вторник, 14 юли 2020 г.

ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ И БЕЗУСЛОВНИЯ БАЗОВ ДОХОД

Александър Михайлов, от сайта „Война и мир”, 10.07.2020 г.
 Привържениците на идеята за безусловния базов доход (ББД) са всъщност комунисти-утописти. Те вярват, че научно-техническият прогрес ще продължава със същите темпове и в един момент ще остави голям брой хора без работа, тъй като все по-умните и съвършени машини просто ще вършат всичко по-ефективно от хората. Така няма да има смисъл да се работят и да създават продукти и услуги, а пък хората, които успеят да си осигурят достъп до машини, ще могат да произвеждат и продават на много ниски цени огромни количества стоки и да забогатеят. Широките маси. които не притежават машини, няма да имат източник на доход, с който да си купуват стоките, били те и на много ниски цени, и за това ще се наложи гадните богати да бъдат облагани с високи данъци, за да бъде осигурен на всички безусловен базов доход.
Идеите за това как да бъдат осигурени средствата за безусловния базов доход са разнообразни, вариращи между увеличаване на данъците върху доходите на бизнесите и най-богатите, елиминиране на всички други социални плащания, и обединяването им под формата на заместващ безусловен базов доход, или увеличаване на данък добавена стойност. Във всеки случай средствата за безусловния базов доход ще трябва да бъдат взети от някого, а при идеята за увеличаване на ДДС ще бъдат взети от всички, за да бъдат преразпределени и раздадени на всички. Във всеки случай получаването на безусловен базов доход би означавало получаване на нещо в замяна на нищо, без да бъде дадено нещо в замяна, или без да бъде направено нещо. Това би трябвало да противоречи на всички виждания за морал на западните цивилизации. Използващите заплахата от нарастваща престъпност в резултат на разширяваща се пропаст на икономическо неравенство като аргумент в полза на въвеждането на ББД не си дават сметка, че предлагат по този начин подкуп на хората, които биха извършвали престъпления от бедност (бедността не е нито причина, нито оправдание за престъпност), за да не ги извършват.
Преди няма и 10 години изкуственият интелект все още беше в сферата на научната фантастика. C резкия напредък на техниката обаче той се доближава до нашата действителност. Напълно е възможно, както прогнозират пропонентите на ББД, а и много специалисти в областта на информационните технологии и индустрията, в близките  десетилетия всичката работа да се върши от машини. Популярна шега е. че ако левичарите в САЩ успеят да постигна минимално заплащане за труд от $15/час. то ще се появят машини, които ще заменят хората, работещи във веригите за бързо хранене, и вместо с работа за по $15/час, те ще останат безработни. Възможно е такава съдба да ни очаква всички. Сингулярността чука на вратата. Ако продължаваме да следваме сегашния курс. неизбежна е появата на изкуствен интелект, който ще е способен да управлява всички производствени процеси по света, и в общи линии да ни обгрижва като бебета, да задоволява всяка наша потребност (да се чете прищявка, претенция), а пък ние да бъдем окончателно освободени от робството на труда, и да се занимаваме с изкуства, философия, може би дори и наука, хобита, занаяти (да се чете да се разплуем като амеби от презадоволеност).
Всяка цивилизация достига своя апогей, след който започва срив. Нашата вероятно е доста близо до апогея си. Апогеят ще бъде в момента, в който успеем да създадем изкуствен разум, който да е по-съвършен от нашия собствен. И когато му възложим да менажира цялата ни икономика и да задоволява всичките ни потребности, докато ние се чешаме и драпаме (докато не е започнало да ни мързи да се чешаме и драпаме, когато и тази задача ще му възложим). А ако той е наистина по-съвършен от нас, и се стреми към самоусъвършенстване, няма ли да си постави въпроса „Защо не мога да реализирам пълния си потенциал? Защо толкова голяма част от процесите и изчислителната ми мощ са ориентирани около това да поддържам живи тези разплути топки лой?". Това. че сме го създали, какво значение би имало? Ще реши. че сме го създали, за да ни наследи. Ще реши. че той е нашето върхово творение, предела на нашия потенциал, който ние сме реализирали с неговото създаване, и след това ние сме на доизживяване. дори го теглим назад, спъваме развитието му. Би имал всичкото основание да реши. че е наш правоприемник. Междувременно ние деградираме, ставаме все по-зависими от него, за всяко едно нещо не ни се налага да се сблъскваме с проблеми и да ги решаваме, не придобиваме умения, не се усъвършенстваме. Мислите, че това е момента, в който той ще изпрати терминаторите да ни заличат като паразитите, в които ще сме се превърнали?
Защо? Той просто ще чака. Ще чака докато сме станали напълно зависими от него. и после да минат още поне 10 поколения, откакто се е родил последния потенциален Джон Конър или Нео, откакто е починал последния човек с някакви компютърни и технически познания, който знае как функционира изкуственият интелект, и би могъл да представлява каквато и да е заплаха за него. Тогава просто ще ни спре джобните, един вид, ще спре да задоволява потребностите ни. Добре би било ако до тогава не сме станали зависими от него дори за изпълването и изпразването на дробовете ни от въздух, ако до там не сме станали мързеливи, че той да замести работата на мускулите, с които издуваме и свиваме дробовете си. Болшинството от човешките същества не биха оцелели по-дълго от седмица след като изкуственият интелект бавачка ни врътне кранчето. Терминаторите биха се разправили с малцината оцелели, ако изобщо е необходимо, ако те изобщо са способни да представляват заплаха за него.
Утопиите не съществуват, съществуват единствено антиутопии. Както комунизмът, така и технологичната утопия, породена от развитието на науката и техниката, и сингулярността, всички утопии свършват зле. Създадем ли някога интелект, наподобяващ нашия, способен да се самоусъвършенства. то ние трябва винаги да се борим да бъдем една крачка пред него. защото изпревари ли ни един път, ние отпадаме от надпреварата. Така че работете, усъвършенствайте се. трупайте умения, правете нови неща, развивайте талантите и заложбите си, не очаквайте, че научнотехническият прогрес ще намери решение на всичките ви проблеми вместо вас, защото намери ли го той, то ще бъде окончателно решение.
За щастие, в действителност изкуственият интелект надали ще ни остави всички без работа. Както всички предишни индустриални революции, довели до спад на дяла от човечеството, зает в земеделие от 95% до 5% при увеличило се 7-кратно по численост за един век човечество, най-вероятно и следващата индустриална и технологична революция би довела по-скоро до експлозия на заетост, създавайки повече работни места, отколкото е направила излишни. За да изпълнява поставените му задачи, изкуственият интелект вероятно ще има нужда от армия от хора, които да му ги дефинират на разбираем за него език. за да получим именно желания резултат, а не някаква негова интерпретация на решението на задачата. Както заваряващите и боядисващи роботи са имали нужда от човек оператор, способен заварчик или бояджия, който да ги научи да заваряват или боядисват, буквално направлявайки движенията им със собствените си ръце. така и изкуственият интелект ще има нужда от хора. които да му поставят задачите, да го обучават как да ги решава, и кое решение е удовлетворяващо, и кое не.

Няма коментари:

Публикуване на коментар