понеделник, 22 септември 2014 г.

Размишления на куп....



Размишления 10
Когато бях пионерче, преди повече от половин век не съм и предполагал, че девизът „Винаги готов!” ще бъде толкова устойчив във времето.
Оказва се обаче, че част от моите съвременници и техните наследници са били винаги готови.Да се възползват от благините на развитото социалистическо общество, което бабите, дядовците и родителите им строяха, без да забравят и за себе си!
И да се окажат в първите редици на строителите на капитализма днес.
При тоя преход на готовност им се наложи да сменят образите на пионерската значка и цвета на вратовръзките. И от червен стана син, пембен, жълт, пустинна котка и т.н.
И да започнат да плюят там, където родата им, а и те самите преди бяха усърдно лизали. Вероятно не бяха чули последното предупреждение на новия вожд и учител на българския народ, че това е опасна работа.
Какво от това, че е опасна? Важно е, че смененият цвят на вратовръзките и плюенето им осигуриха нов билет за „Винаги готов!” За пребиваване във властта и за собственото им благополучие.
Има ли нужда да им напиша имената?
Размишления 11
Часът е 17:06 на 20.09. Дебатите по тема здравеопазване по Нова ТV продължават. Услужливата агенция на лицето О.Ст. обаче вече е качила „мъдрите” мисли на най-великия здравен „меринджей” на България. Който е време да бъде попитан за какво профука стоте милиона дълг на ВМА. Ама няма кой!
Въпросите в здравеопазването не трябвало да се решават на парче. Така е! Лошо е да се злоупотребява с нашите пари на парче! Трябва едномоментно и с безнаказан хъс!
В 17:18 ч. качвам размислите във Facebook.
Бас хващам, че прислужната на една партия социологическа агенция ще го класира на първо място.
Ако не е така се обадете!
Забележка от 21.09:
Интересни работи стават в някои сайтове. Оказва се, че в 13:24 часа на 21.09."историческите мисли за реформи на републиканския здравен меринджей" изчезнаха от първите страници на Frognews и 24 часа. Впрочем Жабарите ги бяха свалили изпод "шапката" си още сабахлянта. Що така? Господа! Да ги бяхте държали поне едно денонощие. Пък сега ще трябва да ги търсим из архивите ви.
Размишления 12
Слушах неделната проповед на „пастор” Кошлуков.
За бежанците, българската ксенофобията, с. Калище и......
За липсата на държава.
Щото не вкарала децата-бежанци в селското училище с жандармерия! За да разберат разни хора, че не могат да си позволяват разни неща, тъй като в България има закони!
Проповедта беше илюстрирана със снимка на мути Меркел. Била на митинг на немски НПО-та срещу антиеврейски настроения по немачко и французко!
Пък Плевнелиев и Близнашки се правели на ударени с мокър парцал за калищенската ксенофобия!
Ех Кошлуков, Кошлуков...
И на мен ми се иска да имаме държава. За къде по-важни за народа ни неща!
Пред които Калище бледнее. Щото е една „журналайска” акция, па белким, силно засрамени от ксенофобията си не се усетим как отново се канят да ни дерат кожите!
Не бежанците!
Нашите си управници!!
Дето ще си ги избираме на 5.10!
Размишления 13
В празничния ден ме обхванаха непразнични размишления. В списъците на регистрираните кандидати за депутати в 43-то Народно събрание имало 93 служители или сътрудници на Държавна сигурност. Леле-мале!
И темата отново стана актуална. Хубав повод А.Т. да обиколи няколко ТV студия.
А Държавна сигурност не съществува от четвърт век! Де юре и де факто! И как така влияе на живота ни нещо, което е правно нищо. И влияе ли ни дами и господа?
Мисля, че да!
Не чрез своите, отдавна изчезнали структури. А чрез морала на част от хората, които са били служители и сътрудници на Държавна сигурност и които днес напират за властта! Морал на лакеи в името на собствения интерес! И някога и сега! Случайно познавам един! След като мина през БКП и ДПС, днес е кацнал в политическа партия „Нова алтернатива”. Да е жив и здрав!
