неделя, 2 август 2020 г.

ПРЕДИЗВИКАНИ МИСЛИ

Не съм специалист по политически коментари. В друга област премина професионалния ми път. Но понякога се изкушавам да драсна някой ред, още повече ако нещо ме предизвика.


Протестите през 2020

Да се търси сходство между протестите в САЩ и България е интересен похват. Ама не много верен. По редица причини. Една от тях посочва и самият автор, цитирам: „Байдън, Демократическата партия на САЩ, черните расисти и комунисти, културните марксисти и техните медии (СNN), са леви радикали, крайно леви якобинци, т.е.последователи на Робеспиер.” Поне на мен не ми е известно в България да има толкова много левичари, сиреч почитатели на революционния терор. Според мен сходствата има, но те са в друго:

 1.Народната мъдрост казва, „че малките камъчета (разбирай малките управленски грешки) обръщат колата (на властта)”.  Особено когато се трупат ден след ден, та цели 10 години. За едно такова „малко камъче” намекнах във вчерашния си пост посветен на г-жа Ана от Болярово и нейното стадо. Не зная какви са американските „малки камъчета”, но нека върху тях разсъждава щатските  политолози.

2.Когато „малките камъчета” достигнат критична маса е достатъчна само една клечка кибрит, за да избухне взрив! Няма значение кой ще я драсне – щатски полицай или възпитаник  на една школа, разположена някога в покрайнините на София. Възпитаник, за  който един професор беше казал, че бил отличник по юриспруденция. Отличник, ама с манталитета на Вишински!

Толкова за сходствата!

И едно изречение за разликата! Българският протест е мирен и протестиращите не вандалстват, подобно на афроамериканците и белите АНТИФА-джии в САЩ и жълтите жилетки във Франция!

Терорът и подкупността.

Историята казва, че съвременниците наричали Максимилиан Робеспиер (заявил на 5 февруари 1794 в Конвента: „Терорът е нашето основно оръжие против враговете на Франция”),  НЕПОДКУПНИЯТ, цитирам: „За разлика от отвратителните леви и десни революционери, които разбирали идеите си само в злато. … Но Робеспиер, за разлика от горните никога не си напълнил пазвата. Живял до гилотината в дървена къща, в една стая, без да гуляе и харчи злато.”

Пак от историята е известно, че болшевиките в Русия копират от Робеспиер само терора, но не и неподкупността. Същото се случва в България на 9 септември 1944 г. – революционен терор и ….. самооблажване на революционерите за сметка на имането на тероризираните.

Ще попитате къде е връзката с днешната нашенска ситуация.

Простичка е, дами и господа! Нито терорът (без гилотина и среднощни разстрели), нито подкупността са изчезнали.

Конспиролози твърдят, че в момента течала борба за преразпределение на власт и имане между двете крила на българското задкулисие.И протестите били инспирирани ….

Може и да са прави?!

Вие помните ли една песен?

„Каролайна” се нарича:

„Между минало страшно

и бъдеще неясно

живее един малък народ.

Свободата му приляга,

но чепикът го стяга

и погрешен е всеки нов ход!
          ……

Така времето минава

и по-неясно става

за това кой е прав и кой е крив.
          Едни правят стачки,

други трупат пачки,

а денят е все по-мъглив.

…….

Девет милиона мишлета

изкарват се взаимно ченгета.
          А котараците подхвърлят досиета

и си пият кафето.”

Жалко ще бъде, дами и господа, ако в 2020 година се върнем там откъдето тръгнахме преди 30 години!

Но май е необходимо…За да се отървем от фасадната демокрация, която не е нито лява, нито дясна, а е далавераджийска, от привидното разделение на властите, от задкулисието и милиционерщината.

И трябва да започнем от Конституцията, независимо от мнението на мастития конституционалист „Чичо Дачовото!”

 

 

 

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар