понеделник, 22 юни 2015 г.

#КОЙ #КОЙ е в едно студио.......



Снощи (22.06.2015)в студиото на  Георги Коритаров в ТV+ гостуваше една приятна дама – Диана Иванова Терзийска, доцент в катедра „Икономика на туризма в УНСС, извървяла целия научен път от аспирант до доцент, без да пропусне стъпало, а днес лишена от правото да преподава от един „непочтен” (определението е мое) човек от същата катедра, чието има отказа да назове. 

Приказваха си с Коритаров напоително и интелектуално – без ирония.. На различни теми - за морала и плагиатството в науката; за широката порта за хабилитиране, която отворил един бивш просветен министър, така че утре ще станем държава на професори и доценти (апропо, портата е широка и за производство на малки и големи доктори, т.нар. „игнатовчета” – бел. моя); за майчиния (разбирай турския език - бел. моя) и за правото да се агитира на него, за проблемите на диктата на мнозинството над малцинството, за принципите на американската конституция.....
Алберт на два пъти подчерта, че дамата е попаднала в студиото СЛУЧАЙНО, след едно нейно обаждане в предаването му......
ПРИ НЕГО СЛУЧАЙНИ РАБОТИ НЯМА, АМА НЕЙСЕ.
Не зная дали съм прав, ама останах с чувството, че доцентката е решила да замени академичната с политическа кариера. И между другото има качества. Казвам го също без ирония. Досещам се и в редиците на коя партия ще се влее, но ще пропусна името й, за да не ме обвинят във врачуване.
До тук добре. Само че Коритаров и гостенката му забравиха, че има „чичко Google”. Който много помага на любопитковци като мен да научат онова, което остана недоизказано или спестеното в студиото.
На електронната страница на УНСС открих, че въпросният „непочтен”  човек е професор Димитър Тадъръков.
И нещо друго открих. Че бившия военен министър НИКОЛАЙ ЦОНЕВ, също е станал ДОЦЕНТ и преподава в катедрата на Тадаръков. Вероятно е от „игнатовчетата” в науката, ама кой да ти каже?
Продължавайки да се ровя в Интернет, попаднах на изключително ценно четиво - „Доцент плагиатствал, преписал студентка” с автор Анета Петкова (в-к „Труд”, 04.09.2010 г.)  Цитирам със съкращения:
„Една студентска работа и един учебник на преподавател хвърлят в смут месеци наред академичната гилдия на Университета за национално и световно стопанство. …… в редакцията на “Труд” ..... пристигна под формата на плик. В плика бе дипломна работа от 1999 г. и учебник на преподавател от 2003 г. Работите си приличат като две капки вода. Еднакъв текст, таблици, данни, дори запетайките.
........
1999 г.
Студентката Първолета Кръстева защитава магистърската теза (дипломна работа за завършване на висше образование). Работата й се казва “Ресурсен потенциал и развитие на туризма в Черноморския туристически район”. ..... Неин научен ръководител е проф. Емил Лозанов.
..........
2003 г.
В книжарниците се появява учебник “Морски туристически ресурс на България”. Автор е доц. д-р Димитър Тадаръков. Шеф в “Булгарлизинг”, председател на Българската лизингова асоциация, бил е член на борда на директорите на “Албена”, шеф във фонд “Земеделие”, а от 1991 г. преподавател в УНСС. Биографията му е впечатляваща и вероятно грешка в печатницата посочва на учебника, че през 2003 г. Тадаръков е доцент. Той става такъв през 2005 г. по данни на ВАК. До този момент се води като “извънреден доцент”. По-важното е, че рецензент на учебника е проф. Емил Лозанов (агент „Юлиан” според едно интервю на Тадаръков пред Blitz по повод скандала с преписването. Дали някогашната принадлежността към ДС на Коритаров не помогна и за поканата на доцент Терзийска в ТV+? – бел. моя).
....... Проф. Емил Лозанов (неговото СV също е любопитно, но оставям да си го прочетете – бел. моя) и доц. Тадаръков се познават и работят заедно в университета и извън него. В УНСС твърдят, че са били близки приятели. Към днешна дата двамата отричат близки отношения. Проф. Лозанов е шеф на департамента по туризъм в УНСС, в който започва работа Тадаръков. Там научна кариера прави и ДИАНА (ИВАНОВА – допълнението е мое) ТЕРЗИЙСКА. Студентка на УНСС, на 27 години става доктор на науките (вероятно авторката на статията греши и става дума за „доктор”по..., ама не съм съвсем сигурен – бел. моя), а малко по-късно снаха на Лозанов (както сама казва, нещастен случай я запознава със сина му, лекар във ВМА). .......(край на цитата)”
И още любопитни неща може да научите, ако потърсите цитираната статия.
Разговорът в студиото ми просветля. Изясних си #КОЙ  #КОЙ е .......
Дами и господа, НЕ СПЕСТЯВАЙТЕ ФАКТИ ОТ СОБСТВЕНИТЕ СИ БИОГРАФИИ!
Ще звучите по-истински!!
Не забравяйте, че моралът в науката и в политиката не е от вчера!
АКО ГО ИМА ДЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар