опасните болести в света. Само в САЩ са регистрирани повече от 12 400 болни…”

Вероятно КГБ е изфабрикувал някои от неистините, а други очевидно е черпил от публикации (често пъти сензационни) в западния и международния печат.

В цитираната телеграма на КГБ пише:

„2.В печата на развиващите се страни, и по-специално на Индия вече са публикувани факти, които свидетелстват за участието на специалните служби на САЩ и Пентагона за появата и бързото разпространение на СПИН-а в Съединените щати, а в последствие и в други страни. Съдейки по тези публикации, както и от интереса, проявен от американските военни към симптомите на СПИН и скоростта на географското му разпространението, най-вероятното предположение е, че това най-опасно заболяване е резултат от поредния експеримент на Пентагона с нов тип на биологично оръжие…”

Бележки:

[1]-Д-р Дъглас Селвадж е научен сътрудник в Института за история на университета Хумболт в Берлин. Бил е директор на изследователския проект „ГДР, Министерството на държавната сигурност и процеса за сигурност и сътрудничество в Европа 1973-1989 г.“ към отдел „Образование и изследвания“ на Службата на федералния комисар за архивите на ЩАЗИ в Берлин. Има публикации свързани с ОССЕ, полско-германските отношения при комунизма и други.

[2]-Д-р Кристофър Неринг е ръководител на научните изследвания в немския шпионски музей в Берлин (Academic Director German Spy Museum). Изучавал източноевропейска и съвременна история в Хайделберг и Санкт Петербург. Защитил докторат през 2016 г. на тема история на разузнаването. Д-р Неринг е работил продължително време в архива на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар