четвъртък, 28 май 2020 г.

ФАКТИ БЕЗ АНАЛИЗ



ФАКТИ ОТ ДОКЛАДА ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ 2019
1.Разходите по Основна програма 5 Медицинско осигуряване” са 180 230 000 лв., което представлява 4,84% от бюджета на Министерството на отбраната. Основните усилия бяха насочени към здравното осигуряване, провеждането на профилактика, диагностика, лечение и рехабилитация на личния състав.
2.В стационара на Военномедицинска академия бяха проведени общо 304 608 амбулаторни прегледи, от които 256407 планови и 48201 по спешност. В стационарите на Военномедицинска академия са проведени 410 244 леглодни и са преминали 78618 болни. В стационарната дейност се отчита ръст с 3,68 %. Средната стойност на разходите за един преминал болен е 1048,14 лв; за един леглоден - 200,86 лв. и за издръжката на едно легло - 46 529,04 лв.
3.Военномедицинска академия участва с 586 медицински екипа в медицинското осигуряване на 347 мероприятия на Министерството на отбраната и военните формирования.
4.В Болницата за продължително лечение и рехабилитация – Хисар е проведено лечение и рехабилитация на 109 украински военнослужещи по споразумение между Република България и Агенцията на НАТО за подпомагане и доставки по проекта за доверителен фонд за медицинска рехабилитация за Украйна.
5.Бяха осигурени медицински екипи при участието на български военнослужещи в операции и мисии, провеждани извън територията на страната:
-Афганистан  - двама офицери и двама сержанти;
-Босна и Херцеговина - двама офицери;
-Мали - трима офицери и девет сержанти. Всичко седем офицери и единадесет сержанти.
ВЪПРОСИ ПО ПОВОД ФАКТИТЕ В ДОКЛАДА (НЯМАШЕ КОЙ ДА ГИ ЗАДАДЕ В ПАРЛАМЕНТА):
1.За какво са разходвани средствата по основна програма 5? В тях включени ли са средствата изплащани:
-към НЗОК като вноски за военнослужещите по Закона за здравното осигуряване;
-от НЗОК по клинични пътеки на болничните заведения от състава на ВМА? Ако приемем, че въоръжените сили ще поддържат обща численост от 37 000 до не повече от 40 000 (План за развитие на въоръжените сили до 2020 г., раздел ІV, стр.23) то осигуреността на един военнослужещ за една година по линия на медицинското осигуряване е 4 405-4 871 лв.
2.Къде са проведени плановите амбулаторни прегледи – в медицинските пунктове на частите или в болничните заведения на ВМА?
3.Какъв е процента на военнослужещите от общо лекуваните в стационара на ВМА?
4.Колко средства от бюджета на Министерството на отбраната бяха вложени в МБПЛР „ВИТА“ ЕООД и защо търговското дружество е с отрицателен резултат за 2019 г.?
5.Колко години са необходими на Министерството на отбраната за осигуряване на:
а)индивидуални средства за първа помощ на личния състав (не само в Сухопътни войски);
б)медицинска апаратура за реанимация на пациенти на мястото на произшествието;
в)санитарните автомобили, отговарящи на стандартите на НАТО? Слабостите по т.5 „а” и „б” само за Сухопътни войски ли се отнасят или за цялата Българска армия.
Мога да продължа с въпросите и да детайлизирам зададените.
АМА КЕЛ ФАЙДА?




Няма коментари:

Публикуване на коментар