неделя, 12 юли 2020 г.

СЕКСУАЛНА РЕЦЕСИЯ?СВЕТЪТ НА ПРАГА НА АНТИСЕКСУАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ


По материали на сп. „Огонёк", бр.24,
 Изследване върху сексуалния живот в САЩ в периода 2000-2018 г. (извадка):

„…Делът на мъжете на възраст от 18 до 24 години, които не са имали нито един сексуален контакт през последната една година, се е увеличил с повече от 10 процента спрямо началото на века – от 18,9 на 30,9 процента. За жените най-показателна е ситуацията в по-старата възрастова група –  от 25 до 34 години. Там „сексуалната инертност“ нараства от 7 на 12,6 процента. В същото време учените обръщат внимание на спада на седмичната сексуална активност –  например при младите мъже тя спада от 51,8 на 37,4 процента…”
 МНЕНИЯ
Джъстин Лемилер, изследовател от Института Кинси (САЩ)

Регистрираното  в последно време повишаване на сексуалната инертност вероятно се дължи на комбинация от няколко фактора. Например по-късното съзряване, като се има предвид, че младите хора днес живеят и са финансово зависими от родителите си по-дълго, отколкото в миналото. Това може да се дължи и на факта, че те прекарват все повече време във виртуалния свят, така че имат по-малко възможности за лични контакти. И, разбира се, това отчасти може да се обясни с повишаване на нивото на депресия и тревожност сред младите хора. Трудно е да се отдели един единствен фактор, защото толкова много неща се променят едновременно.
Като цяло, обясненията на тази нова викторианска епоха, която предлагат експертите, са много. Като  пример, удължения работен ден, който не ви оставя време за секс? Или манията по порното?
Ето ви още една интересна хипотеза – днес на хората се предлагат толкова много вълнуващи онлайн забавления, че сексът просто губи по популярност.
А журналистите на Запад, изглежда, се състезават с изобретяване на нови термини, с които би могло да се нарече новото явление, например „сексуална рецесия“.
На мен ми е трудно да правя прогнози за бъдещето. Съвременният свят е толкова различен от предишния и в същото време продължава да се променя ... Какво да очакваме? В краткосрочен план е възможно, сексуалната инертност на фона на пандемия да нарасне… Ще чакаме нови данни.
Лев Щеглов, д.м.н., професор, президент на Националния институт по сексология

Сексуалното поведение днес е коренно различно от това, което познавахме преди. Фактът, че младите хора стават асексуални, е само гледна точка, а не факт. Бих казал така – по-рано по въпроса за пола, светът беше черно-бял, а днес е многоцветен. Съвременният млад мъж има достъп до целия спектър на сексуалността, от пълно и съзнателно оттегляне от не до сексохолизъм (слабо проучен тип зависимост, близък до понятия като алкохолизъм или наркомания). Подчертавам около петнадесет нови тенденции, свързани с нашата сексуалност, като загубата на интерес към секса е само една от тях.
Любов Борусяк, социолог, изследовател в Лабораторията по социо-културни образователни практики на Московския държавен педагогически университет и гост-преподавател във Висшето училище по икономика
Разбира се, ситуацията със сексуалните практики в Русия не е сравнима с чуждестранната – сексуалната революция тук започна много по-късно. И най-драматичните промени настъпиха по време на перестройката и в постсъветска Русия. Тогава темата за сексуалността престана да бъде табу. Що се отнася до ситуацията като цяло, трябва да признаем – табутата станаха по-малко, а разчупването им – неинтересно. Сексуалният дебют, който в миналото се възприемаше като признак на съзряване, днес вече не играе толкова значителна роля. Според всички анкети, брачните отношения като цяло са станали норма.
Промени се и начинът на живот на младите хора: сексът за тях днес се вписва в концепцията за здравословен начин на живот заедно със спорта или, да речем, веганството. Той вече не е маркиран с особена ценност.
Доколко младите се „страхуват” от секса? Има едно обяснение –  милениалите (родените през и след 2000 г. –бел. моя) са много по-предпазливи от представителите на по-старите поколения, те предпочитат да не рискуват току-така, ето защо те отиват в Интернет – виртуалната любов е любов без последствия. А любов ли е? А различните предложения за запознанства и срещи в мрежата им позволяват да се застраховат срещу възможно отхвърляне от бъдещия партньор. Този подход, често срещан сред младите хора, между другото, е регистриран и от нашите експерти.
Моите студенти изследваха темата за онлайн запознанствата и попитаха респондентите защо се срещат по този начин. Популярният отговор е страхът от провал. В този смисъл онлайн запознанствата са по-безопасни. Има много деца от милениалите, които са били прекалено пазени от родителите си. Това, разбира се, няма как да не е отразило…
ЕВОЛЮЦИЯ НА ЛЮБОВТА

2000 г. преди Христа – написана е първата любовна песен (открита върху плочка с клиновидно писмо при разкопки в древна Месопотамия);
41 г. преди Христа – любовта между Марк Антоний и Клеопатра е една от най-известните истории на античността;
27 г. преди Христа  – древните римляни започват да използват венчални халки;
496 г. след Христа  – легендата твърди, че папа Геласий І е измислил празника Свети Валентин (14.02);
1477 г. – първата венчална халка с брилянти по повод бракосъчетанието на Мария Бургундска е ерцхерцог Максимилиан Хабсбургски (бъдещият Максимилиан І – император на Свещената Римска империя от 1508 до 1519 г.);
1579 г. – Шекспир публикува „Ромео и Жулиета”;
1632 г. – започва строителството на Тадж Махал, гробница на любимата жена на Шах Джахан, падишах на Индия;
1825 г. – започва публикуването на романа на Пушкин „Евгений Онегин”;
1840 г. – белият венчален тоалет на кралица Виктория по време на бракосъчетанието й с принц Алберт определя цвета на сватбените рокли на бъдещите булки;
1914 г. –  измислен е сутиена, символ на сексуалната революция;
1936 г. – излиза любовната сага на всички времена „Отнесени от вихъра”;
1986 г. – пуснат е първия уеб сайт за  запознанства на гейове.
ПРЕДСКАЗАНИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО

Отдалечен секс
2025 – 3D принтирането на части от нашия възлюбен ще добавят реализъм в отношенията ни на разстояние;
2028 – 25% от младежите ще практикуват отдалечен секс.
Виртуален секс
2033 – ще станат модерни първите срещи във виртуалния свят;
2045 – 10% от младите хора ще имат сексуални връзки с човекоподобни роботи.
Имерсивни развлечения
2020 – хората ще започнат да съчетават виртуалната реалност с тактилните сексуални играчки, за да реализират пълния ефект от имерсивни (присъствени) сексуални развлечения, който ни е познат.
Самоусъвършенстване
2027 – интерфейс от мозък към мозък ще позволи на партньорите взаимна сексуална стимулация и достигате до оргазъм
???? – хората  ще могат да усъвършенстват своята биология, машините ще станат част от човека, ще се сбъднат прогнозите на писателите-фантасти, ще се появят секс идоли сред свръхчовеците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар