понеделник, 25 май 2020 г.

КАК ПРИКЛЮЧВАТ ЕПИДЕМИИТЕ?

Кратък преразказ по текст на Джина Бари Колата (род. 1948) –  американска научна журналистка, сътрудничка на в. New York Times. Текстът е публикуван в „Либерален преглед” на 13.05.2020 г. 

Според историците пандемиите обикновено имат медицински и социален край, медицинският настъпва когато  паднат заболеваемостта и смъртността, а социалният – когато отшуми епидемията ОТ СТРАХ ПРЕД БОЛЕСТТА.
Когато хората питат: ‚Кога ще свърши всичко това?‘, те питат за социалния край“
Понякога краят настъпва не толкова защото е победена болестта, а защото хората се уморяват от паническия начин на живот и се научават да съжителстват с нея.
Епидемията от страх може да възникне дори и без епидемия от болест. През 2014 г. в Ирландия се появява страх от „Ебола”, макар че в страната няма регистриран нито един случай. Черният  цвят на кожата на човек е  достатъчен, за да му откажат обслужване в болница, да му спечели лоши погледи от страна на други пътници в автобуса или влака, а еднократното закашляне – да доведе до незабавното отдалечаване на хората от него.
Ако не сме готови да се борим със страха толкова активно и внимателно, колкото се борим с вируса, е възможно той да нанесе страшни вреди на хората, дори и по места, където никога не е имало нито един случай на инфекция. Епидемията от страх може да има далеч по-лоши последици. Описвайки страха  от чумата във Флоренция (1348 г.), Джовани Бокачо пише: „Други отказват да приемат заплахата. Техният начин да се справят със страха е да пият яко, да се наслаждават на живота докрай, да обикалят наоколо с песни и веселба, да удовлетворяват всичките си желания при първия възможен случай и да гледат на всичко като на някаква огромна шега” (Сборникът с новели „Декамерон” е вдъхновен от чумната трагедия).
Кога ще приключи пандемията Covid-19? И как? Една от възможностите, според историците, е, пандемията на коронавируса да приключи социално, преди да е завършила медицински. Хората може да се почувстват толкова уморени от ограниченията, че да обявяват пандемията за приключила, дори и когато вирусът продължава да тлее сред населението, и преди да е намерена ваксина или ефективно лечение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар