вторник, 28 декември 2021 г.

КРАТКОСРОЧНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

 


Отдавна се каня да коментирам приложение № 5: Здравеопазване към съглашението за управление на България изработено в МОЛ-а и при посещенията по късни доби в партийни централи. Но не ми стигаше вдъхновение. Хеле най-после се появи. Но тъй като документа съдържа цели 25 точки, без да броя подточките (цели три и кусур стандартни страници в Times New Roman, 14) ще се спра  върху т.нар. „Краткосрочни мерки/спешни мерки“ (така е записано в текста).

Не ми е ясно какво във времето означава „краткосрочни“ – месец, два или сто дни, но това не е важно.

Посочените спешни действия, доколкото разбирам от медицина, са свързани с епидемията от Sars Cov-2, и са групирани в четири точки, от които първата е с четири подточки.

Ще започна с четвъртата точка. Тя е от типа „фалшив лозунг“, цитирам: „Ваксинацията да остане доброволен, информиран акт. Да работим на принципа на убеждението“. Лозунгът е фалшив, защото тихомълком, по заобиколни пътища, се прави всичко възможно, за да принудят народонаселението, да се имунизира. Било чрез работодателите, които изискват ваксинация, за да те допуснат на работа, или я заповядват (Министерството на отбраната), било чрез размахване на плашилото на смъртта (сводки по телевизиите за починалите без имунизация; информационен клип, излъчван катадневно по БНТ 1, насочен към такива като мен, пенсионери и с много хронични заболявания), било чрез показване на опашки пред ваксинационни пунктове (у нас или в чужбина) и т.н. и т.н.

Третата точка, досежно конституиране на кризисен щаб (по имунология и епидемиология) е лесна за изпълнение. Фактът, че досега не е публично огласен формира в душата ми обосновано предположение, че се води задкулисна борба кой да участва в него и кой да го оглави. Предлагам на здравната министърка да въведе критерии за шеф и членове на щаба. Важното е, да не са свързани с бившата държавна сигурност, останалото, като имам предвид опита от НОЩ, е без значение.

По втората точка си спомних,  че, преди година време, проф. Коста Костов и екипа му създадоха „guide“(наръчник с повече от 400 страници) за диагностика и лечение на COVID-19. Сега се канят да актуализират протоколите за лечение. На базата на научни данни! Гаче ли Костовите експерти са ги писали след консултации с врачки и магьосници. И трябвало да бъдат „задължителни“. Все си мислех, че диагностиката и лечението са творческа работа, основана на знание, опит и интуиция, ама вероятно това принадлежи на миналото. В днешно време май е важно да правиш едно-две-три (подобно на военен устав) и …… пациентът, най-често (лично мнение), според  статистиката на „Ковидолозите от седмия ден“ (и Стойчо Кацаров не успя да я оправи, макар да се беше напънал в едно ТВ предаване на Любица Кулезич) се отправя към небесните порти….

Стигнах и до първата точка. Тя, както споменах, е най-детайлизирана.  Разяснителната информационна кампания за „осигуряване на максимални възможности за ваксинация“ ще я пропусна, за да не се повтарям. Не ми е ясно докъде е изпълнена задачата за създаване на мобилни групи (много проста задачка) за ваксиниране с участието на „БЧК, БЛС и университетите“ и най-паче – какъв е ефекта, ако са създадени, разбира се. Подточката, дето „системата“ (коя бе дами и господа експерти?) щяла да „полага усилия“ да разделя потоците на пациенти с „оглед поддържане на терапевтичната доктрина“, независимо че я четох десетина пъти, не успях да я разбера. Сигурно щото не съм чел пустата доктрина, или защото не разбирам как се поддържат доктрини и каква е връзката им с пациентите.  Не зная кой колектив е започнал да провежда „детайлно“ епидемиологично проучване, но ако е съставен от специалисти от сектата „Ковидолозите на седмия ден“, воглаве с доц. Ангел Кунчев, проф. Радка Аргирова проф. Кантарджиев, шефовете на РЗИ и прочие. се съмнявам в резултата. Някой да е чувал, че България е започнало скринингово изследване на Т-клетъчния имунитет? Щото аз не съм! Апропо, дами и господа, съставили текста, пише се „скрининг“, а не „скриЙнинг“, но и това не ме учудва, като имам предвид грамотността на Кирил Петков по български език.

С това изчерпах анализа на „краткосрочните мерки“. Прегледах написаното. Употребил съм 654 думички, за да анализирам текст от 110 такива, барабар със заглавието.

Май и за анализатор не ставам!

Апропо, от краткосрочните мерки на правителството ще остане следа! Вижте колажа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар