вторник, 21 юли 2020 г.

ЩЕ СЕ ПОЯВИ ЛИ БЪЛГАРСКИЯ СЕРПИКО? ИЛИ АНКЕТНАТА КОМИСИЯ KNAPP? СЪМНЯВАМ СЕ …..

От свидетелските показанията на Франческо Винсент Серпико [1] пред комисията Knapp [2]:
Франческо Винсент Серпико през 2013 г.
„Чрез появата си днес тук ... Надявам се, че полицаите в бъдеще няма да изпитват ... същото безсилие и безпокойство, на което бях подложен ... за последните пет години от началниците си ... при опита ми да съобщя за корупция. Накараха ме да почувствам, че съм ги натоварил с нежелана задача. Проблемът е, че все още няма атмосфера, в която честен полицейски служител може да действа ... без страх от подигравки или отмъщение от колегите си. Полицейската корупция не може да съществува, ако не се толерира ... на по-високи нива в управлението. Следователно, най-важният резултат, който може да дойде от тези изслушвания ... е да се убедят полицейските служители, че управлението ще се промени…” (от публикация в The New York Times”, 15.12.1971 г.)

Бележки:
[1]-Francesco Vincent е роден на 14.04.1936 г.в Бруклин, Ню Йорк в семейството на италиански имигранти, през 70-те години на миналия век работи като полицай в полицейско управление на Ню Йорк (NYPD). Той подава сигнал за корупция в полицейското управление.
 [2]-петчленна анкетна комисия, назначена от кмета на града John V. Lindsay със задача да разследва корупцията в полицейското управление. Носи името на председателя на комисията Whitman Knapp.
P.S. А вие вярвате ли, дами и господа?

Няма коментари:

Публикуване на коментар