неделя, 8 април 2018 г.

Час.....за мислене?


За професор Анисава Милтенова научих за първи път от предаването на Пламен ПАВЛОВ „Час по България” в ТV СКАТ на 06.04.2018 г. Беше удоволствие да слушам българистката от БАН, която с увлечение разказваше за историята на езика и литературата ни и за институцията, която сее семената на българистиката в странство.


За професор Анисава МИЛТЕНОВА научих за първи път от предаването на Пламен ПАВЛОВ „Час по България” в ТV СКАТ на 06.04.2018 г. Беше удоволствие да слушам госпожата от БАН, която с увлечение разказваше за историята на езика и литературата ни и за институцията, която сее семената на българистиката в странство.
Проф. МИЛТЕНОВА завършва българска филология (втора специалност английска филология) в СУ. През 1983 г. защитава докторска дисертация на тема „Към характеристиката на българската литература ХV–ХVII в. Сборници със смесено съдържание“, през 2005 г.  – дисертация за голям доктор на тема „Съчиненията от кратки въпроси и отговори в старобългарската литература“.
Цялата й служебна кариера и творчество са посветени на любовта й към българския език и литература. От 1999 г. е ръководител на  Секция по стара българска литература в Института за литература на БАН.
След предаването се замислих –  коя е по-заслужила БЪЛГАРКА? Неизвестната българистка Анисава МИЛТЕНОВА или французеещата се Юлия КРЪСТЕВА?
И коя от двете е направила и прави повече за България?!



Няма коментари:

Публикуване на коментар