петък, 10 юли 2020 г.

ЦАРЯТ Е ГОЛ

В 22:02 на 09.07.2020 г. в електронния вариант на „Труд” е публикуван редакционният материал на вестника със заглавие „Произвол с данните за COVID-19” (не го открих в книжния вариант от 10.07.)
 Трудоваците най-после са „открили топлата вода”, че министър Ананиев и членовете на НОЩ мътят главите на целокупния български народ, обявявайки абсолютния брой на положителните PSR тестове за предходния ден за рекордни, и вещаейки апокалиптични картини. По-точно  ни лъжат, защото е добре известно, че в статистиката се сравнява стандартизирани показатели, а не абсолютни числа. Към материала, редакцията е добавила една таблица, която ако се прочете професионално показва, че пикове с COVID-19 в България просто няма (виж таблици 1,2 и 3, на които съм си позволил да разделя оригинала за по-добра читаемост).

Таблица 1. Положителни проби за COVID-19 в периода 24.05.-03.06.2020 г. (източник в-к „Труд”)

Таблица 2. Положителни проби за COVID-19 в периода 04.06.-16.06.2020 г. (източник в-к „Труд”)
 Таблица 3. Положителни проби за COVID-19 в периода 17.06.-09.07.2020 г. (източник в-к „Труд”)
Вероятно бихте казали, че такива пикове  на заразата съществуват само в главите на споменатите лица, с което ще ми позволите да не се съглася. Може да са всякакви, но не са дебили. На тях им е добре известно, че пикове няма, но с обявяване на данните от таблиците, няма как да обяснят пред хората исканията за по-твърди ограничителни мерки, за удължаване на извънредната епидемична обстановка на територията на цялата страна и прочие. Или казано по-просто – няма как да продължат да ни „страхуват”!
Министър-председателят повтаря думите на членовете на НОЩ едно към едно, включително и днес (10.07) по време на извънредната пресконференция в Министерския съвет, дадена по друг повод.
Към казаното от Ананиев (Кунчев, Кантарджиев, Мутафчийски нещо се скри или го скриха), Борисов не забравя да добави, че той непрекъснато се кара с Щаба,  който искал затягане на мерките, но той поемал политическата отговорност да не го прави, че непрекъснато ги „моли” (защо не им заповяда?) да направят един дебат с лекарите, които не приемат тезите им, но те се дърпат, не пропуска да разкаже какво се случва с COVID-19 в любимата му Германия и с любимата му фрау Меркел и прочие многословие в негов стил. Многословие, в резултат от което забравяш какво е искал да ни каже в началото.
Питам се, вярва ли си министър-председателят на това, което ни разказва за COVID-19 от телевизионните екрани на БНТ, bТV и Нова ТV (слава Богу само по 2-3 пъти дневно за разлика от ТV Европа, която го показва на всеки 30 минути) или от проправителствените сайтове Blitz и PIK? Или Ананиев, Кунчев и Кантарджиев, когато са насаме, му казват истината?
Аз имам своя политически отговор на въпроса, но няма да ви го натрапвам. Нека всеки сам си отговори.
Ставащото в България с COVID-19 (и не само) ми напомня за една детска приказка от Андерсен – „Новите дрехи на царя”. 
Напомня ми и за една друга приказка от студентските ми години, според която османската империя се е разпаднала по причина съветниците на султана. 


 Но това е друга история, а пък приказката може и да не е вярна или аз да не съм я запомнил.



1 коментар:

  1. България - данни за COVID-19 към 10.07.2020
    Всичко заразени от началото на епидемията – 6672
    От тях:
    1.Активни (каквото и да означава) – 3181;
    2.Оздравели – 3229;
    3.Починали – 262.
    Всичко – 6672. Само че с по-добри показатели от нас са Босна и Херцеговина, Унгария, Хърватска, Естония, Словакия, Литва, Словения, Латвия, Черна гора, Кипър (подреждането е по низходящ ред, както са класирани от worldometers corona, като Босна е с най-лоши данни спрямо Кипър). Пък не съм чувал да имат НОЩ и такъв кадърен прайм-министър?! Ама май няма и какво (скандално) да замитат под килима?!!

    ОтговорИзтриване