вторник, 10 октомври 2017 г.

ВЛАСТТА МИ ДАЙ……



Вчера Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) при Президента се провалил ? поради липса на кворум. На третия час от началото, според медиите… Но това е друга тема! 
Следват други мои разсъждения по темата, структурирани в три групи:
1.Досежно състава на КСНС;
2.Що е то корупция и има ли тя почва у нас и актуална ли е темата на „проваления” КСНС?
3.Заключение.
**
Конституционният съд е създаден със закон, обнародван в ДВ. бр.13 от 11 Февруари 1994 г. и изменян и допълван впоследствие три пъти (изм. ДВ. бр.28 от 14 Март 2008 г., изм. ДВ. бр.35 от 12 Май 2009 г., изм. и доп. ДВ. бр.61 от 11 Август 2015 г. Неговият състав е определен в чл.2, ал.  и включва:
1.председателят на Народното събрание;
2.министър-председателят;
3.министърът на отбраната;
4.министърът на вътрешните работи;
5.министърът на външните работи;
6.министърът на финансите;
7.председателят на Държавна агенция "Национална сигурност";
8.началникът на отбраната;
9.председателят на Държавна агенция "Разузнаване";
10. секретарят на Съвета по сигурността;
11.по един представител от всяка парламентарна група. За 44-то Народно събрание това са пет групи – ГЕРБ,ОП, БСП, ДПС и Воля. Спрямо тях се изчислява и кворума (разпоредбата на чл.5, ал.4), който вчера би следвало да бъде 10 души. Иначе заседанието не би било открито. Кой е виновен за проваляне на кворума оставям на коМЕНТАторите-тълмачи на политиката!
Разглеждайки състава на съвета установявам, че в него преобладават представители на изпълнителната власт – 8, на парламента – 6 (по състава на 44-то Народно събрание) и на администрацията на президента – 1. Според мен това решение на законодателите е напълно правилно – съветът не е място ЗА ИЗЯВА НА ОПОЗИЦИОННИ КАПРИЗИ, а за КОНСУЛТАЦИИ по проблеми на националната сигурност! От публикувания постоянен състав е видно, че законодателят не е записал изрично, че представителите на парламентарните групи са техните председатели, някои от които са и ръководители на партии (в случая БСП, ДПС и Воля). Защо се е установила практиката да ходят те, не ми е дадено да зная. Но ревът, че ги няма Сидеров и Валери Симеонов е ЛЪЖЛИВ И ЛИЦЕМЕРЕН! Защото присъствието на адвокат Нотев е законосъобразно, а Симеонов няма работа на заседанието, тъй като не е член на парламентарната група на ОП, освен ако не е поканен специално за случая (чл.2, ал.3). За което не съм чувал!
**
Корупцията е типична не само за България.  Макар че ДЪВКАТА в предишния парламент се разтягаше от „некорумпираната” госпожа Миглена КУНЕВА-ПРЪМОВА (Реформаторски блок), а в 44-я – от другата некорумпирана госпожа – Корнелия Нинова и преторианската и́ гвардия (преди малко чух лъжите на един от гвардейците – Зарковия в сутрешния блок на БНТ1). Корупцията, според скромните ми познания е най-малкото  проблем на Стара Европа. Помните ли как Вили Клаас позорно напусна поста на Генерален секретар на НАТО? Сигурно сте забравили и как през 2012 г.  Гърция изтъргува корупционната афера на „Сименс” (в телекомуникациите) като парламентът  със 164 гласа "за" и 75 "против" одобри извънсъдебно споразумение с концерна  срещу 170 млн. €. Апропо, подобна афера със  „Сименс Медицинска техника” имаше и във военномедицинското ведомство на родната войска (1998 г.), което Костов замаза, а участникът в далаверата - Милан Петров се отърва с това, че бе освободен от поста началник на ВМА.
Учил съм, че с биологични явления (например заразните болести или разпространението на вредни за човека и растенията вредители) НЕ СЕ ВОДИ БОРБА. Те просто се поставят под контрол от компетентните здравни органи, така че да не са опасни за обществото. 
Това не е ли приложимо й срещу  КОРУПЦИЯТА? Пък  и компетентни органи по темата у нас с
Питам се  каква „борба” ще водим с корупцията, след като тя е съществувала, съществува и ще съществува не по друга причина, а поради ЧОВЕШКАТА АЛЧНОСТ! Или някои в България много харесват модела „Кьовеши”, щото се виждат скоро във властта и какво по-хубаво още отсега да си имат бухалка за разправа с опонентите! Особено когато войната е обявена!
Темата на „проваления” КСНС за борба с корупцията беше крайно неподходяща и по друга причина. Стана ясно, че Радев се опитва да постигне съгласие по двата законопроекта по темата – на правителството и на БСП Лява България. Как щеше да стане това при съотношение на силите в полза на управляващите в КСНС не ми е ясно? И по-важното! Доколкото си спомням законопроекти се обсъждат в пленарната зала на Народното събрание, а не на „Дондуков” № 2. Апропо, надпартийния ни президент-обединител не взема ли страната на една партия.
За да завърша по тази точка. Съгласно чл.4 на цитирания закон КСНС приема СТАНОВИЩА и ПРЕДЛОЖЕНИЯ! Които не ми е известно да имат ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ХАРАКТЕР! И не беше ли по-добре г-н Радев, вместо помпозното Ви заявление, тиражирано от всички телевизии и в Интернет, да съобщите на целокупния български народ, че ВЧЕРА, след тричасово заседание КСНС не е стигнал до общо становище. И да не насрочвате извънредно заседание, щото не виждам КАКВИ НЕПООСРЕДСТВЕНИ ЗАПЛАХИ са надвиснали над България?!
**
Вчера качих два колажа по темата – единия по народна приказка, а другия с извадки от изказвания на госпожа Нинова. 






 С този по приказката май съм ударил в десетката, макар че никога не съм притежавал качества на ясновидец!
И защо така докато пишех горните редове, в главата ми звучеше един рефрен - "Властта ми дай, властта ми дай и повече не ме мъчи....". По една популярна песничка от 90-те години на миналия век!

Няма коментари:

Публикуване на коментар