сряда, 19 август 2020 г.

НИЩО НОВО В АРСЕНАЛА НА ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ

 (продължение)

„Фактите“ в индийската преса, на които се позовава КГБ, по същество предсавляват анонимно писмо до редактора на индийския вестник „Патриот“, публикувано на първа му страница, на 17 юли 1983 г. със заглавието „СПИН май нахлува в Индия: мистериозната болест е причинена от експерименти в САЩ." Вестникът е известен дезинформационен фронтмен на КГБ. В писмото, написано от анонимен автор, представян като „известен американски учен антрополог“, се твърди, че причинителят на СПИН, е разработен при експерименти на Пентагона с потенциални биологични оръжия във Форт Детрик. И тъй като американските военни са провеждали подобни експерименти в съседен Пакистан, болестта скоро може да се разпространи и в Индия – или поне така пише анонимният автор, на чиито твърдения се обляга КГБ.

ЩАЗИ и дезинформационната кампания срещу СПИН: Операция „Денвър“

Почти година по-късно, в началото на септември 1986 г., източно-германската ЩАЗИ се стреми да подтикне българската Държавна сигурност да сътрудничи и с нея –  тоест не само на КГБ – в кампанията за дезинформация относно СПИН. В проект на план за сътрудничество в областта на активните мероприятия е записано следното: „..С цел разкриване на опасностите за човечеството, произтичащи от изследванията, производството и използването на биологично оръжие, а също и с цел укрепване на антиамериканските настроения в света и разпалване на вътрешнополитическите противоречия в САЩ, ГДР ще предостави научни проучвания и други материали, които доказват, че СПИН е възникнал в САЩ, а не в Африка и че СПИН е продукт на изследванията на САЩ за биологично оръжие..”.

Извадка от План за общи и координирани активни мероприятия на органите на разузнаването на МВР на НР България  и Министерство на държавната сигурност на ГДР за 1987 и 1988 г., 3 септември 1986 г. Източник: Комисия за  разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, фонд 9, опис 4, арх. ед. 670, стр. 112.

В проектопланът  е посочено кодовото име на операцията на ЩАЗИ за дезинформация срещу СПИН: Операция „Денвър“, която е регистрирала в архивите на ЩАЗИ на 17 юли 1986 г. Това противоречи на твърденията на бившия офицер от ЩАЗИ Гюнтер Бонзак, чийто отдел не е пряко замесен в кампанията за дезинформация срещу СПИН, че операцията е кодирана под името „Инфекция“ – дума, която не откриваме никъде в досиетата на българската или източно-германската Държавна сигурност по отношение на СПИН. Това несъмнено е важно, като се има предвид, че кодовото име „Инфекция“ е станало завинаги свързано с кампанията за дезинформация срещу СПИН, особено в Интернет. Търсене с Google на 7 октомври 2019 г. за „инфекция“, „СПИН“ и „КГБ“ дава 86 700 резултати. Името е послужило като заглавие за скорошен, популярен документален филм, развенчаващ съветската и руската дезинформация. За тези, които се стремят да се борят със съвременната дезинформация, е важно да обръщат внимание и на такива тривиални факти. Нещо повече, човек може да използва метафората на вируса, без да повтаря неправилното кодово име „Инфекция“.

В последваща телеграма до българите през 1987 г., КГБ потвърждава, че ЩАЗИ е помагала в кампанията за дезинформация, и според съветски оценки – успешно. КГБ съобщава на българската Държавна сигурност, че „комплексът от активни мероприятия по този въпрос се провежда от 1985 г. в сътрудничество с източно-германските и до известна степен с чешките колеги. В началния етап беше решена задачата да се разпространи в средствата за масово осведомяване версията за изкуствения произход на вируса на СПИН и участието на Пентагона с помощта на военно-биологичната лаборатория във Форт Детрик. В резултат на нашите съвместни усилия тази версия беше възможно най-широко разпространена.

Телеграма №. 2742 от КГБ до българската Държавна сигурност, без дата (1987). Получено от Кристофър Неринг. Източник: Комисия за  разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия,, фонд 9, опис 4, арх.ед. 675, стр. 156-159.

Якоб Сегал, КГБ и операция „Денвър“

Както бе отбелязано по-горе, ЩАЗИ обещава, че ще изпрати на българските си „другари“ „научно проучване“, за което се твърди, че „доказва“, че „СПИН е продукт на изследванията на САЩ за биологично оръжие“. От контекста на дискусиите между служители на ЩАЗИ и техните български колеги в средата на септември 1986 г. стана ясно, че източногерманците имат предвид проучването на биолога Якоб Сегал [3] и съпругата му Лили „СПИН: същност и произход“. Брошурата на съпрузите Сегал,  озаглавена „AIDS: USA home-made evil, NOT out of AFRICA” е разпространено на срещата на върха на Движението на необвързаните [4]  през август-септември 1986 г.

Бележки:

[1]-Д-р Дъглас Селвадж е научен сътрудник в Института за история на университета Хумболт в Берлин. Бил е директор на изследователския проект „ГДР, Министерството на държавната сигурност и процеса сигурност и сътрудничество 1973-1989 г.“ към отдел „Образование и изследвания“ на Службата на федералния комисар за архивите на ЩАЗИ в Берлин. Има публикации свързани с ОССЕ, полско-германските отношения при комунизма и други .

[2]-Д-р Кристофър Неринг е ръководител на научните изследвания в немския шпионски музей в Берлин (Academic Director German Spy Museum). Изучавал източноевропейска и съвременна история в Хайделберг и Санкт Петербург и защитил докторат през 2016 г. но тема история на разузнаването. Всички документи от КОМДОС публикацията са открити от него.

[3]-Якоб Сегал (1911-1995 г.)  немски преподавател (роден в Руската империя) по биология в университета в Хумболт в Берлин в бивша ГДР. Той е един от привържениците на теорията на конспирацията, че ХИВ е създаден от правителството на Съединените щати във Форт Детрик, Мериленд.  След падането на Съветския съюз Василий Митрохин и двама бивши членове на тайната полиция на ГДР разкриват, че Сегал е бил съветски агент за дезинформация, който е работил за КГБ.

 [3]-Движение на необвързаните страни ( Non-Aligned Movement) е международна организация от държави, които не са членки на военни блокове. Към 2012 г. организацията наброява 120 члена и 17 държави със статут на наблюдатели.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар