понеделник, 30 март 2015 г.

ОБРАЗОВАТЕЛНИ СПОМЕНИ, ЗАВЪРШВАЩИ С .........


Цитирам (собствен превод от руски сайт)- „Учебно-производствените комбинати (УПК) се появяват в СССР в средата на 70-те години на ХХ век (Постановление № 662/23.08.1974 г. относно „организацията на междуучилищните учебно-производствени комбинати за трудово обучение и професионална ориентация на учащите се”). Основните задачи на УПК са „запознаване на учениците с трудовите процеси и характера на работническия труд в предприятията, осигуряване на професионалната им ориентация, за да ги подготви за съзнателен избор на бъдеща професия, както и създаване на първоначални умения по избрана професия”. Списъкът на професиите, по които се провежда обучението се съгласуват с органите на местното самоуправление... След разпада на СССР професионалното образование е изключено от програмите на общото средно образование (край на цитата)”
Напомням този факт с 40-т годишна история, подсетен от едно интервю на г-жа Гергина Тончева, първата директорка на НГДЕК в частта му за УПК. 

Навремето НРБ не остана встрани от „учебните експерименти” на вождовете на „световната социалистическа система” от Москва.
Синът ми през 1989 г., като ученик в тогавашната 9 Френска гимназия, получи в УПК правоспособност за водач на тролейбус.
Днес, българските пишман политици ни поднасят претоплена манджа с „вънкашност нова, но с идеи стари” – т.нар. „ДУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ”. Само дето съгласуването на професиите щяло да става с БИЗНЕСА.
А бре управляващи малоумници!
Що не се върнете към корените на българската образователна система??

Върнете класическите и полукласически гимназии.
Възстановете, за тези, дето никак не им се учи Професионално-техническите училища, които дават занаят, а не ДИПЛОМ ЗА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ.
Възстановете и техникумите със съществуващите навремето ограничения за кандидатстване на випусниците им във висшите училища (без приравнителни изпити - бел.моя).
Де сте вие, известни български интелектуалци, преподавали  нявга в НГДЕК?

Или вие, завършилите НГДЕК без УПК? 
Що мълчите за малоумните идеи на т.нар. политици и министри??
 Или се предвижда да бъдем страна на пикола, камериерки, бармани и проститутки?



 ...........(завършвам с една цветиста народна  руг......)!

Няма коментари:

Публикуване на коментар