неделя, 29 октомври 2017 г.

ПРЕДИ ПЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ...*



От терористичният акт в кинотеатъра на Дубровка в Москва изминаха 15 години. Наблюдавах събитието на живо по руската „Нова телевизия”. Терористите овладяват сградата в 21:15 ч. на 23.10.2002 г., а в 13:45 ч. на 26.10.2002 г. е обявен края на антитерористична операция. Загиват 129 заложници (по други данни – 174). Всички, с изключение на двама от химическия агент, използван от спецчастите. Сред загиналите - 9 чужденци и 5 деца.
Като преподавател във Военна академия съм анализирал подробно организационните грешки при медицинското осигуряване на заложниците.  Не ми е затова думата, а за съдбата на тези, които тогава са вземали решения/ръководили антитерористичните действия.
Снимка от антитерористичната операция  
 Владимир Абдуалиев Василев (истинското му име е Алик Асамбаев) – по това време зам.министър на вътрешните работи на РФ, зам.ръководител на щаба по освобождаване на заложниците, известен е с репликите си към журналистите – „Терористите са неутрализирани, заложниците са освободени!" (в същото време зад гърба му изнасят труповете на загиналите зрители). За „успешното”  ръководство на антитерористичната операция е отличен с ордените  „Мъжество” и  „За заслуги пред отечеството”(на снимката). Прави и забележителна кариера – зам.председател на Държавната дума, ръководител на фракцията „Единна Русия”, председател на комитета на Държавната дума по сигурността, а от 2017 г. – изпълняващ длъжността президент на Р Дагестан. 
Василев с Путин.Сребристият орден е "Мъжество", в златисто и тъмно червено "За заслуги пред отечеството"
 Владимир Путин – и тогава и днес президент на РФ, лично взема решение за щурм на кинотеатъра с използване на специални средства и за засекретяването на техни състав.

Николай Патрушев – по това време директор на ФСБ, днес секретар на Съвета по безопасност на РФ. На съвещанието при Путин защитава теза за силово решаване на кризата със заложниците.
Борис Гризлов – през 2002 г. е министър на вътрешните работи на РФ. След антитерористичната операция става  председател на Висшия съвет на партията „Единна  Русия”.
Александр Волошин – по това време ръководител на администрацията на Путин, днес бизнесмен и член на борда на директорите на „Яндекс”.
Владимир Проничев – през 2002 г. зам. директор на ФСБ,  ръководител на оперативния  щаб по решаване на заложническата криза. За  операцията му е присвоено званието „Герой на Русия”. По-късно ръководи и операцията в Беслан, която завършва с още по-голям провал. Събитията в Беслан се разиграват по време на откриването на учебната година – 01.09.2004 г., като при атаката на специалните части загиват 344 заложници (общо 1200 души), от които 186 деца.
Герой на Русия


Александър Тихонов –ръководител на Специалния център на ФСБ. Лично ръководи щурма на кинотеатъра, а по-късно и на училището в Беслан. Носител на званието „Герой на Русия” и кавалер на ордена „За заслуги пред отечеството”.
Владимир Анисимов – зам.директор на ФСБ. По данни на СМИ в момента заема висок пост в Комисията по технически контрол и контрол върху износа  при президента на РФ.
Александр Чекалин - зам. министър на вътрешните работи. Впоследствие ръководител на Федералната миграционна служба от 2008 г. член на Съвета на федерацията и на Комитета по отбрана и сигурност.
Александър Овчинников – по това време началник на Главното управление за борба с организираната престъпност към криминалната милиция  на МВР на РФ. През 2003 г. подава оставка.
Юрий Демидов – през 2002 г. зам.началник на Главното управление за борба с организираната престъпност към криминалната милиция  на МВР на РФ, по-късно началник на Департамента за охарана на обществения ред към МВР на РФ. Ръководител на Центъра „Олимпиада 2014” в Сочи. От 2014 г. ръководи Общоруския институт за повишаване на квалификацията на сътрудниците на МВР.
Виктор Захаров – началник на управление на ФСБ за Москва и Московска област. През 2012 г. пеенсиониран по пределна възраст.
Сергей Ястржембски - през 2002 г. е помощник на президента Путин. В щаба за ръководство на операцията на за освобождаване на заложниците се занимава с информационна дезинформация. По-късно е специален представител  на Путин по взаимоотношенията на връзките с ЕС. Казват, че сега снима документални ловни филми в Африка. Твърдят, че  обичал лично да пострелва по зверчетата.
Юрий Лужков – като кмет на Москва разработва плана за евакуация на заложниците от театралния център. Смята,че операцията е успешна. Днес се занимава с бизнес в селсокото стопанство и нефтодобива. От 2016 г. кавалер на ордена „За заслуги пред отечеството”.
Владимир Пронин – началник на Главно управление на вътрешните работи в Москва. Уволнен през 2009 г. за далавери на негов подчинен. По-късно вицепрезидент на „Олимпстрой”, отговарящ за експлоатацията на олимпийските обекти.
Андрей Селцовски - през 2002 г. е началник на Департамента по здравеопазване на Москва. Кавалер на ордена „За заслуги пред отечеството”. Пенсиониран през 2010 г. по пределна възраст (бил е на 72 години).
Нищо лично, дами и господа! Само факти!
*-по мои лични записки от онова време и публикации в руския печат.
 Top of Form




Няма коментари:

Публикуване на коментар