понеделник, 18 май 2020 г.

ЕДНО РАЗЛИЧНО МНЕНИЕ


Някои реферирани факти за Covid-19, предоставени от експерти в тази област, за да помогнем на нашите читатели да направят реалистична оценка на риска (нещо, което никога няма да чуете от лицата М., К. и А.К. по време на брифингите – бел.моя)
Източник: https://swprs.org/a-swiss-doctor-on-covid-19/ , 06.05.2020 г.
„Единственото средство за борба с чумата е честността.”
Албер Камю, La Peste (1947)


Според данни на най-добре проучените страни и региони, леталността на Covid19 е средно около 0,2%, което е в диапазона на тежък грип (грип) и около двадесет пъти по-ниска от първоначално приетата от СЗО.
Дори в глобалните „горещи точки“, рискът от смърт за населението в училищна и трудоспособна възраст обикновено е в диапазона на риска от смърт при ежедневно пътуване с кола до работа. Рискът от Covid19 първоначално е надценен, тъй не са взети под внимание хората с положителни тестове с леки или липсващи симптоми.
При 80% от всички положително тествани лица липсват симптоми. Дори сред 70-79 годишните при около 60% от положително тестваните лица липсват симптоми. Над 95% от всички положително тествани лица има само леко изразени симптоми.
 Възможно е при 60% от  хората да има изграден определен клетъчен имунитет спрямо Covid19 поради предишен контакт с  коронавируси (т.е. вируси на обикновена настинка).
Средната възраст на починалите в повечето страни (включително Италия) е над 80 години и само при около 1% от тях липсват минали съпътстващи заболявания. Следователно възрастта и рисковият профил на смъртните случаи съответстват по същество на обичайната смъртност.
В повечето западни страни от 50 до 70% от всички смъртни случаи са настъпили в старчески домове, които не са били подложени на режим на принудителна самоизолация. Освен това в много от случаите не е ясно дали тези хора наистина са умрели от Covid19 или смъртта е резултат от стрес, страх и самота.
До 50% от всички смъртни случаи може да са причинени не от Covid19, а от последиците от принудителното самоизолиране, паниката и страха. Например броят на постъпилите за болнично лечение с инфаркти и инсулти (в периода на принудителната самоизолация - бел. моя) е намалял с до 60%, тъй като много пациенти вече не смеят (страхуват се - бел.моя) да отидат в болница.
 Дори при така наречените „смъртни случаи от Covid19“ често не е ясно дали са умрели от или с коронавирус (т.е. от основните заболявания) или дали не са били отчетени като „предполагаеми случаи“ и изобщо да не са тествани. Официалните данни обаче обикновено не отразяват това разграничение.
Много от медийни съобщения за млади и здрави хора, починали от Covid19, се оказаха неверни: много от тези млади хора не са умрели от Covid19, тъй като са били вече сериозно болни (напр. от недиагностицирана левкемия, става дума за 21 годишен испански футболен треньор – бел.моя).
Обичайната обща дневна смъртност е около 8000 души в САЩ, около 2600 в Германия и около 1800 в Италия. Смъртността от грип на сезон е до 80 000 в САЩ и до 25 000 в Германия и Италия. В няколко страни смъртността от Covid19 остана под тази от сезонния грип.
Регионалното увеличаване на смъртността може да бъде повлияно от допълнителни рискови фактори като: високи нива на замърсяване на въздуха и микробно замърсяване, срив в грижите за възрастни хора и болни поради страха от заразяване, масова паника и принудителното социално дистанциране. Специалните разпоредби за работа с починалите от Covid19 понякога водят до допълнителни затруднения в погребалните услуги, вкл. кремирането.
В страни като Италия и Испания и до известна степен Великобритания и САЩ претоварването на болниците при грипни епидемии не е нещо необичайно. За това допринесе и факта, че до 15% от лекарите и останалите здравни служители бяха поставени под карантина, дори при липса на симптоми.
Показваните експоненциални криви на „случаите с корона“ са подвеждащи, тъй като броят на тестовете също нараства експоненциално. В повечето страни броят на положителните тестове спрямо броя на всички тестове (т.е. положителната норма) остава постоянен в границите от 5% до 25% или се увеличава само леко. В много страни пикът на разпространението беше достигнат доста преди принудителното социално дистанциране.
Държави без комендантски час и забрани за контакт, като Япония, Южна Корея или Швеция, не са преживели по-негативен ход на заболяването от другите страни. Швеция дори беше похвалена от СЗО и сега се възползва от по-високия обществен имунитет в сравнение със страните с принудително социално дистанциране.
Страхът от недостиг на апарати за ИБВ беше неоправдан. Според пулмолози интубирането на пациенти с Covid19 често е контрапродуктивно и вредно за белите дробове.
Противно на първоначалните предположения, различни проучвания показват, че няма доказателства за разпространение на вируса чрез аерозоли или допир до заразени повърхности – например дръжки на вратата, смартфони или при фризьора.
Няма научни доказателства за ефективността на маските за лице при здрави лица или при такива без симптоматика. Напротив, експертите предупреждават, че такива маски пречат на нормалното дишане и могат да станат „носители на зарази“. Водещите лекари ги нарекоха „нелепи”.
Много клиники в Европа и САЩ останаха без работа или почти празни по време на пика на Covid19 и в някои случаи се наложи да изпращат част от персонала вкъщи. Бяха отменени множество операции, включително трансплантации на органи и скринингови изследвания за ракови заболявания.
Няколко медии бяха хванати да се опитват да драматизират ситуацията в болниците, понякога с използването на манипулативни изображения и видеоклипове. Като страхът и паниката сред населението бяха максимализирани благодарение на непрофесионалното държане на много медии.
Тестовете за коронавируси, използвани в международен план, могат да доведат до невярно положителни или фалшиво отрицателни резултати. Освен това официалните тестове за вируси не са валидирани клинично поради липса на време и понякога могат да реагира на други коронавируси.
Множество международно признати експерти в областта на вирусологията, имунологията и епидемиологията смятат, че предприетите мерки за контрапродуктивни и препоръчват бърза естествена имунизация на населението, съчетана със защита на рисковите групи. Рисковете за децата са практически нулеви и закриването на училища никога не е било медицинско оправдано.
Няколко медицински експерти описаха ваксините срещу коронавирусите като ненужни или дори опасни. В действителност, ваксината срещу така наречения свински грип от 2009 г. например доведе в някои случаи до тежки неврологични усложнения, съдебни дела и изплащане на обезщетения от  милиони.
Броят на хората, страдащи от безработица, психологически проблеми и домашно насилие в резултат на мерките, нарасна в световен мащаб. Няколко експерти смятат, че мерките могат да отнемат повече животи от самия вирус. Според ООН милиони хора по света могат да изпаднат в абсолютна бедност и глад.
Едуард Сноудън предупреди, че „кризата с короната” ще бъде използвана за масовото и постоянно разширяване на глобалното наблюдение. Известният вирусолог Пабло Голдшмид говори за „глобален медиен терор“ и „тоталитарни мерки“. Водещият британски вирусолог професор Джон Оксфорд говори за „медийна епидемия“.
Повече от 500 учени предупредиха за „безпрецедентно наблюдение на обществото“ чрез проблемни приложения за „проследяване на контакти“. В някои страни такова „проследяване на контакти“ вече се извършва директно от тайните служби. В няколко части на света населението вече е наблюдавано от дронове и е изправено пред сериозни опасности от полицейска намеса в личния живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар