неделя, 7 септември 2014 г.

Рамишления...

1.
Някога, като медицински офицер изпълнявах устави и наставления с размери джобен формат. Но знаех какво е медицинско осигуряване на войските по време на война. Днешните ми колеги изпълняват AJP-та, Stanag-и и доктрини – на НАТО и национални публикации на българските въоръжени сили. От стотици страници и най-често преписани от лоши преводи. Но медицинското осигуряване, дето го споменах май го няма.
По-късно станах офицер от запаса, днешните са офицери от резерва! Не че запас и резерв на български се различават семантично. Второто звучи май по НАТО-вски?
Беше време, когато чаках да ме оценят началниците ми. Днес чакат да ги оценят от Вашингтон, Брюксел, Неапол, Брунсум. Или от Лисабон, ама там щабът го затриха.
Не си спомням да съм се навеждал пред московски медицински началници. Даже и когато се учих във ВМА на въоръжените сили на СССР в Ленинград. Отстоявах си собственото мнение- Днес обаче стоят полунадупени пред новия брат, утре е възможно одупването да е пълно!
Малки крачки, ама голям скок в НАТО трансформацията на Medical support на Българската армия. Както е написал Димитри Иванов! Или както някой беше казал по повод кацането на Луната!
2.
Вчера (06.09) чествахме Деня на Съединението. Следобед в студиото на Нова - водещи Цолова и Николаев имаше скъпи гости: Влади Горанов (ГЕРБ), Румен Гечев (БСП), Йордан Цонев (ДПС), Трайчо Трайков (бивш ГЕРБ, днес :) ) и Светлин Танчев (бивш ГЕРБ, днес България без цензура). Май говориха за енергетика. Или аз това чух, защото късно седнах пред телевизора. Темата не е важна. Важното, че нито един от петимата не каза: „Българи, ние сгрешихме”. Всеки виждаше сламката в окото на опонента. И пропускаше гредата в своето.
Тази сутрин в Нова ТV отново бистрят актуални проблеми – разрухата на комунистическия монумент на Бузлуджа и лагера в Белене!
Два дни, две предавания и два приноса. На политици и на журналисти.
За единението на България!

Няма коментари:

Публикуване на коментар