вторник, 31 март 2015 г.

По повод една филипика.....*

Бая печатарско мастило е изхарчил вестник „Уикенд”, за да отпечата филипиката на Нора Стоичкова („Да опазим мияча на чинии – това е утрешният гений” Аман от нищожества, които тъпчат по-умните от тях – цялата държава е в техните ръце, бр. 12 (593), 26.ІІІ-3.ІV.2015 г.).
Авторката има опит в тази дейност – като се почне от участието й в публицистичните предавания на ТV СКАТ, мине се през Facebook групата „София без блокади”, Барековата „България без цензура” и се стигне до последния й пристан – ТV „Alfa”, който най-вероятно не е последният! 
Същността на гневната й реч са съсредоточени в последните думи, цитирам:
„.......Време е .... да оберем паяжината от Алма матер и да натирим посредствените бюрократи, обзели висшето образование. Трябва да върнем авторитета на Софийския университет, като там се назначават за преподаватели хора, от които студентите имат какво да научат, включително и в морално отношение. А не да пъдим ученолюбивите и работливите българи от родината, заради професори като Русчев.
Защото Златанов нито е убил някого, нито пък е искал да прави зулуми. Искал е да направи докторантура по право и някакъв си професор му е отказал това право поради субективни причини. И сега, ако се хора на място, можем да окажем обществен натиск върху СУ професорът професор Русчев да си плати „гяволъка” и да освободи преподавателското място........ (край на цитата)”
Не познавам кандидат-докторантът Златанов. Освен хвалбите му в медиите, че е записал докторантура в Кеймбридж. Чиято достоверност нито един български журналист не провери в престижния университет. Защо?
Не познавам и професор Русчев. Без да съм изцяло съгласен с емоционалните му словесни реакции (по данни от медийни публикации - бел. моя), няма как да отхвърля твърдението му, че г-н Златанов е късан три пъти на конкурсен изпит за докторант. Това също е проверим факт. Но няма кой да я свърши тази работа. Защо?
Това е българската журналистика!
Наплюва те, пък ти си длъжен да влезеш в режим на обяснения и да доказваш, че нямаш сестра.
Питам се дали не е време да оберем паяжината от българските медии и да натирим поръчковите журналисти? Които успешно ни манипулират четвърт век!
*- „Филипика“ - заглавие на цикъл обвинителни  речи, които Демостен произнася срещу македонския цар Филип ІІ между 350 и 340 г. пр.Христа. Думата е употребена в смисъл на гневна изобличителна реч.

Няма коментари:

Публикуване на коментар