вторник, 31 октомври 2017 г.

КАК СЕ СТОПЯВАТ ДЪЛГОВЕ?Военномедицинска академия (ВМА) е стопила около 2/3 от дълговете, които има?! От 106 млн. лв. в края на декември 2014 г., дълговете на ВМА към януари 2016 г. са 31,8 млн.лв. През май 2014 г. дълговете на академията са около 130 млн. лв. и има запори за над 11 млн. лв. По това време (и не само по-това – бел.моя) ВМА е най-задлъжнялото здравно заведение (една пета от дълговете на здравните заведения се падат на нея – бел. моя). Към онзи момент академията работи с 306 фирми и по 806 договора?!
За 2015 г. година разходите на ВМА за една и съща по обем дейност са намалени в сравнение с 2014 г. с 24 млн. лв. Постигнатите резултати (по признанието на г-н Николай Петров – бел.моя) са резултат от СЪДЕЙСТВИЕТО НА ПРЕМИЕРА, НА ВОЕННИЯ МИНИСТЪР, НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР, НА МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ. След като през 2015 г. са спестени пари от разходи в размер на 24 млн.лв., правителството им отпуска (допълнително – бел.моя) 20 млн. лв., с които ВМА разплаща 22-23 млн. лв. на база отстъпки и преговори с кредиторите. Към декември 2014 г. дълговете са 106 млн. лв. След това, заради забавени бюджетни плащания до март 2015 г. дългът нараства до 111 млн. лв. След което намалява със 75 млн. лв., до 31,8 млн. лв. Една голяма част от дълга (50 млн.лв. – бел.моя) е прехвърлена към Банката за развитие (срещу какво не е ясно – бел.моя).
ДАННИТЕ СА ПО ИЗЯВЛЕНИЯ НА Г-Н НИКОЛАЙ ПЕТРОВ ПРЕД МЕДИИТЕ! АКО ТОЙ Е ИЗЛЪГАЛ, ЛЪЖА И АЗ!!
 Да обобщя МЕНИДЖЪРСКИТЕ приноси ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ЗАДЛЪЖНЯЛОСТТА на академията:
1.Намаляване на разходи с 24 млн. лв. – приемам за принос на ВМА.
2.Договаряне на по-ниски размери на лихвите по просрочени плащания  – приемам за принос на ВМА.
3.Прехвърляне на 50 млн. лв. дълг към Банката за развитие – не е ясно какво е заложено и #КОЙ  е разпоредил сделката, сиреч ЧИЙ Е ПРИНОСЪТ! Известно е, че фокусът в дейността на банката (според сайта и́ – бел.моя) е насочен към стартиращи предприятия и иновации; износители на готова продукция; преработвателна промишленост; минерални ресурси и природни богатства и земеделие и туризъм. Надявам се някой  журналист да попита новия изпълнителен директор на банката г-н Стоян Мавродиев за ЦЕДИРАНИЯ от академията дълг?!
4.Допълнително финансиране на ВМА с  20 млн. лв. – приносът е на правителството на Бойко Борисов.
ТОЛКОВА ЗА ПРИНОСИТЕ, СОБСТВЕНИ И ЧУЖДИ!
Да видим какво е харчи ВМА през годините. Преди това един цитат: Публична тайна е, че ВМА има сключени договори с НЗОК по почти всички клинични пътеки – това е и пътя по който всеки здравно осигурен българин може да се лекува във вече изброените болници, намиращи се в нейната структура(по Frognews, 06.07.2008 г.). Това по повод твърденията на един служебен министър Тодор Тагарев, на когото казали (вероятно от Агенция Една жена каза” от Женския пазар - бел.моя), че НЗОК е причина за дълговете на  академията!
А сега да видим какво получава ВМА от бюджета на Министерството на отбраната! По собствените му отчети:
1.Отчет на Министерството на отбраната за първото полугодие на 2016 г.*
Приходи от НЗОК – не са посочени.
Разходи на ВМА (от бюджетни трансфери – бел.моя) – 56 млн.лв. (годишен план 106 млн.лв.).
2.Отчет на Министерството на отбраната за първото полугодие на 2017 г.*
Приходи от НЗОК – 24 млн.лв.
Разходи на ВМА (от бюджетни трансфери – бел.моя) – 59 млн. лв. (годишен план 109 млн.лв.).
*-числата и в двата отчета са закръглени. В Интернет може да намерите и други отчети.
Недофинансирана ли е ВМА? Преценете сами! Но към разходите добавете и сумите, които военно ведомство плаща като здравни вноски за хората с пагони!!
А сега ще ви разкажа малко история, или КАК СЕ ПРАВЯТ ДЪЛГОВЕ (Стенографски запис от 14.04.2010 г. от среща-разговор на Бойко Борисов по повод сключените необезпечени договори за обществени поръчки при предходния кабинет )
„..Аньо Ангелов (А.А.):Но имаме и големи задължения, които не са осигурени – Военномедицинска академия. Тук е директорът на тяхната Правна дирекция (началникът на ВМА даже не ебава да отиде с г-н Ньойски – бел. моя)
Бойко Борисов (Б.Б.): Какви са задълженията там?
А.А.: Отделно не съм ги сумирал…
Директор (Д.): Към 31.12.2009 г. са 89 милиона.
Б.Б.:89 милиона? За какво?
А.А.:Консумативи, лекарствени препарати (лъже кат дърт циганин – бел. моя).
Д.: Десет милиона за извършен текущ ремонт, от порядъка на 7 милиона са за външни услуги, 4 милиона са за храна (манипулира – бел.моя).
Б.Б. За медицинско оборудване колко са?
Д.: За медицинско оборудване са 15 милиона. (вероятно за клиниката на професор Кадурина – бел.моя)….”
Разговорът за харчовете във ВМА е много интересен, но ще го привършва със следните реплики на героите:
„..Б.Б. към Д.: А вие продължавате да харчите?
А.А.: Те ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПРАВЯТ СЪОТВЕТНИТЕ РЕМОНТИ (тук е ударил десетката за далаверите, само дето не е продължил с виновниците за това – бел.моя)! Затова имаме сега ТАЗИ ХУБАВА Военномедицинска академия (само дето не казва, колко от изхарченото е потънало в нечии военно-медицински джобове – бел.моя). На практика това са ДРУГИ СРЕДСТВА, които са прехвърлени в ТЕХЕН ИНТЕРЕС…”
БЕЗ КОМЕНТАРИ! КАК СЕ ПРАВИ БИЗНЕС С БЮДЖЕТНИ СРЕДСТВА!
ДАМИ и ГОСПОДА,
ПРИВЪРЖЕНИЦИ и ЯРОСТНИ КРИТИКАРИ,
Това са фактите. Моя милост не е лъгал и няма намерение да лъже по професионални теми. 
Мога да разкажа и други неща за т.нар ВМА.
Например за една далавера със закупуването на полева подвижна болница за 16-на милиона (не помня лева или евро), която никога няма да проработи. И за връзката и́ с испанското бизнес издание Actualidad” (разпространявано в над 70 страни по света), което отличило през 2008 г ВМА с приза „Лидер на престижа и качеството за 2008”!

Добавено на 01.11.2017 г. 
От доклада за вътрешен одит. Имам и простички въпроси:
1.За сметка на чии разходи в Министерството на отбраната е коригиран бюджета на ВМА? Или това са допълнителни трансфери от правителството?
2.Има ли болница в България, която да е по-добре финансово осигурена от ВМА?

Корекции на бюджет 2014

Корекция на бюджет 2016

Усвояване на бюджет 2016
            3.Ще продължава ли някой да твърди, че ВМА няма приходи от НЗОК?

Трансфери от НЗОК 2014, 2015, 2016 г.
 4.Устите на подчинените се "запушват" с допълнителното материално стимулиране. То е времето на покойния Тонев! Разбира се и тук "кайвето е според Иванча", както казваше един мой приятел от Елхово!
ДМС на ръководството
     5."Цесията" в ББР. В първоначалния текст съм допуснал неточност. Отпуснатите 20 млн.лв., щото ВМА правела страшни икономии са били предназначени да погасяват задълженията към банката. Питам защо Петров спестява тази информация за медиите?
Цесията
 
    6. Сделката с "гражданското сдружение" зад което прозират фирмите на зетко и сватята. А мнението на финансовия контрольор на ВМА, кучета го яли! Сиреч Петров!
Сватята и зетко


   7.  ВМА военна или частна структура е? Или както беше казал преди бая години един военен министър - доктора Близнаков пред оперативния сбор на генерал Никола Колев на ОУК "Чаралица": "Военно медицинска академия нито е военна,нито е академия!"

"Частната" ВМА
         ДАЛИ ВИ ХАРЕСВА, ДАМИ  И ГОСПОДА, Е ВЪПРОС НА ВАШ ЛИЧЕН ИЗБОР И НА-ПАЧЕ НА М О Р А Л!

 Няма коментари:

Публикуване на коментар