Апропо, казаното за морала се отнася и за наследниците на бившата комунистическа номенклатура от всички ешелони! Днес членове на разни политически партии и най-паче в ГЕРБ!
Размишления 14
Да се заяждаш с по-възрастни от теб не е прилично. Ама какво да направя, като проф. Георги Петров ме настъпва по една тема, по която съм чувствителен – здравното осигуряване (Вестник „Сега”, брой 5094 (219) 22.09.2014). Не че не съм съгласен с фактите, които излага за хроничния дефицит в бюджета на НЗОК
Оказва се, според професора, че принципът на солидарността в България бил абсолютизиран и „несъвместим с генетично обусловената природа на човека и личния му материален интерес, определящ поведението му.” Тук бай Георги нещо залита по Фройд, ама ще му го простя, щото и аз си падам малко фройдист. Чудя се обаче как така същият този принцип е съвместим с човеците от Франция, Германия и други държави, възприели модела на Ото Фон Бисмарк за финансиране на медицинските си системи. Не че и те нямат проблеми. Например със застаряването на населението.
Интересни са и професорските предложения. Най-същественото е здравната осигуровка от 8%, плащана на паритетни начала от работещия и работодателя да се внася „по лична медицинска сметка на осигурения в избрана от него банка или лицензиран частен здравен фонд.”, а титулярът на сметката да я използва за ”покриване на своите и на семейството разходи за лечение и профилактика”. Освен това сметката щяла да се наследява. Дето се казва бели пари за черни дни. И за наследниците!
Хубава идея. Не е на професора! Има я тук там по света.
Само че генералния извод, който професора прави е неверен. Според мен.
Той смята, че „работещите граждани ще са заинтересовани и икономически принудени да декларират пълния размер на своите доходи (до определения в закона максимален осигурителен праг), за да получат повече постъпления по личните си медицински сметки (половината от които плащат работодателите)”.
А какъв ще бъде интереса на работодателя? Професорът мълчи!? Което не му пречи по същата логика да напълни и пенсионната система с пари.
Да допуснем обаче, че това стане. Собственикът на подобна сметка ще си плаща разходите за болест или ще си купи пакет от здравни услуги, според кесията си! Който има повече, ще го лекуват по-добре. И толкова! То и сега не е по-различно! И ще има разбира се различни частни здравни каси – едни за по-богати, други – за не толкова. Обединени от един принцип – ние застраховаме младите!
За пенсионери частни каси няма да има. За тях, както предлага бай Георги държавата ще плаща от „бюджета в съществуващата НЗОК”. За да ни бъдат осигурени хосписи! За последни грижи и предсмъртни утешения.
Не така професоре!
Не абсолютизирайте пазара!
Пазарният „фундаментализъм”, който проповядвате е толкова вреден, колкото и онова, на което са ви учили в Ленинградския финансово-икономически университет през 50-те години на миналия век.
А иначе нищо не пречи:
-Държавата да преоцени плащанията си по бюджета към НЗОК, че май доста маймуни има на клона, при това напълно дееспособни и добре платени;
-Да се създадат законови бариери пред одържавяването на Здравната каса, което май тръгна от Костово време и да се появи истински, а не фиктивен контрол върху разходите на здравните заведения!
И накрая. Държавните и частни здравни заведения да станат „самостоятелни и равнопоставени стопански субекти, които се конкурират с качеството и цената на медицинските услуги”. Както сам предлагате.
Факт е, че имаме нужда от реформа във финансирането на медицинската помощ на българските граждани.
Съмнявам се дали правителството след 05.10. ще може да я направи!
Като познавам част от новото попълнение от здравни меринджеи! Някои от които слушах на дебатите по Нова ТV.
И табиета на някои политически партии да си подбира здравните министри по пътищата на България

Няма коментари:

Публикуване на коментар